用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 589|主題: 869765

請問跑步達人……跑鞋一問,謝謝

子爵府

國民生產總值:14932

請問邊個牌子的跑鞋避震最好?我本身腳踭有啲痛的

大宅

國民生產總值:2351

無最好的跑鞋,只有最適合的
就算話邊對緩震係最好,但唔代表適合你
因如果足弓低的,著緩震型跑鞋反而適得其反,會更易受傷

翡翠宮

國民生產總值:95696

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:請問邊個牌子的跑鞋避震最好?我本身腳踭有

原帖由 bkfans123 於 16-10-15 發表
過左30就唔好跑,好容易傷膝蓋,急步行最好,我妹夫就係日日傍晚跑步,現在膝蓋痛出問題~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

國民生產總值:4678

大力大力 發表於 16-10-15 17:43
過左30就唔好跑,好容易傷膝蓋,急步行最好,我妹夫就係日日傍晚跑步,現在膝蓋痛出問題~

...

我46歲成日跑,跑左年幾但膝蓋都冇事,佢會唔會跑得力度勁過頭?緩步跑應該就唔會,不過非常過重果d就唔好跑

大宅

國民生產總值:2351

大力大力 發表於 16-10-15 17:43

...

錯誤觀念

大宅

國民生產總值:3597

bkfans123 發表於 16-10-15 17:35

踭痛唔好夾硬跑,如果唔係骨刺,多數係腳筋脈/肌肉太緊,甚至可能有筋膜炎,要先搞掂,才運動。
改善踭痛,可參考簡單拉筋運動,自己勤力做,非常有效的,你上網輸入歐錦棠筋膜炎,就見佢個動作示範。

答返跑鞋,美津龍、NB ,有air pumps嘅都好,最重要係啱你腳型,例如腳橋位承托,前後掌位鬆緊等。

男爵府

國民生產總值:9858

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

好多朋友推介acics 亞瑟士跑鞋,運動家有售。

珍珠宮

國民生產總值:41275

我之前t著咗幾對adidas, 有次去日本買咗對asics 先知分別, asics明顯避震好多,而家只著asics跑中。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

複式洋房

國民生產總值:312

跑運動場冇跑街咁傷
跑前熱身,跑後拉筋可避免傷痛

wcpcelia    發表於 16-10-16 09:36

大宅

國民生產總值:3250

Asics 係無得輸
我唔少慢成日跑既朋友都推介 kayano

nike lunarlon 都幾好,我朋友身重著佢話夠 protection

不過夠唔夠避震真係要睇你本身身型
我覺得去專買跑鞋既地方問番就最安全

大宅

國民生產總值:2120

Asics專門店有專人講解每對鞋,總有一對適合你

大宅

國民生產總值:4928

樂桃猴年勳章

我又老又肥,剛緩跑完,呢對有air 巧C服

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

國民生產總值:13047

Acics 無得輸,要楝前後有啫喱既,襯運動家減價買就好抵!

子爵府

國民生產總值:14932

回覆樓主:

謝謝各位達人意見
我怕試鞋時舒服,行多些路就腳踭痛……

其實我都係快步行咋,一把年纪吾夠氣跑
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎