用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

婦女醫護 今日: 33|主題: 28712

發燒左幾日,應唔應該睇急症,求求解答

大宅

國民生產總值:1234

我由星期二就占寒占凍,開始昨感冒,就即係去看醫生,當時佢開左抗生素,退燒藥,消炎藥,同止嘴藥,我同醫生講 我冇喉嚨痛,點解開抗生素比我,佢話你有發燒,食左好d!
我返到家只食了消炎同退燒藥,都保持37.7~38.4!第二日,我見我都未退燒,我就食埋抗生素再去睇醫生,佢叫我食足七日抗生素,越食就越喉龍痛,越嚴重,究竟藥係咪唔啱我,到今日第五天都係微燒37.7左右,我應該睇急症定睇過另一醫生,定唔睇定食完七日抗生素療程先

王國熱話
離婚後的世界
有冇JM好似我咁好想出軌?
一年前...
Girl\'s Talk

複式洋房

國民生產總值:161

Manchan711 發表於 16-10-15 17:48
我由星期二就占寒占凍,開始昨感冒,就即係去看醫生,當時佢開左抗生素,退燒藥,消炎藥,同止嘴藥,我同醫生講 我 ...

我都同你一樣發燒 人已在醫院 我覺得發燒緊係快d睇急症 怕呀b有事

大宅

szesze812 發表於 16-10-15 18:24
我都同你一樣發燒 人已在醫院 我覺得發燒緊係快d睇急症 怕呀b有事

但係我冇bb呀

水晶宮

國民生產總值:50034

我會轉另一個醫生睇,去急症,有排等

永遠不要和白痴爭辯…因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗來打敗你!

大宅

MsBusy 發表於 16-10-15 20:23
我會轉另一個醫生睇,去急症,有排等

好謝謝,明天星期日 (emoji)
冇醫生看

水晶宮

Manchan711 發表於 16-10-15 20:27
好謝謝,明天星期日 (emoji)
冇醫生看
有無退燒藥? 食住先啦,可能同個醫生唔夾,如果真係頂唔住,就去急症室,你唔高燒,真係預要等好耐,或者去私家醫院睇急症,祝妳早日康復
永遠不要和白痴爭辯…因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗來打敗你!

水晶宮

仲有,呢個醫生發燒都開抗生素?
你睇開佢?
已經食左5日,要食埋嗰2日,
帶埋d藥問下另一個醫生,
呢個醫生,如果係我,我唔會再睇

大宅

MsBusy 發表於 16-10-15 20:35
仲有,呢個醫生發燒都開抗生素?
你睇開佢?
已經食左5日,要食埋嗰2日,

我現在就去浸會睇急症

水晶宮

Manchan711 發表於 16-10-15 20:36
我現在就去浸會睇急症
最好帶埋食緊嘅藥去醫院問下

大宅

國民生產總值:4879

回覆樓主:

睇急症打退燒針

大宅

MsBusy 發表於 16-10-15 20:41
最好帶埋食緊嘅藥去醫院問下

多謝你的建議,我睇完,醫生話藥唔啱

水晶宮

Manchan711 發表於 16-10-16 00:38
多謝你的建議,我睇完,醫生話藥唔啱
希望睇完快d好返,你要休息多d,多飲水
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎