在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

生完第二個,老公想我做 FTM. 本生好鐘意自己份工,因為成日出 trip 又可以識到唔同嘅人。
又可以有自己錢買下嘢,唔駛問老公。
但係,四大長老唔睇,主力係工人姐姐。老公本身都要出 trip!

你會辭職嗎?

男爵府

畀面勳章

回覆:FTM

姐姐可靠又肯幫你一湊二就繼續返工,始終返工可增加個人自信緊接社會(個人覺得,不喜勿插)。

子爵府

MommyPanel勳章

D細路幾歲?搵幾日假試下做 ftm, 睇下自己適唔適合做先...

男爵府

如果姐姐信得過,我會選擇繼續返工

大宅

ms_maybb 發表於 16-10-16 21:44
D細路幾歲?搵幾日假試下做 ftm, 睇下自己適唔適合做先...

我都唔知自己適不適合!
好怕出咗 trip D 小朋友有乜事,姐姐唔知點處理!
佢哋一個五歲,一個幾個月!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

會唔會成日都係兩個人同時出trip?

唔好話病, 小朋友做危險動作, 或者打交鬧交, 屋企有父母是但一個至壓得住佢地. 如果個家成日都係無父母狀態, 咁唔係幾好. 如果多數係是但一個出 trip 都還可以考慮.

大宅

bosch 發表於 16-10-20 10:03
會唔會成日都係兩個人同時出trip?

唔好話病, 小朋友做危險動作, 或者打交鬧交, 屋企有父母是但一個至壓 ...
如果一個月有一個星期,咁係咪好多?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

C-Line1127 發表於 16-10-21 16:19
如果一個月有一個星期,咁係咪好多?
你地接唔接受到一年入面有3個月只得工人對住2個小朋友. 你個工人肯唔肯湊兩個?

你既然想返工, 會唔會考慮請老闆安排少d trip, 甚至轉工搵扮少d trip 既工?

大宅

bosch 發表於 16-10-22 01:40
你地接唔接受到一年入面有3個月只得工人對住2個小朋友. 你個工人肯唔肯湊兩個?

你既然想返工, 會唔會考 ...
其實工人姐姐ok, 佢仲主動叫我比BB同佢瞓,等BB 早D習慣同佢瞓.
至於返工,我真係只係因為自己鍾意做Lee份工, 如果轉工,我根本無返工既理由!

要選擇一份自己 love & enjoy 嘅工,同自己嘅小朋友,真係好難!

子爵府

MommyPanel勳章

C-Line1127 發表於 16-10-23 18:02
其實工人姐姐ok, 佢仲主動叫我比BB同佢瞓,等BB 早D習慣同佢瞓.
至於返工,我真係只係因為自己鍾意做Lee份 ...
揾到一份自己鐘意的工不容易, 俾我都唔會輕易放棄...但以你地條件, 有無可能請2個工人, 一人湊一個?

大宅

ms_maybb 發表於 16-10-23 20:53
揾到一份自己鐘意的工不容易, 俾我都唔會輕易放棄...但以你地條件, 有無可能請2個工人, 一人湊一個? ...
其實問題並唔喺工人姐姐同司機度!

問題係我怕返咗工, D小朋友有乜事,D姐姐唔知點算!

如果我做FTM, 我可以好sure 幾年後,我無可能搵到而家份工!

好頭痛,仲有一個月就要返工啦!

民房

回覆樓主:

如果甘肯定自己好鍾意份工又真係唔好甘易放棄,反而會唔會可以諗下點樣減少出trip, 兩邊就一就,唔使冇左其中一邊

大宅

做雙職媽媽從來都唔容易! 我以前份工都要出差, 個時得一個小朋友都ok, 後來細嘅出左世, 我就轉一份唔使出差, 等自己可以多啲時間陪佢地

你話擔心兩公婆出哂差萬一有咩事, 工人唔知識唔識處理, 呢個係做媽媽嘅擔憂

我明白樓主好鍾意份工, 好似其他mami咁講, 如果想keep住呢份工, 就要同公司傾下有無方法減少出差, 如果唔係, 長期落去, 爸爸媽媽都成日唔係屋企, 對小朋友成長唔太好

樓主有無同先生傾過?

別墅

最關心BB問題熱投勳章

如果你好鍾意份工,咁又係好難得o既,小朋友大左之後,無自己事業其實都好慘,可以同你公司商量下比你出少D trip,至少有咩事有個人睇住,或者同四大長老講聲,有咩事有個人照應~

複式洋房

如果好鍾意份工就冇得講啦!但係如果搵工只是想搵錢,其實好多野都可以搵到錢

大宅

Babyche 發表於 16-11-9 02:38
如果好鍾意份工就冇得講啦!但係如果搵工只是想搵錢,其實好多野都可以搵到錢
...

其實係有少少貼錢返工!(emoji)(emoji)

多謝大家既支持同回應,我下個月正式返工,希望一直安好!

首頁

尾頁

跳至