興趣嗜好

跳至
[電腦] 想買Router

首頁

尾頁

男爵府

兩房單位用緊100M寬頻,請問邊隻好?同大約幾錢?唔該哂!

洋房

TP-Link 同 Asus 都唔錯

男爵府

回覆 carlsberg01 的帖子

唔該哂!

男爵府

Asus is better than TP link

大宅

要買AC, 唔好買N

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

好媽媽勳章

三伏 發表於 16-10-17 22:42
要買AC, 唔好買N

請問ac 和 n有咩分別呢?

侯爵府

cheungone 發表於 17-2-5 12:27
請問ac 和 n有咩分別呢?

睇睇下面:

IEEE 802.11n為802.11a和802.11g的改良版,除了channel可以使用40MHz的頻寬,來增倍PHY rate之外,還採用的了MIMO(multiple-input and multiple-output)的技術,使得可以一次多個通道傳送資料。簡單來說,就是多個天線的裝置。在市面上挑選802.11n的無線AP的時候,可以簡單用有幾支天線來看這個AP支援最大的PHY rate是多少,一支天線為150Mbps,兩隻就是300Mbps,以此類推。

IEEE 802.11ac則採用了5GHz的頻段,且channel有20/40/80/160MHz的頻寬,擁有更大的PHY rate,配合MIMO的技術,更能夠提升傳輸的頻寬,一支天線大約有866.7Mbps的PHY rate。但5GHz的缺點在於傳輸的距離並沒有像2.4GHz可以達到約100m,且以價格來說,支援802.11ac的AP還是比802.11n貴頗多。

** 其實要睇睇你的手機,平板,電腦等係支援咩制式 **

伯爵府

簡單D講5G就速度快,但係穿透力較差,格幾幅牆就跌速,適合無阻隔同近距離,2.4G就穿透力高,但速度比5G慢,當你個寬頻速度只會越升越快,你現在用100m,你過多幾年供應商就會offer個升級計劃比你,如果你當年買咗隻平嘢最盡得100m,你到時升級咪又要升埋隻router,到時咪多件電子垃圾

大宅

好媽媽勳章

terry.wong 發表於 17-2-5 18:25
簡單D講5G就速度快,但係穿透力較差,格幾幅牆就跌速,適合無阻隔同近距離,2.4G就穿透力高,但速度比5G慢 ...

謝謝大家回覆. 我又長知識了

水晶宮

terry.wong 發表於 17-2-5 18:25
簡單D講5G就速度快,但係穿透力較差,格幾幅牆就跌速,適合無阻隔同近距離,2.4G就穿透力高,但速度比5G慢 ...

我而加就係發現屋企個router可能老太,今次又兩曰斷咗線,甘我應該買邊款可以穿牆,大約八佰尺,又可升級到1000M光纖呢!谢谢!

侯爵府

HLDMaMa 發表於 17-2-11 12:10
我而加就係發現屋企個router可能老太,今次又兩曰斷咗線,甘我應該買邊款可以穿牆,大約八佰尺,又可升級 ...
其實要睇係石屎牆定磚牆。如果石屎牆多, 中間好大機會要加 Repeater / Extender.
最好有 FLOOR PLAN 睇下.

水晶宮

回覆 crshk 的帖子

Router 放在房,係隔咗-幅石屎牆同走廊,但頭先sales 話 D Link support到800尺地方。有冇用家講我知DLink AC1200 售$680啱價嗎?收得好吾好?thx!

侯爵府

HLDMaMa 發表於 17-2-11 15:56
回覆 crshk 的帖子

Router 放在房,係隔咗-幅石屎牆同走廊,但頭先sales 話 D Link support到800尺地方。 ...
1. 無 FLOOR PLAN 俾不到意見你.
2. D-LINK 有好多行AC1200, 不知你那個 MODEL。

http://www.price.com.hk/product.php?p=246012

http://www.price.com.hk/product.php?p=153762

http://www.price.com.hk/product.php?p=209794

http://www.price.com.hk/product.php?p=202819

水晶宮

crshk 發表於 17-2-11 16:24
1. 無 FLOOR PLAN 俾不到意見你.
2. D-LINK 有好多行AC1200, 不知你那個 MODEL。

我吾知原來有甘多model,但款式似第三和第四款,但佢話$680,甘第三和第四款有乜分別?thx!

侯爵府

HLDMaMa 發表於 17-2-11 16:35
我吾知原來有甘多model,但款式似第三和第四款,但佢話$680,甘第三和第四款有乜分別?thx!
...

DIR-842 係有 7dBi 高增益天線, 有線網絡係 1000M, DIR-822 係 100M。

首頁

尾頁

跳至