用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 396|主題: 49061

食蟹得嗎?

複式洋房

國民生產總值:483

依家係食蟹時候,請問大家有冇忍吾住食到?屋企人買左隻皇帝蟹返黎,我忍吾住食左1隻腳,

大宅

國民生產總值:1900

shanshan1206 發表於 16-10-15 20:21
依家係食蟹時候,請問大家有冇忍吾住食到?屋企人買左隻皇帝蟹返黎,我忍吾住食左1隻腳,
...

蟹肉都係比較涼嫁,下次最好食膏比較好

複式洋房

moon7632 發表於 16-10-15 20:37
蟹肉都係比較涼嫁,下次最好食膏比較好

既然係咁(emoji)我屋企人吾俾我食膏,只可以食蟹肉

大宅

國民生產總值:1900

shanshan1206 發表於 16-10-15 20:39
既然係咁(emoji)我屋企人吾俾我食膏,只可以食蟹肉

膏係有膽固醇,古時用來補身用(因為食唔到太多魚)當然太多膽固醇都係有問題,所以孕婦食都可以,但蟹肉係涼過膏,冇膽固醇,清熱,最怕食到死蟹,死蟹肉會變所以孕婦食要好小心,當然唔食最好

複式洋房

moon7632 發表於 16-10-15 20:47
膏係有膽固醇,古時用來補身用(因為食唔到太多魚)當然太多膽固醇都係有問題,所以孕婦食都可以,但蟹肉 ...

我尼隻新鮮飛機運到黎,蒸前仲好生猛不過真係吾敢食得多,怕bb皮膚吾好

伯爵府

國民生產總值:17058

shanshan1206 發表於 16-10-15 20:21
...
我大肚嗰時有食,少量同間中。唔覺有問題。只要唔係未煮熟或有毒就得啦。

侯爵府

國民生產總值:22449

我冇理架,我果時候生既都有食,正吖,其實適量就Ok喇

侯爵府

國民生產總值:24089

本身我都唔特別喜歡食蟹
加之蟹好似比較寒涼
懷孕時就冇食~

複式洋房

國民生產總值:179

啱啱食完大閘蟹我戒唔到口

男爵府

國民生產總值:8072

蟹係好寒涼架~所以初期唔好食。不過妳都食左了,就唔好諗啦~

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 16-10-15 20:54
我大肚嗰時有食,少量同間中。唔覺有問題。只要唔係未煮熟或有毒就得啦。 ...

okok,都係一次半次,應該ok既

複式洋房

我要做媽媽 發表於 16-10-15 21:13
我冇理架,我果時候生既都有食,正吖,其實適量就Ok喇

係lo.叫人點忍姐,新鮮空運wo

複式洋房

Natalie625 發表於 16-10-15 22:05
啱啱食完大閘蟹我戒唔到口

本身早幾日屋企人都食大閘蟹呀,我都想食㗎喇,但最後忍口,食今日既皇帝蟹

複式洋房

RubyYu07 發表於 16-10-15 22:38
蟹係好寒涼架~所以初期唔好食。不過妳都食左了,就唔好諗啦~

我依家就快7個月,應該ok掛,嘻嘻嘻嘻嘻

複式洋房

shanshan1206 發表於 16-10-15 23:20
本身早幾日屋企人都食大閘蟹呀,我都想食㗎喇,但最後忍口,食今日既皇帝蟹 :happy ...

羨慕空運到港咁正,食少少唔怕既我好鍾意蟹

複式洋房

Natalie625 發表於 16-10-15 23:22
羨慕空運到港咁正,食少少唔怕既我好鍾意蟹

你看看,叫我如何點忍 蟹肉超多超甜呀,

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

國民生產總值:2631

回覆樓主:

我都好中意食蟹,不過到依家只係食過少少,特別係膏,我完全唔會食。

複式洋房

shanshan1206 發表於 16-10-15 23:27
你看看,叫我如何點忍 蟹肉超多超甜呀,

Wah

別墅

國民生產總值:615

我在網上找到的資料,孕婦忌食蟹, 尤其係蟹爪

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

國民生產總值:2421

回覆樓主:

我懷孕時有食斯里蘭卡蟹,冇食膏,而且食得比平時小,只食一隻鉗分量,問過e生,話冇問題。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎