自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題

伯爵府

旺中潘錦輝

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:兒科醫生介紹-鼻敏感,氣管敏感

我從14歲一直鼻敏感,看過不少名醫也沒用,食了不少藥..........

直到近8年注意飲食,多做運動,體質改善,鼻敏感差不多沒有了~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

TST 黃雅信

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:兒科醫生介紹-鼻敏感,氣管敏感

多做運動,夏天游泳,藥物祗治標不治本,更重要食得藥多,對身體唔好~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

大力大力 發表於 16-10-15 21:05
我從14歲一直鼻敏感,看過不少名醫也沒用,食了不少藥..........

直到近8年注意飲食,多做運動,體質改善 ...

係咪即係要戒口? 請問有咩要戒
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

禁止訪問

男爵府

ntefamily 發表於 16-10-15 21:25
我仔細個鼻敏感, 家庭醫生比阿仔食左一個月的治敏速, 每日一粒, 唔會眼訓, 好有效, 基本可以keep8-10 ...

8歲岩食嗎?

禁止訪問

男爵府

ntefamily 發表於 16-10-15 21:36
我仔當時由7歲開始食, 我宜家傷風流鼻水都係食呢隻, 2-3日就好返, 醫生都唔使睇。 ...

好,謝!買來比女試下,最近天氣轉病發得好緊要

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 16-10-15 21:05 我

原帖由 小雄維尼 於 16-10-15 發表
係咪即係要戒口? 請問有咩要戒
我不飲酒食煙,但鐘意飲可樂/橙,而食牛肉也會腸胃敏感,而令鼻敏感~

這幾樣介左改善了很多,我情況係注意腸胃(可能腸胃唔好令抵抗力下降),鼻敏感大幅改善~

食得肥/牛肉,瞓醒覺嘴唇有點脹,再唔介口,鼻水便來了~

買基金真係好傷

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

大力大力 發表於 16-10-15 21:42
我不飲酒食煙,但鐘意飲可樂/橙,而食牛肉也會腸胃敏感,而令鼻敏感~

這幾樣介左改善了很多,我情況係注意 ...

甘就奇喎, 屋企已經少食牛肉

anyway, thanks
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

大宅

ntefamily 發表於 16-10-15 21:25
我仔細個鼻敏感, 家庭醫生比阿仔食左一個月的治敏速, 每日一粒, 唔會眼訓, 好有效, 基本可以keep8-10 ...

可以連續食一個月咩,有時冇副作用

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

小雄維尼 發表於 16-10-15 21:56
甘就奇喎, 屋企已經少食牛肉

anyway, thanks
個個敏感都唔同, 我對塵蟎, 化學物, 濕度好敏感, 呢D要遠離至放飲食, 一定要先戒生冷寒涼野, 我飲完涼茶會即發作

子爵府

我個仔有G6pd(好多中藥都吾食得)小時候有氣管和鼻敏感,要入醫院果隻,直到四歲幾開始學跆拳道,踢波,溜冰....好多運動,當時覺得病情減咗一半有多,但早上和夜晚仲係有鼻水,直到6歲去試天灸,做完第一次嘅第二朝早,我就覺得好work, 之後每年夏天和冬天都會做;其實我想講,多做運動,少飲凍嘢,睡眠充足,加埋做天灸(因為吾使食藥打針,對身體起碼無傷害),而家阿仔已經無咗氣管敏感,鼻敏感就三幾個月一次半次!

男爵府

ntefamily 發表於 16-10-15 21:36
我仔當時由7歲開始食, 我宜家傷風流鼻水都係食呢隻, 2-3日就好返, 醫生都唔使睇。 ...

但不停食好似唔係咁好

首頁

尾頁

跳至