用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

論盡家傭 今日: 157|主題: 120546

請開賓記的, 自己要有心理準備

大宅

國民生產總值:2720

請菲傭每月畀多千幾蚊?菲領事館擬強制僱主付膳食津貼

菲律賓駐港領事館副領事Alex Vallespin表示,由於收到菲傭投訴本港僱主刻薄,供應的膳食不足,甚至迫菲傭食用吃剩的廚餘,領事館上月已向本港勞工處提出,強制僱主每月向菲傭額外發放1,000多元膳食津貼,但勞工處不同意,領事館將繼續爭取。 現時合約規定菲傭僱主須向菲傭提供免費膳食,或每月給菲傭每月1,037元膳食津貼。

Alex Vallespin接受本港菲律賓報章訪問時透露,目前大部分僱主都選擇供應免費膳食給菲傭,但很多菲傭投訴僱主提供的膳食不足,有人只獲得麵和餅乾,因此菲傭希望得到膳食津貼。
他表示,9月27日與勞工處舉行工作會議時,在會上提出菲傭膳食問題。他告訴勞工處官員,菲傭喜歡早、午、晚三餐都吃飯,但菲領事館聽過不少投訴指僱主向菲傭提供的食物只是家中吃剩的廚餘。所以他要求修改合約,除薪金外,強制僱主向菲傭額外發放膳食津貼。但勞工處官員不同意有關要求。領事館會在日後的工作會議中繼續爭取膳食津貼變為強制。

香港人太縱外傭啦, 外傭僱主又唔團結, 賓國擺明恰香港人, 你有無見賓佬夠膽對星加坡同台灣有咁多要求?!

王國熱話
「1」撃即中 送$50現金券
大富翁有趣冷知識!
Baby-Kingdom 推出親子王國網購
新增WhatsApp上傳收據服務

大宅

國民生產總值:2108

如果香港僱員嘅工會有菲傭一半咁進取,香港打工仔就唔使咁慘

大宅

國民生產總值:1636

所以我唔再請菲律賓了,佢地好能煩,多多要求,又咁又咁⋯⋯

子爵府

國民生產總值:10329

秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

再强制埋呢樣,變相5千幾人工,我唔會用賓

複式洋房

國民生產總值:155

Me too. I won't choose "Bun" lor.

男爵府

國民生產總值:5410

celinapang 發表於 16-10-17 12:55
所以我唔再請菲律賓了,佢地好能煩,多多要求,又咁又咁⋯⋯

認同! 唔再用工人,佢哋係好能、能…………能煩……煩

樣樣加,但僱主又冇保障,呢樣又話唔洗做、嗰樣又唔洗做,佢哋留返佢屋企長嘆好了!

珍珠宮

國民生產總值:30152

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas 樂桃猴年勳章

回覆樓主:

如果加膳食費,我唔會用賓。能力負擔到又點呀!條氣唔順!

別墅

國民生產總值:715

立入強制咁加我唔會再用菲。不過我覺得如果菲真係加得成,其他國藉既唔會唔跟住爭取囉,佢地邊會輸蝕。大家都係外藉傭工,菲爭取到拗得贏正苦的話,正苦更加無何能同第二個國家say no.. 最後咪就係全部傭工一齊加

男爵府

國民生產總值:8003

估計新例一出,部份僱主費是煩會轉請鐘点或直頭吾請。香港好多家庭冇小朋友老人請吾請都得,而家d工人好多吾係帮到手,菲政府重要又呢樣又果樣

大宅

國民生產總值:2352

佢地政府成日諗d野一刀切, 唔計平日食我淨係周末帶埋出去食都接近成千, 到時唔包食可能仲慳, 唔煩

男爵府

國民生產總值:5812

最慘係僱主唔團結,政府又廢呢!
如果菲政府成事,其他國家工人一樣會有樣學樣!
呢到仲有好多人以為自己可以獨善其身架!
「好在我用印」「我不嬲唔要佢抹外窗」
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎