用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 2092|主題: 870019

深秋立樓頭

子爵府

國民生產總值:12550

好媽媽勳章

细個已經覺得好好聽,e 家看番d 詞仲正,
好唏嘘

funfun759    發表於 16-10-17 16:11

男爵府

國民生產總值:7958

BK Milk勳章 畀面勳章

Chris...

男爵府

國民生產總值:5777

當年的詞好好, 言簡意深

wcpcelia    發表於 16-10-16 09:12

男爵府

國民生產總值:6491

我以為你問點解添⋯
其實呢句真係點解呀?

大宅

國民生產總值:4302

RT 發表於 16-10-15 23:54
我以為你問點解添⋯
其實呢句真係點解呀?

我都睇唔明

禁止訪問

國民生產總值:1695

回覆樓主:

男爵府

國民生產總值:8708

超級版主

國民生產總值:97736

最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 我的育兒心得勳章 2015xmas 2016夢想成真 樂桃猴年勳章

樓主應該係講緊徐小鳳唱果隻歌,叫《深宵立樓頭》,歌好聽歌詞又優雅。

徐小鳳

深秋立樓頭

作詞:湯正川
作曲:Janisian
編曲:吳智強

俯首低聲相對望共夜話 不計雨雪到我背頭凝
初冬早醒敞開心胸相照應 塵世裡百樣錯漏變合稱

尚記彷彿早春一片羞怯地默認 深秋立樓頭半淚盈
夜裡忱邊憶過去 猶念及卿一句 無意種下愛念恐怕心碎

草影風聲總破滅寂夜靜 不禁閉眼 過去到目前
早該分清 幾許光陰不似箭 惟有再放下困惑冀待變

路望盡放眼四顧 風景往後退 分不清細雨掛瑩淚
莫問及過去困惘 彷有若雨落下徐徐落田穗 茫茫風中蒼漠裡
事過境遷心牽心 已倦義亦斷 方看透澈慨嘆怨恨尤
風聲不休 影響知秋空對奏 情寄片片葉柳飄降疊厚

何要處處霧雨侵我獨透

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

國民生產總值:1172

回覆樓主:

大宅

國民生產總值:2890

rose-mag 發表於 16-10-16 09:56
樓主應該係講緊徐小鳳唱果隻歌,叫《深宵立樓頭》,歌好聽歌詞又優雅。

好似唔係,應該講尋晚Chris 唱嘅歌嘅其中一句歌詞

超級版主

國民生產總值:97736

最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 我的育兒心得勳章 2015xmas 2016夢想成真 樂桃猴年勳章

mami42 發表於 16-10-15 18:45
好似唔係,應該講尋晚Chris 唱嘅歌嘅其中一句歌詞
歌一樣係果隻,只係唱歌人唔同,歐瑞強都唱過同一首歌。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

禁止發言

國民生產總值:55902

回覆樓主:

子爵府

國民生產總值:12550

好媽媽勳章

維港 發表於 16-10-16 11:19
立樓頭咩意思??
站立在一座樓的窗前樓頭,即系街頭個頭感意思...掛

禁止發言

國民生產總值:55902

子爵府

國民生產總值:10597

rose-mag 發表於 16-10-16 09:56

可惜冇乜知音人。 因好多人唔明歌詞點解。

小鳳姐差不多開親演唱會都會唱呢首歌。

珍珠宮

國民生產總值:42757

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大姑娘 發表於 16-10-16 21:42
可惜冇乜知音人。 因好多人唔明歌詞點解。

小鳳姐差不多開親演唱會都會唱呢首歌。

啱啱朋友唱完love,旋律優美,好聽

珍珠宮

國民生產總值:42757

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

究竟我是誰 發表於 16-10-16 22:09
啱啱朋友唱完love,旋律優美,好聽

live

大宅

國民生產總值:3740

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

一直大爱此歌,但講起時身邊朋友真係好少識,苦冇知音人。见到這個 post好開心

男爵府

國民生產總值:7443

回覆樓主:

以前填詞人,可能文學底子厚,作品好有深度,帶人進入思想境界,歷久常新。

男爵府

國民生產總值:7443

agugi 發表於 16-10-16 22:30
一直大爱此歌,但講起時身邊朋友真係好少識,苦冇知音人。见到這個 post好開心
...

人生經驗豐富後,感受更深。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎