用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

論盡家傭 今日: 8|主題: 120579

請教約滿提前離職

大宅

國民生產總值:1640

工人11月18日約滿,於9月頭巳口頭通知唔續約,10月9日佢揾到新僱主,同日我地協議11月1日提前離職...但剛剛佢先話未整文件,早排佢唔見passport,補领後還未整返visa,佢諗住明天去consulate先知要visa正本佢而家怕佢整唔切新visa,新僱主唔收容佢,1/11走後唔知住邊/可以留hk幾耐佢好似想提出遲d先走禁我可以點做呢?

王國熱話
坐月準備補品藥材
產後一星期,手,腳水腫到著唔到鞋
奶奶陪月
讚賞陪月EE

大宅

國民生產總值:3829

Icecream17 發表於 16-10-15 22:42
工人11月17曰約滿,於9月頭巳口頭通知唔續約,10月9日佢揾到新僱主,同日我地協議11月1日提前離職...但剛剛 ...
如果你冇人用,咪俾佢做多两星期囉!

如果唔想幫咪話唔ok

試吓你話新工人未到,叫佢留低幫多陣,佢就唔會咁順攤!

大宅

國民生產總值:1640

細姐姐 發表於 16-10-15 23:37
如果你冇人用,咪俾佢做多两星期囉!

如果唔想幫咪話唔ok

我新工人11月中前到,但我想現工人快d走,所以唔想佢留係到,但佢份約係17/11先到期,佢又有權話做到17號?我又唔想影響佢新visa申請,如果佢17號完約,佢1號走,佢可以留hk多久?因現在佢要申請返現有visa,才可以入新文件,需時又多久?佢又未至於做到好差,唔想佢申請唔到新僱主

大宅

國民生產總值:3829

Icecream17 發表於 16-10-16 02:15
我新工人11月中前到,但我想現工人快d走,所以唔想佢留係到,但佢份約係17/11先到期,佢又有權話做到17號 ...
1号完约後,可留14天

仲有時間,唔好咁快應承佢,睇吓過多两星期佢情形係點

佢問你,你咪話想keep 番1号,唔使解釋咁多,咪話自己有plan

佢可能係唔想出錢住boarding house, 咁咪俾佢幾佰subsidise 佢住宿囉!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎