用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 5738|主題: 869364

好感動, 我的過度活躍症姨甥仔又成長了

子爵府

國民生產總值:10066

2015xmas

之前有出過post話姨甥仔都有成長。

但今年我覺得成長更多

姨甥仔佢好錫我個女, 仲會保護佢, 今日同佢出街食飯, 係淘大有萬聖節嘅嘢玩, 我女比一個年紀大嘅小朋友撞跌, 我姨甥即扶我女起身, 仲叫個位小朋友要排隊同小心睇住啲BB, 撞親係好痛, 個下我真係覺得佢好MAN

近年佢成日都分享玩具, 自己唔玩嘅, 會檢查無爛就捐出去, 以前佢係點都唔肯掉玩具, 佢最珍藏嘅湯馬士火車連路軌 (成2個膠箱) 話全部送比我個女同我姪女玩

家庭聚會, 佢係大表哥, 會團結表弟妹一齊玩架, 好有大表哥風範。

學校方面, 好感恩學校配合得好好, 其實初期學校係建議我姨甥轉校, 當時真係唔開心架, 但以家會幫主動老師手, 抄手冊都好仔細, 上堂留心咗, 上年仲考到全班頭5名, 成績進步之餘, 操行由C攞到B。

我真係好開心姨甥仔進步咗咁多, 雖然係有靠藥物, 但亦都要佢有自制力先得。

當然家庭配合好緊要, 其實我姨甥同單親無咩分別, 我C6放假會陪姨甥踢波同打機, 基本上測驗考試完會上來我度玩, 暑假更加唔駛講, 我地希望做到姨甥唔好咁孤單, 做一個開心積極嘅小朋友。

希望有過度活躍症嘅小朋友家長們同其他人, 唔好覺得小朋友係有問題, 其實佢地同普通小朋友一樣, 只係佢地想吸引人注意先會做反斗事, 我唔可以話叫各位包容, 但其實, 如果見到小朋友係街度好頑皮, 出少一句聲已經係幫咗手了,請喜歡拍片公審的, 話人無家教的, 唔好再咁做了,其實我地做家長嘅, 壓力係好大, 更何況要面對有特別需要嘅小朋友?

純分享, 因覺得太開心了

funfun759    發表於 16-10-19 14:40
wcpcelia    發表於 16-10-17 11:22

大宅

國民生產總值:2985

回覆:好感動, 我的過度活躍症姨甥仔又成長了

好令人感動,姨甥仔加油呀!!

別墅

國民生產總值:763

回覆樓主:

真心恭喜,睇得出你好開心

子爵府

2015xmas

歡迎致電abc 發表於 16-10-15 23:07
真心恭喜,睇得出你好開心

本來之前因為泰王走咗唔開心但今日見到兩個小朋友天真無邪咁玩係好開心

最開心係一路睇住姨甥長大生性

男爵府

國民生產總值:5036

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 樂桃猴年勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

我睇到都覺得好開心丫~身同感受
關注自閉症兒童

別墅

淘寶 發表於 16-10-15 23:09
本來之前因為泰王走咗唔開心但今日見到兩個小朋友天真無邪咁玩係好開心

最開心係一路睇住姨甥長大生性:pi ...

好事會陸續來

子爵府

2015xmas

歡迎致電abc 發表於 16-10-15 23:17
好事會陸續來

每次唔開心, 我就會去搵小朋友, 天真無邪令我覺得呢個世界係充滿美好

好似講到好誇咁, 但真係咁諗

子爵府

2015xmas

au2109 發表於 16-10-15 23:15
我睇到都覺得好開心丫~身同感受

多謝你呀~ 確診初期真係好難捱架, 因為對呢個病無認識

但漸漸地去了解多咗, 學校, 醫生, 家長互相配合係對小朋友發展最好

別墅

淘寶 發表於 16-10-15 23:21
每次唔開心, 我就會去搵小朋友, 天真無邪令我覺得呢個世界係充滿美好

好似講到好誇咁, 但真係咁諗 ...

都係
我就會揀啲開心輕鬆嘅野睇

大宅

國民生產總值:4302

回覆樓主:

替你開心

男爵府

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 樂桃猴年勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

淘寶 發表於 16-10-15 23:22
多謝你呀~ 確診初期真係好難捱架, 因為對呢個病無認識

但漸漸地去了解多咗, 學校, 醫生, 家長互相配合係 ...

我都有中度智障加自閉症女女所以知道佢地少少既進步~身邊會開心到咩甘haha
關注自閉症兒童

子爵府

2015xmas

au2109 發表於 16-10-15 23:44
我都有中度智障加自閉症女女所以知道佢地少少既進步~身邊會開心到咩甘haha
...

我都有一個係嚴重自閉嘅姪仔,睇住佢有進步我都好開心

以家我地仲一齊返教會, 見到囡囡肯同表哥玩, 表哥有反應我都開心架。

我記得去日本時, 有講普通話嘅女人係地鐵度叫我姪仔讓位, 姪仔唔明, 係度笑, 個女人話佢係傻仔, 我當時真係喊出來, 我好心痛, 點解啲人要咁講嘢

我嫂嫂話其實佢地已經慣咗,叫我唔好太介懷人地講嘅嘢, 我覺得父母真係好偉大, 我好欣賞我嫂嫂咁樂天嘅性格

大宅

國民生產總值:1349

感動!替你高興!祝福姨甥仔一直進步!家長要努力

大宅

國民生產總值:2923

畀面勳章

回覆樓主:

我都覺得如遇到街上有些小朋友較反斗的話,真係唔好多事出聲話人冇家教等等

其實這些小朋友係A仔
但旁人不知的就帶奇異眼光或冷言對待
其實真係出少句聲已幫忙。

作為A仔的家長真係花多幾倍耐性、心機去教導及照顧他們架。

男爵府

淘寶 發表於 16-10-15 23:50
我都有一個係嚴重自閉嘅姪仔,睇住佢有進步我都好開心

以家我地仲一齊返教會, 見到囡囡肯同表哥玩, 表哥 ...

加油丫~我帶佢地出街原則系吾會騷擾別人情況下同佢地開開心心甘玩~但如果我冇搞到人~人地都要惡意相向無理取鬧既我呢個做媽媽既一定為佢反擊~有d人系欺善怕惡嫁~由其做特殊小朋友媽媽更要堅強

子爵府

2015xmas

苡晴 發表於 16-10-15 23:58
我都覺得如遇到街上有些小朋友較反斗的話,真係唔好多事出聲話人冇家教等等

其實這些小朋友係A仔

我係好怕啲人拍片放上網, 之前真係提心吊膽咁,唉~

子爵府

2015xmas

au2109 發表於 16-10-15 23:59

加油丫~我帶佢地出街原則系吾會騷擾別人情況下同佢地開開 ...

講得好啱,我做咗媽媽後都覺得自己堅強咗, 如果有人搞到我女, 我一定會反擊

男爵府

國民生產總值:9989

值得鼓勵其他朋友

子爵府

2015xmas

mln 發表於 16-10-16 00:06
值得鼓勵其他朋友

係呀~ 其實比多少少耐心, 小朋友係會感受到架

子爵府

國民生產總值:11548

你 & 你老公更加令人感動

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎