用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 2342|主題: 868685

<<家居小智慧>>

男爵府

國民生產總值:6236

樂桃猴年勳章

今朝第一次沖廁所既時候唔知點解突然去水好慢(初初係湧上來,跟住去水到4分3分位就開始減慢)但琴晚最後用係無事既,亦都無用來大大過
今日老公用左幾個辦法:氣壓(貼哂膠紙沖廁按D氣落去),泵(都係成枝棍波個枝),狂沖廁,全部都係唔得
明天會試下冰粒,不過想收集下仲有無咩其他辦法
同埋塞左會唔會有其他原因?(因為我係唔係低層,又肯定無趺過野落去)
先謝謝各位意見

男爵府

樂桃猴年勳章

用了洗潔精浸了一晚,依然沒用(除了搵師父因為我屋係租既)

大宅

國民生產總值:4792

我個厠所都同你完全一樣,你試嘅我都試曬,我都想知點解?

伯爵府

國民生產總值:18097

畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

mrstangdorothy 發表於 16-10-15 23:26
今朝第一次沖廁所既時候唔知點解突然去水好慢(初初係湧上來,跟住去水到4分3分位就開始減慢)但琴晚最後用係 ...

你要用抽氣個款廁所泵先掂。日本城有得買。

男爵府

國民生產總值:8357

回覆樓主:

泵係最掂既!

翡翠宮

國民生產總值:95471

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:用了洗潔精浸了一晚,依然沒用(除了搵師父

原帖由 mrstangdorothy 於 16-10-16 發表
用了洗潔精浸了一晚,依然沒用(除了搵師父因為我屋係租既)
你是否最底一層 ?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

國民生產總值:5686

回覆樓主:

開一盤水直接沖落去試下
http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

男爵府

樂桃猴年勳章

大力大力 發表於 16-10-16 13:41
你是否最底一層 ?
就係唔係而且相反,頂樓數落三屠

男爵府

樂桃猴年勳章

katie0921 發表於 16-10-16 13:34
你要用抽氣個款廁所泵先掂。日本城有得買。
我係用個款喔(好似針筒咁)

男爵府

樂桃猴年勳章

ececbaby 發表於 16-10-16 13:33
我個厠所都同你完全一樣,你試嘅我都試曬,我都想知點解?
咁解決左未

子爵府

國民生產總值:14285

2015xmas 畀面勳章

我試過一盆盆水沖下去
等到它去得快少少時
就成盆水用力沖下去
沖到順為止

大宅

國民生產總值:4792

mrstangdorothy 發表於 16-10-16 14:02
咁解決左未

,同你一樣都係頂樓對落幾層,仲拖咗一個月都係去水好慢,又唔係塞住曬先煩,兩三格厠紙都仲沖到去,大大就唔敢!

別墅

國民生產總值:638

裝一桶水...超大桶果隻....直接舉高少少個桶一野快手過成桶水倒落馬桶到...對正中心咁倒....倒一次覺得仲"室室"地就再倒多桶....多數咁樣會通返

如果都唔得....試下通渠佬

男爵府

樂桃猴年勳章

ececbaby 發表於 16-10-16 14:07
未,同你一樣都係頂樓對落幾層,仲拖咗一個月都係去水好慢,又唔係塞住曬先煩,兩三格厠紙都仲沖到 ...
完全一樣 但好似今日星期日,大大小小都要係屋企去啦 今晚等老公放工我會再試下終極既冰粒法(之前學是學非有介紹過)

男爵府

樂桃猴年勳章

maywong288 發表於 16-10-16 14:09
裝一桶水...超大桶果隻....直接舉高少少個桶一野快手過成桶水倒落馬桶到...對正中心咁倒....倒一次覺得仲" ...
琴晚已經倒過幾桶嫁啦 今晚再試下
通渠佬(有無咩牌子好用?)
SORRY~~因為我未試過塞廁所比較多野問 

別墅

mrstangdorothy 發表於 16-10-16 14:16
SORRY~~因為我未 ...
如果係咁...再試下沖多幾次水睇下得唔得...如果唔得你去下d五金鋪問下人點做...買咩同埋點用好D

男爵府

樂桃猴年勳章

maywong288 發表於 16-10-16 14:26
如果係咁...再試下沖多幾次水睇下得唔得...如果唔得你去下d五金鋪問下人點做...買咩同埋點用好D

...
琴日係屋企已經狂沖廁(因為以前租個間屋都係,沖多兩,三次就無問題),都係無用 今晚再試下沖多幾桶水試下~再唔得就會搵業主問下我地自己搵師父有無問題啦 唔該哂你

別墅

mrstangdorothy 發表於 16-10-16 14:16
SORRY~~因為我未 ...

我岩岩幫你打左俾朋友問(佢做裝修)佢話同我講,通渠佬個作用唔係好大,但可以試下既佢話你好有可能係外面條渠"室"喎
佢叫你試下問問五金鋪有咩方法...如果都係唔得真係要搵人返黎睇條渠

PS:通渠佬我岩岩睇完....原來只係會"拿"溶D頭髮或細少既物體...如果係俾一大埋頭髮"室"住既可以試下掛...我都唔太清楚...SORRY幫唔到你

男爵府

樂桃猴年勳章

maywong288 發表於 16-10-16 14:39
我岩岩幫你打左俾朋友問(佢做裝修)佢話同我講,通渠佬個作用唔係好大,但可以試下既佢話你好有可能係外面條 ...
 非常感激你呀 琴日上網都搵過話用通渠水,不過我租樓唔敢亂試,特別完全對呢樣野0知識

ANYWAY~好感激你呀

maywong288    發表於 16-10-16 15:45

大宅

國民生產總值:2414

you tube 「通渠」有教, 密封個馬桶, 原理係用氣壓差異, 就可以通得順, 試下無妨.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎