懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

公爵府

開心吸收勳章

很早以前,一直以為自己生仔唔順利,成日求神拜佛,求順利有個細路,終於有了,三個月後,走了。鼓起勇氣,8個月後,今年初,突然意外地又有了。
記得幾位算命師傅講過,宮寒唔易有,就算有,都陀唔穩,要睇身體狀況,好大機會開刀早產。。。有左之後,每當想起幾位師傅都咁講,壓力倍增。
有左之後,每天食中藥至產前兩個月才停,私家西醫由6周起至3個月,每星期一次,照結構,都係私家。等等等,6周念珠菌,30周恥骨痛,35周中b鏈,以為會中埋早產開刀,連家人都話,十樣有七樣中,六合彩又唔見你中!無計,頂硬上。

39周覆診,醫生話可以生啦,bb 都調左頭落晒盤!還掂恥骨痛,約今個星期催生啦!當然,我回醫生,還想等40周,等佢自己作動吧!醫生話,咁過40周下次返嚟覆診,一定要約期催生入院,bb 過預產期,驚胎水少左,會提高胎死腹中機會。又嚇。。

每次被嚇會無左 b,唯有每次小心啲。好嘞!40周到啦!點解仲未生得?已經失眠半個月有多。覆診約催生期。

人算不如天算,擇日不如撞日。。。居然係催生期前作動。。。
當晚半夜2點,開始突然陣痛,但無見紅無穿水。咁奇,又唔知係咪真,再等,嚟料啦!半夜3點開始,5分鐘一次陣痛,都未見紅穿水。忍!5點,忍唔住啦!唔理啦!痛到大叫,阿媽都唔認得,即刻叫定老公,執野換衫等我,自己沖涼換衫,一齊截的士去急症室,打完板上產前房。食早餐就檢查。檢查左兩次,宮頸未開,又無見紅穿水,落唔到產房,但我真係忍唔住啦!好痛好痛。。

pomanlife    發表於 16-10-17 15:04

公爵府

開心吸收勳章

每次一痛,都㩒制搵姑娘,要求止痛藥。回應係。。無架!忍下啦!未開落唔到產房。後來每次㩒制,都俾人熄制行開唔理。但勁痛,檢查多兩次,都未開,但我係勁忍痛既人。

咁搞唔掂喎,11點,再㩒制,呢次要求見醫生,因為肝抽筋,胃酸倒流嘔。醫生都要等嚟,就話開止痛針講明打左生 b ,藥力有機會過俾 b, b出世有機會呼吸困難。我個陣都有呼吸困難,鼻塞,用鼻吸唔到氣,唯有用口吸同吹氣,姑娘見到就話,咁樣好易暈,一定要用鼻吸口呼。好好好,聽話先,照做。半個鐘後,止痛針嚟啦!聽落開心死,其實打完先係惡夢既開始。

打完,又計住幾分鐘痛。發現3分鐘一大痛,點會打完仲痛過之前,仲痛密左?諗起嚟,呢支係咪傳說中既催生針定係增強子宮收縮針呢?

嗶,呢次痛到要拉住窗柄借力忍痛。因為床係窗口位,見乜就拎乜借力,勁痛。助理再檢查,開始見紅,但未開未穿水,繼續等。中午醫生檢查,差少少,如果一開係3、4度。醫生走左隔離床。我繼續忍痛,都聽唔到醫生講乜。但呢次痛,我狂拍窗。醫生一聽到,即叫人,鬧人話仲乜唔睇住佢呀?病人狂拍窗。助理話我都未開,再檢查下先。醫生見咁就話,開左啦,檢查左4度,過床落產房啦!但我一落地,左腳就抽筋。跪左落地,要6、7個人扶我過床。

終於落產房啦!惡夢先真正開始。。。

複式洋房

等…

大戶    發表於 16-10-16 16:28
十月中就預產期喇,既興奮又擔優

複式洋房

留毛

大戶    發表於 16-10-16 17:19

公爵府

開心吸收勳章

落產房,應該係成點鐘既事。第一樣野,仲趁我清醒,當然要求無痛分娩同或者開刀。產房冷清清,佢哋一邊俾我聞住笑氣,一邊話要等麻醉師同醫生嚟睇我做決定。心懷一絲希望,乖乖聞笑氣。老實講,真係痛到笑氣都搞唔掂,唯有多次大叫:醫生呀,救命呀,我要無痛呀!但又無人理。後來,我繼續叫,但有把聲話我知,而家開左5度,麻醉師同醫生唔批無痛啦!你咁碌嚟碌去,點幫你打,唔打啦!乜話?唔打
見係咁,已經痛到癲左,就叫:醫生,好痛呀,俾我死啦!但都無人理。

如是者,過左2個鐘,有人走埋嚟,我話:好急,想痾屎。佢就話:而家10度啦!你試痾啦!大力啲!教埋痾既姿勢。一 feel 到肚痛,就試痾,無肚痛,就休息。咁又2個鐘。突然間,有人同我講,開嚟開去都係得5毫子大,見到頭髮,但出唔到頭,試埋今次,盡力啲!但我真係盡晒力。佢哋就開始好緊張。突然間,十幾個醫生護士衝入嚟,帶晒儀器。有個人企係我身邊同我講,第一產程宣佈失敗,要開第二產程,要用吸盤,講明阿 b 個頭可能會爆或扁。又要求我簽名。我就話轉開刀。佢哋話個 b 頭落左產道,開唔到刀,靠晒你,媽咪!

別墅

大戶 發表於 16-10-16 16:43
落產房,應該係成點鐘既事。第一樣野,仲趁我清醒,當然要求無痛分娩同或者開刀。產房冷清清,佢哋一邊俾我 ...

跟住點呀?b b無事嘛?

大戶    發表於 16-10-16 17:19

複式洋房

大戶 發表於 16-10-16 16:43
落產房,應該係成點鐘既事。第一樣野,仲趁我清醒,當然要求無痛分娩同或者開刀。產房冷清清,佢哋一邊俾我 ...

坐等

大戶    發表於 16-10-16 17:21

公爵府

開心吸收勳章

第二產程一開始,佢哋好緊張,開始埋位計時,有人睇住儀器,有人睇實醫生。開始剪陰道,放吸盤入去,無落麻醉藥都唔痛,可想然之,陣痛有幾痛。我心諗,好啦!唔駛出力,鬆晒!點知,惡夢叫聲又嚟,有人同我講:而家醫生幫你吸,但你唔可以依賴醫生,個 b 你既,你都要盡全力,好似頭先咁,出力痾!

吓!陰道都剪爛埋,仲要痾。。。我就盡全力去痾,但失敗左。跟住好多把聲係咁話:喂!頭先你表現無咁差喎。再嚟過,盡全力,快!
今次再試,得左,出頭仔啦!以為搞掂啦!錯晒!
喂!痾埋個身,大力啲!好,大力痾,又痾到!finish
等我開心之際,個醫生話,仲有胎盤。。意思係,你明要痾埋啦!又痾!掂!痾晒啦!今次真係完啦!有覺好瞓啦!

公爵府

開心吸收勳章

真係有覺好瞓?我都想,發夢先有。要聯針嘛。有人話,咁簡單,醫生會識整。經此一役,你就知,係手術室,無論大小事,都要事事小心。唔好以為小事唔晒理。呢個係我而家住院既原因。

複式洋房

恭喜曬!為左阿B辛苦的都值得!
我今日預產期喇,但一D動靜都冇,有的失望!
約左聽日見麻醉醫同姑娘,星期三開刀!
如果星期三之前有作動,我就唔駛挨一刀喇!
十月中就預產期喇,既興奮又擔優

公爵府

開心吸收勳章

回覆 joecheung1202 的帖子

謝謝你,祝一切順利。
俾我揀,我由最初到而家,都覺得,醫生判斷能力好重要,開刀順產都只係方法,但你再聽我繼續講落去,會發現,係公家醫院開刀,仲好過順產,以我個 case 為例。

公爵府

開心吸收勳章

bb 出左嚟啦!以為一天到光晒,但係另一個惡夢開始。。聯針。
醫生話:而家幫你聯針,會落麻醉藥。我話醫生,唔好聯啦!由佢。。
醫生話唔聯唔得,流緊血。
咁就去馬,打麻醉藥,聞住笑氣聯,無痛,超爽!
聯好,問醫生,醫生話唔好理幾多針,總之2條溶線,唔駛拆估都針數多到數唔晒。
突然,另一個醫生走嚟睇,話要拆過重聯。。唔係啩,而家唔係講緊2針,係2條線。。點解,因為連肛門都聯埋囉!聽完真係暈左。一拆線,痛死,麻醉藥過晒,唯有聞住笑氣拆線重聯,痛死。換然之,前前後後,聯左唔係4針,係4條溶線。仲要係陰道位,唔似開刀係肚位,仲要有惡露,傷口發炎,又要食抗生素,洗傷口都麻煩。。

講開又講,公家醫院鼓吹母乳,就係頭幾日母乳都唔多,佢哋覺得我順產,無咁傷。唔會主動叫補奶粉,只有開刀,佢哋會問大人,夜晚補唔補奶粉。

點知我又中 b 鏈,個 bb 要食抗生素。但初頭母乳唔多,bb 好易缺水發燒,就要住初生嬰兒病房。

而家係醫院,要4圍走。。

所以開刀或順產,母乳或奶粉,都無所謂,最緊要大人細路身體健康。

別墅

恭喜你呀, 我下個月都QE生,
開始緊張, 擔心自己到時唔識用力

別墅

大戶 發表於 16-10-16 21:19
bb 出左嚟啦!以為一天到光晒,但係另一個惡夢開始。。聯針。
醫生話:而家幫你聯針,會落麻醉藥。我話醫生 ...

恭喜恭喜~
我都等緊生,又係QE,好心急

別墅

呀, 想問埋你, QE係咪要用有扣孕婦衛生巾?

BB 0係初生嬰兒病房係咪隨時都可以睇佢?

THX

公爵府

開心吸收勳章

回覆 H2C 的帖子

謝謝你,祝一切順利。
我就係唔識,如果早知係點,練下都好,個陣痛到生不如死,根本無心情去聽

公爵府

開心吸收勳章

回覆 noodlemama 的帖子

謝謝你,祝一切順利。
預左大痛大叫無人理。

公爵府

開心吸收勳章

回覆 H2C 的帖子

唔駛有扣,但帶多啲厚棉無翼衛生巾,我買39cm,啲姐姐會用1次用2張,前後重叠用。
另外,如果 bb touchwood 要去初生加護病房,我 bb 發低燒都要去,輪更時間唔去得,9-12點,其餘時間去得,可以自己餵 bb 奶,或要求佢哋補奶粉架,但奶粉要婊佢哋個啲

別墅

回覆 大戶 的帖子

Thanks 呀, 你D資料好有用

大家努力做個好媽媽

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

大戶 發表於 16-10-16 21:19
醫生話:而家幫你聯針,會落麻醉藥。我話醫生 ...
恭喜你

連針我有要求打左麻醉, 反而生完搓肚就痛到想死

首頁

尾頁

跳至