用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 344|主題: 48906

就驗血糖, 有冇咩食物可以食左可協助等我pass...

複式洋房

國民生產總值:171

下星期驗血糖喇, 平時我少甜野 但就食濃味辣野... 有冇咩而家食多D 可助我通過測試

侯爵府

國民生產總值:20483

回覆樓主:

你指飲糖水?
抽血驗三個月平均值,唔關呢幾日食咩事㗎

再講,如果真係懷孕因賀爾蒙問題有妊娠糖尿病,驗到正視問題控制飲食總好過駝鳥政策當無事發生
既影響自己身體又連累bb

放鬆心情

男爵府

國民生產總值:5329

Dot0716 發表於 16-10-16 01:52
你指飲糖水?
抽血驗三個月平均值,唔關呢幾日食咩事㗎

飲糖水係測空肚飲完糖水2小時後身體降血糖既功能合唔合格
你講既3個月平均值果種係要定期去抽血,

追蹤你每隔一段時間既血糖變化,

應該係中左糖尿先會咁樣測

我估樓主都係問飲糖水點pass

不過就算中唔中妊娠糖尿,準媽媽都唔可以再食咁重口味

輕則自己水腫攞苦黎辛,重則血壓升高影響到bb甚至生產時有危險

唔係pass就天下太平架,只係過左其中一關,但都祝樓主pass擔心少一樣野
PS聽聞抽血時緊張都會影響到

伯爵府

國民生產總值:16987

ckckck924 發表於 16-10-16 00:34
下星期驗血糖喇, 平時我少甜野 但就食濃味辣野... 有冇咩而家食多D 可助我通過測試
...
冇。妊娠糖尿有就有冇就冇,唔係你呢幾日食咩控制到,亦唔關你鍾唔鍾意食甜事。

男爵府

國民生產總值:8276

之前見有JM話飲完糖水唔好坐係度兩個鐘唔郁,要起身散下步,可以幫助降血糖不過我未試過唔知係咪真係work

男爵府

國民生產總值:9108

EstrellaDamm 發表於 16-10-16 07:47
冇。妊娠糖尿有就有冇就冇,唔係你呢幾日食咩控制到,亦唔關你鍾唔鍾意食甜事。 ...
其實妊娠糖尿有咩 symptoms?我本身就 like 甜野.. 有左之後更鍾意.. 都有d驚..
真係好難忍.. 口淡淡淨係想食甜野...
而家已經28週.. 醫生又無叫我飲糖水..
佢又話我偏瘦同重得少唔駛驗..

複式洋房

國民生產總值:107

ckckck924 發表於 16-10-16 00:34
...

我就同平時一樣飲食,若唔好彩驗到有,就趁早配合飲食治療,對你同BB身體都好,千奇唔好駝鳥政策

別墅

國民生產總值:949

回覆樓主:

昨天先去飲完糖水測試,我聽啲媽媽講飲完個2小時行多啲唔好只係坐係度等。咁就ok

別墅

國民生產總值:875

回覆樓主:

我飲完糖水就係坐,專登做d野令自己嗰次pass(假設真係可以降到血糖)其實無意思,如果真係有事,但故意令個測試反映唔到,唔去處理,問題最終會影響到bb。

複式洋房

國民生產總值:171

nita2012 發表於 16-10-16 06:46
飲糖水係測空肚飲完糖水2小時後身體降血糖既功能合唔合格
你講既3個月平均值果種係要定期去抽血,

係呀係呀.... 我有盡量控制嘅... 不過我多出街食,所以都驚. pass 左起碼煩少野嘛

複式洋房

國民生產總值:238

我飲完都只係坐係度!

別墅

國民生產總值:949

回覆樓主:

聽啲媽媽講,其實同飲食無咩關係,
就算你介得好清都有機會中 (當然唔關事都要好好控制自己食量啦) 。

因為bb會影響到你分解糖份嘅功能,所以佢影響得你嚴重,就連食個飽都會過準。

所以唔好因為怕咗係咁減食。
"雖然我未知pa 唔pass

子爵府

國民生產總值:10380

我飲完都係坐係度,因為飲完有d想嘔

別墅

國民生產總值:781

少食加工多鹽多糖煎炸食物,澱粉質如蛋撻白麵包之類,食多啲高蛋白食物,白灼青菜,糙米紅米,飲野最好揀檸水走甜!我之前唔介口,肥左好多,所以飲糖水failed! 依家成日要篤手指

伯爵府

國民生產總值:16987

teresayan07 發表於 16-10-16 09:04
其實妊娠糖尿有咩 symptoms?我本身就 like 甜野.. 有左之後更鍾意.. 都有d驚..
真係好難忍.. 口淡淡淨係想 ...
妊娠糖尿唔一定有病徵。有啲人會重得過快、胎兒過大、胎水過多等,但冇呢啲問題唔代表你冇妊娠糖尿(反之,有呢啲情況都唔一定係妊娠糖尿)。我就係重好少,BB 產檢時成日細一兩週,更唔鍾意食甜,不過天生有高危因素(家族病史),十幾週第一次驗冇事,第二次28週就驗到有妊娠糖尿。睇病徵並唔可靠,只有做過飲糖水測試先會知。不過可能政府見你冇話家人有糖尿而你又冇其他表徵所以冇畀你驗(不過我喺呢度聽過有媽媽既冇家族病史又冇病徵但都中咗)。

大宅

國民生產總值:1511

畀面勳章

我本身係肥底又間中會食甜野, 未驗之前都好怕會中, 好運地無中到

別墅

國民生產總值:679

其實懷孕時本來就應該減少食甜野,飲糖水前唔駛特別做d咩,再講果支糖水真係勁甜,如果胰臟真係控制唔到血糖,做咩都無乜用。順其自然啦~

侯爵府

國民生產總值:23891

放松心情喇
我覺得呢幾日嘅飲食應該都影響唔會太大呱~
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎