自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

> 澳洲悉尼一名任職薄餅外送員的廿八歲青年,沒有豐厚家底,年紀輕輕便擁十多套房子

> 弗萊明(Tony Fleming)早在十八歲時因貸款買車,為了還債而迫使自己拚命工作,養成節儉習慣,為日後置業奠下基礎。一年後,弗萊明決定購買人生第一套房子,當時他在薄餅店工作,時薪只有十澳元(約五十八港元)。

> 為了省錢,弗萊明想盡辦法,除了跟父母同住,不與朋友外出消費,只專心工作,他稱:「我每周工作六十小時,更試過一口氣工作七天,只吃即食麵及薄餅。」結果,弗萊明成功儲了首期,加上首次置業補助有一萬四千澳元,終於購入第一套房子,價值十八萬九千澳

>
> 弗萊明繼續努力工作,並於悉尼西部、新南威爾士省等地購買物業,簡單翻新後再放租。如今弗萊明已經擁有十四套房子,每年房租收入逾十三萬澳元(約七十五萬港元)-
>

水晶宮

無非是加按再加按,樓買樓。衣招好多外國人都學識,說到炒到啲樓貴曬,中國人就變成眾矢之,其實最大炒家是當地人⋯⋯
少奶奶的身份,丫頭的命...

翡翠宮

54heima 發表於 16-10-16 02:38
無非是加按再加按,樓買樓。衣招好多外國人都學識,說到炒到啲樓貴曬,中國人就變成眾矢之,其實最大炒家是 ...
中國人係海外瘋狂買物業已經係大家都知嘅事, 唔係的話, 加拿大點會取消無戶籍人免交 capital gain tax? 澳洲點會禁海外人買舊樓, 點會ban (中國)公司買農場 ? 今年 VIC 同 NSW 每 4 個單位就有 1 個係賣比海外買家, 就算唔係全部中國買家, 一半係我諗都唔算估多.

而且本地人賺咗 d 錢, 都係留係度, 佢地自己國家. 無pr 無citizenship 嘅外來人點會有一樣待遇? 仲要係知道好多大陸來嘅係黑錢, 將錢洗一洗變白. 無得恨.

翡翠宮

good_pig 發表於 16-10-16 00:36
> 澳洲悉尼一名任職薄餅外送員的廿八歲青年,沒有豐厚家底,年紀輕輕便擁十多套房子

> 弗萊明(Tony Flemi ...
十年前都仲有機會有低過 20 萬嘅apartment 買...
而家係urban / 大 suburb 單房甚至學生公寓都無呢支歌仔移民人口又多, 海外買家又多.

唔緊要嘅, 有家底嘅都仲可以問家人借或者等遺產. 無家底要買屋, 要跨嘅門檻就高好多.

加上stress test 嚴咗好多, 而加咁低息, RBA 幾怕佢哩類樓按樓嘅人一加息就供唔住, 被收檔

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:無非是加按再加按,樓買樓。衣招好多外國人

原帖由 54heima 於 16-10-16 發表
無非是加按再加按,樓買樓。衣招好多外國人都學識,說到炒到啲樓貴曬,中國人就變成眾矢之,其實最大炒家是 ...
其實果時97爆煲係咪因為咁?

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-10-16 00:36 >

原帖由 Dwmn 於 16-10-16 發表
十年前都仲有機會有低過 20 萬嘅apartment 買...
而家係urban / 大 suburb 單房甚至學生公寓都無呢支歌仔: ...
同香港一樣

珍珠宮

good_pig 發表於 16-10-16 08:13
同香港一樣

澳洲只有本地人可以買有地權嘅房屋。住公寓大廈,有樓權冇地權的。所以留學生旅居嘅人炒嘅多係市中心大學附近的apartments, 拿到居留權才能置獨立屋。
但貴價地段唔可以賴曬中國人,因為佢地本土意識都好強,小區議會如俱樂部,出售標價絕對受其影響,買方要通過council 背景審批,waiting lists長過青山公路。呢樣香港都有,只係冇咁大規模。

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-10-16 08:13 同

原帖由 brindlewin 於 16-10-16 發表
澳洲只有本地人可以買有地權嘅房屋。住公寓大廈,有樓權冇地權的。所以留學生旅居嘅人炒嘅多係市中心大學 ...
香港買樓都係得租住權咋

伯爵府

引用:> 澳洲悉尼一名任職薄餅外送員的廿八歲青年

原帖由 good_pig 於 16-10-16 發表

> 弗萊明(Tony Flemi ...
傑青。 \(^o^)/

*^O^*

珍珠宮

good_pig 發表於 16-10-16 08:57
香港買樓都係得租住權咋

香港土地權未必受居留權限制呀同香港大廈業主一定有架,只係可能得N萬份之一啫
近年香港土地買賣好多係純內資以投資形式買的。但呢樣係澳洲必須合夥當地人,仲要合理合作(專業水平實力),即係唔可以掛名形式,多單過唔到就係審核肥佬。

子爵府

NSW一間2房新apartment要AUD 80萬或以上,日後加利息都供得好甘

wcpcelia    發表於 16-10-16 10:35

伯爵府

澳洲而家新樓質素差咗, 有部分就係諗住賣比海外買家
預人地唔睇樓, 所以無以前咁好
樓花更加之係咁, 收左樓之後可能要好多執漏
所以投資都係去當地睇實貨一手樓好D

禁止訪問

珍珠宮

香港都有個傑青,
兩年供斷層樓,
來自强國,
識人好過識字果位女仕

kkc886    發表於 16-10-16 14:11