烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

借位一問,囡囡3歲8個月,咳左2星期,有痰,痰係黃黃綠綠,有小量鼻水,試過煲鱷魚肉湯,川貝麥冬煲雪梨都唔得,呢2日試過燉洋蔥汁,情況有小小好轉,但係都仲係不停咳,夜晚訓覺要靠搽薄荷膏先訓到。突然醒起芫茜皮蛋魚片湯,有冇jm知道飲呢隻湯有冇用呀?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

芫茜皮蛋湯應該係下火,咳有冇煲過枇杷葉龍利葉南北杏羅漢果?
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

回覆樓主:

試下果皮㷛木瓜,有人試過得,(但我冇試過)。

大宅

miki1026 發表於 16-10-16 01:17
借位一問,囡囡3歲8個月,咳左2星期,有痰,痰係黃黃綠綠,有小量鼻水,試過煲鱷魚肉湯,川貝麥冬煲雪梨都 ...

痰黃綠係有菌,應該要睇醫生

別墅

Aprilacm 發表於 16-10-16 15:28
痰黃綠係有菌,應該要睇醫生

已經睇左e生嫁啦

大宅

回覆:咳,有鼻水飲芫茜皮蛋湯

試下龍利葉、雪梨乾、海底椰、南北杏、無花果、青欖、桔餅,加肉可煲湯,或淨煲當水飲

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

對付啲咳同痰煲蒜頭水飲好有效,

8粒蒜頭(拍扁), 少少冰糖, 1碗水...煲十分鐘

別墅

stagea 發表於 16-10-17 11:46

8粒蒜頭(拍扁), 少少冰糖, 1碗水...煲十分鐘 ...

係咪可以化痰?有冇話熱咳定寒咳先岩?

男爵府

熱血金章

芫茜蘿蔔水

大宅

回覆 stagea 的帖子

請問是否連蒜連水一齊食曬呀?

大宅

請問是否連蒜連水一齊食呀?大人可以用這方嗎?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

miki1026 發表於 16-10-17 11:47
係咪可以化痰?有冇話熱咳定寒咳先岩?
可以化痰, 但唔知係熱咳或寒咳可飲喎

琥珀宮

Mini912228 發表於 16-10-18 11:47

請問是否連蒜連水一齊食呀?大人可以用這方嗎?
只飲水, 大人都可以飲的...

伯爵府

借位一問,囡囡3歲8個月,咳左2星期,有痰,痰係黃黃綠綠,有小量鼻水,試過煲鱷魚肉湯,川貝麥冬煲雪梨都 ...

試下青欖桔餅石黃皮龍脷葉煲蘋果,有一次我女又係咳到死死下,個晚我比佢飲左一次,就舒緩左好多了

大宅

燉洋蔥

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

哩位媽咪, 想必係因為囡囡病攪到你亂了陣腳, 咳有好多種成因, 都係食藥飲清水穩陣啲, 唔好亂試囉
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

不如試下中醫,病緊就算剩返痰,咳都好,最好咩湯都唔飲

伯爵府

有人話可以試檸檬陳皮燉冰糖,但要燉8個鈡以上,因冇時間燉,所以我在Facebook 買了一樽比個仔飲,唔知得唔得。

別墅

多謝大家既意見,我已經同囡囡睇左中醫,已經好番了

別墅

引用:對付啲咳同痰煲蒜頭水飲好有效, 8粒蒜頭(拍

原帖由 stagea 於 16-10-17 發表

8粒蒜頭(拍扁), 少少冰糖, 1碗水...煲十分鐘 ...

首頁

尾頁

跳至