自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

工人姐姐平時做家務好慢,清潔亦不乾淨,上星期我已經話佢做家務可否做快些,我送小朋友出去上堂,姐姐在家清潔兩間房用了四個小時仍未做完。今星期我偷偷的在房間裝了cam見到原來姐姐坐在我一向房間的床上看戲,因為我聽到佢笑到拍手掌。我昨晚已話了她為何可以在工作換床單時在我床上看戲。
我有三個小朋友最大11歲,5歲及4歲,我係ftm
你們會繼續用這個工人嗎?工人巳在我家剛過了五年,我真係好唔開心。你們有意見嗎?

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

平時關係如何?如果只係工作散漫,咁就限時要完成指定工作,跟貼d直至達標為止。如果有其他問題又唔同講法。

男爵府

大宅

已經長痛了仲要痛落去?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

係咪想你比長服博炒?

侯爵府

bobo620 發表於 16-10-16 01:27
工人姐姐平時做家務好慢,清潔亦不乾淨,上星期我已經話佢做家務可否做快些,我送小朋友出去上堂,姐姐在家 ...

4小時全屋千呎連廚防廁所乜都清潔好,重要坐床睇戲咁過份,比我直接换人,送佢返家鄉

wcpcelia    發表於 16-10-17 10:09

子爵府

其實我同佢關係都幾好,佢唔貪心錫我細兩個小朋友,不過有時同大女頂咀,有時都買禮物仔比佢。唉!我老公話做嘢甘慢一定有玩電話,我仲幫口話姐姐唔會玩,現在比我發現仲要坐係我張床度玩,我一定以為佢會改,鬧又鬧過、話又話過,仲難教過大女

子爵府

我琴日同佢講如果無心機做,不如買機票比佢返印尼,佢話唔好

禁止訪問

侯爵府

冇一可取之處「炒」

wcpcelia    發表於 16-10-16 08:01

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆:我應該點做,又係工人姐姐問題

3個小朋友,雖然係ftm, 但如果冇工人都好煩,因為有時候小朋友學野要帶出帶入又要做家務,一家五口,衫都要洗多幾件。我係你會同工人好好傾下,如果佢仲想做就叫佢快手d, 同埋工作時間如果工作未做完請唔好玩電話。始終用了5年,佢都好熟你家中運作。依我看你家庭狀況3個小朋友+ftm 應該冇咩工人會揀你份工,好好和她再傾傾吧!

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:3個小朋友,雖然係ftm,+但如果冇工人都好煩

原帖由 alicialee1210 於 16-10-16 發表
3個小朋友,雖然係ftm, 但如果冇工人都好煩,因為有時候小朋友學野要帶出帶入又要做家務,一家五口,衫都要 ...
咁又係ftm + 3個小朋友

有得揀都唔會揀呢家

樓主再同佢傾下啦

侯爵府

回覆樓主:

坐我床我接受唔到

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:係咪想你比長服博炒

原帖由 vet 於 16-10-16 發表
係咪想你比長服博炒?
x 2

有可能~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:我都煩緊工人問題,依家啲工人信唔過,見過

原帖由 Happy_Yeungbb 於 16-10-16 發表
我都煩緊工人問題,依家啲工人信唔過,見過太多問題工人趁雇主不在家,係雇主房內偷着太太衫,訓主人床,甚 ...
11,4,5 歲 鐘點工人點得呀?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

大力大力 發表於 16-10-16 06:22
11,4,5 歲 鐘點工人點得呀?

男爵府

ninachu 發表於 16-10-16 01:49
4小時全屋千呎連廚防廁所乜都清潔好,重要坐床睇戲咁過份,比我直接换人,送佢返家鄉
...

真係得㗎?我工人又係做嘢好慢,我有諗過係咪我要求高/唔合理,因我自己冇做開家務,我唔知俾幾多時間佢做先合理,我都同佢講過,又限過時,都係咁慢…

伯爵府

回覆樓主:

炒!! 職責係做野唔係 working holidays, 似做得耐就散漫。 你d小朋友大, 更加易 handle.

子爵府

alicialee1210 發表於 16-10-16 02:55
3個小朋友,雖然係ftm, 但如果冇工人都好煩,因為有時候小朋友學野要帶出帶入又要做家務,一家五口,衫都要 ...

其實我同佢傾過無數次叫佢未做好完嘢唔好玩電話,成日走入厠所玩,平時佢湊最大去補習社玩電話我已經唔理,細兩個我日日湊返學放學買餸都唔洗佢買,怕知佢做嘢怕佢搞唔曬家務,我都同佢講過做左五年成日都做錯事,真係甘多年無理由唔知我想點,點解我忍到甘多年因為我覺得佢唔貪心係蠢D,我阿媽又叫我唔好唔要佢。

我同佢講做要有次序,成日整到成床都係衫,我連摺衫次序都教佢,摺衫要分好次序先,要大女疊,細女一叠,細佬一疊甘分,佢可以一疊衫唔分好邊個打邊個,放入衣櫃前佢一叠抽一件,左又抽一件右又抽一件,原來係佢諗辦法點做嘢做耐D,越諗我越唔開心

我今次勁嬲,佢聽我要佢不如返印尼,昨天做嘢好似開左turbo甘,我去旅行幾日佢都無做甘多嘢,比個良心當我狗肺,即係同佢講甘多次都當我儍仔,

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

5年時間根本係懶喇! 既然肯做快d就由佢喇!
放下自在

首頁

尾頁

跳至