用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

婆媳關係 今日: 7|主題: 24936

咁様諗,係米好小氣?

大宅

國民生產總值:1020

BKXmas勳章

老公係大仔,好顧家。一個月都一至二次要family 全日。佢D細佬妹結哂婚,有小朋友,幸福非常。D妹,又似公主咁話哂事!
講真,佢D妹對我同老公也好一般,感覺冇乜關心。事事也諗自己先,或自己D仔女,自私。
我哋無小朋友,感覺巳不完滿,重要成日對住人哋幸幸福福咁,次次聚完都唔開心!

王國熱話
係咪有左小朋友就唔會拍拖?
各位JM當初點樣認定你老公? 回頭睇返有後...
每次老公同前妻啲細路出現,我就要消失
有無jm可以真真正正原諒到出過軌既c6?

侯爵府

國民生產總值:20983

2017勳章 BKXmas勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

wln 發表於 16-10-16 02:25
老公係大仔,好顧家。一個月都一至二次要family 全日。佢D細佬妹結哂婚,有小朋友,幸福非常。D妹,又似公 ...

你覺得一定要帶小朋友先幸福?
得你同老公唔幸福嗎?
你可能需要調節一下自己

瑪瑙宮

國民生產總值:135874

BKXmas勳章

老公係大仔,好顧家。一個月都一至二次要family 全日。佢D細佬妹結哂婚,有小朋友,幸福非常。D妹,又似公 ...

不是小氣, 是每一个人當你看到別人有。 多數很想自己也有, 很正常的。

1. 你就生小孩
2. 有小孩... 有其它煩腦事要自己承旦。

如不是, 調自己心态。

小事...

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

大宅

BKXmas勳章

333s 發表於 16-10-16 09:41
不是小氣, 是每一个人當你看到別人有。 多數很想自己也有, 很正常的。

1. 你就生小孩

次次出來,都睇住人哋幸福!話題離不開佢地仔囡,我就冇乜野講!
老公當佢細佬妹既家庭似自己咁,感覺不好受!
加上佢D老細妹,都係自自私私咁,9962更唔洗講,同佢D細佬妹好應係應份。
佢D妹其實係知我哋不育,關心都冇一兩句!
總之......有排挨

Life must go on

大宅

國民生產總值:2443

BKXmas勳章

係小氣呀 有囝囡話題離不開小朋友好正常 你似妒忌人地多D 你不育雖然唔好受 但係人地又可以點關心你 叫你繼續努力定唔生就唔生 你點都唔岩聽 你自己已經感覺唔完滿 所以先唔開心

瑪瑙宮

國民生產總值:135874

BKXmas勳章

wln 發表於 16-10-16 10:36
次次出來,都睇住人哋幸福!話題離不開佢地仔囡,我就冇乜野講!
老公當佢細佬妹既家庭似自己咁,感覺不好 ...

有方法。
當你和62.99時在一起傾時, 提出話題是...佢D妹其實係知我哋不育,關心都冇一兩句!
看 62.99 怎回應。
或自己提出其它話題。或你找其它圈傾其它事。

我家如大家都齊使, 20's +, 各有小圈, 各有自己話題。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

大宅

國民生產總值:1573

BKXmas勳章

回覆樓主:

“我哋無小朋友,感覺巳不完滿,重要成日對住人哋幸幸福福咁,次次聚完都唔開心!”
即係人地幸福你就唔開心,要人地唔幸福你先滿意?
老實講,如果我哥嫂不育,我都唔會提,崩口人忌崩口碗,一陣關心你,你又覺得佢串你無得生咪死?

大宅

國民生產總值:4024

BKXmas勳章

引用:“我哋無小朋友,感覺巳不完滿,重要成日對

原帖由 shky 於 16-10-16 發表
“我哋無小朋友,感覺巳不完滿,重要成日對住人哋幸幸福福咁,次次聚完都唔開心!”
即係人地幸福你就唔開 ...
同意,如果我知我哥不育真係唔會去關心,好似係人地傷口灑鹽咁,點知我嫂會點諗。可以既話我會叫小朋友冇咩都唔好去搞舅母,可能見到其他小朋友唔開心添。

男爵府

國民生產總值:6791

BKXmas勳章

不育真系好難慰問你,講唔出口,不如視如己出,當D姪仔姪女係自己嘅,愛錫佢哋,人心肉做。

男爵府

國民生產總值:6791

BKXmas勳章

回覆樓主:

唔覺你小氣,似係同佢家族5夾,想開心一係試下溶入佢哋當中,一係避而不見,

男爵府

國民生產總值:7140

BKXmas勳章

你現在「轉牛角尖」中,你和你先生不育是事實,我明白你見到人地一家幾口,心中難受。
但事實就是事實,你只有改變心態,才能心中富有!
努力走出來,冇小朋友也可以幸福的。

wcpcelia    發表於 16-10-18 16:46

洋房

國民生產總值:56

BKXmas勳章

wln 發表於 16-10-16 10:36
老公當佢細佬妹既家庭似自己咁,感覺不好 ...

如果真系想要bb,搵多個醫生check下,再唔系做人工受孕,如果系錢問題,去瑪麗醫院排人工受孕,會比私家平d。我朋友都系不育,但佢地無放棄,結果人工受孕生左孖胎。

大宅

國民生產總值:1079

BKXmas勳章

回覆樓主:

明白樓主心態,但其實有小朋友真係好多時眼中只有自己既細路(因為都好多野要煩要顧及),未必係自私既

大宅

國民生產總值:2141

BKXmas勳章

回覆樓主:

如果我家人不育,我都唔會去講
何苦喺傷口上酒鹽?
你又叫人講咩?

你唔開心,咁同老公講下去少啲囉

有細路都係好多野煩,好多野顧

如果不育,又好想做父母,好多小朋友等緊好心人領養。

其實有冇小朋友,都可以好幸福。
只係睇你點過生活。

伯爵府

國民生產總值:18671

BKXmas勳章

係小氣呀!我姑仔都係生唔到bb,佢輕輕講過一次,我知道後就唔敢再係佢面前提,驚佢唔開心,有仔女自然話題離唔開小朋友,唔通要人哋因為你嘅不育就唔準提?

伯爵府

國民生產總值:16992

BKXmas勳章

回覆樓主:

係! 仲要係8婆個隻!

伯爵府

國民生產總值:15157

大廚勳章 陪月勳章 BKXmas勳章

自己得不到就唔抵得人地得到,
人地幸福你又睇唔過眼,
又妒忌又小氣,
你咁既心態點去做父母教小朋友?
心態好命先會好!

大宅

BKXmas勳章

ivyko 發表於 16-10-16 20:37
係小氣呀!我姑仔都係生唔到bb,佢輕輕講過一次,我知道後就唔敢再係佢面前提,驚佢唔開心,有仔女自然話題 ...

我同佢哋唔夾,感覺吾到自己係佢哋家人。細佬還好些,2個妹,公主咁!
當然不是說,叫佢地成日問候我不育既事!
只係佢家人係比較自我。乜野都係老公就哂佢地。
我又唔見得佢地對我老公好噃。
有段時間,我外家也有不開心事,佢哋都好少過問。
為左老公,難忍都要忍

Life must go on

珍珠宮

國民生產總值:36280

BKXmas勳章

顧自己同仔女先、係正常、邊個唔自私?又無傷害你、咁都睇唔開?
你本身都唔鍾意佢地、成日關心問你咪更難受了、梗係大家當無事算啦。

你又唔係你老公、佢覺得好、ok開心咪算囉。

男爵府

國民生產總值:7745

BKXmas勳章

回覆樓主:

尼D唔糸叫小氣,而系心胸窄,容唔倒人幸福過,重要系唔抵得自己老公D細佬妹,兼要人成日問侯住你,似乎系你公主病多D喎
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎