自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

同埋樓主,個媽媽已經用巾包好,有意識地唔比人睇,你先生同妳講嘅野其實無咩禮貌囉

侯爵府

我覺得包住無問題,但唔包大庭廣眾我真係會O嘴。
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

男爵府

lichingtung 發表於 16-10-16 02:51
不想冒犯,因為睡不著想問個明白,應該用什麼態度?事原今晚在商場的茶餐廳看到一個媽媽食食下飯,就用毛巾 ...

有用毛巾披住,餵奶係正常行為,有咩問題?

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我受夠排哺乳室等餵奶,bb哭到癲都無奶飲。
所以大b4個月時我準備左餵奶巾,幾時餓幾時餵,找個角落位就餵。
我唔覺得係唔見得光的事。
有人眼啤啤,我當尼些人無文化。見識少。

大宅

回覆樓主:

其實用咗餵奶巾,真係乜都睇唔到架!我識幾位人奶媽媽,佢地一邊同我吹水,一邊埋身餵,我就算刻意望都唔會睇到啲乜架

大宅

回覆樓主:

我就覺得冇問題啦! 天下動物都係咁餵奶架啦!d人將偉大變心邪係佢地問題啦!借住咪等如著左件衫咁囉,係咸濕既著住件衫都 喪架啦!樓主應該同仔仔講番呢d係正常,心邪先唔正常去糾正先啱

複式洋房

itdididi 發表於 16-10-17 19:07
支持餵哺母乳,向各位人奶媽媽致敬!辛苦晒!

謝謝

複式洋房

佢有嘢遮住睇唔到無問題,但見過一d係大庭廣眾又冇用布遮,成日胸睇到晒就係頂唔順

侯爵府

回覆樓主:

我以前都有餵。會躲埋一角餵,唔會大庭廣眾,仲要用大件的衫或巾遮住,我覺得肉酸

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

其實你唔講男人又點會知佢餵緊奶?
想當年我同朋友食飯,佢抱著bb,之後拎條巾出來,我依謂bb要瞓所以借著,事後我先知佢餵奶
全程冇去光,冇人知,就算知又點?大家都係食野有咩問題?

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:在公眾場所餵母乳真的夠勇氣

戴咩色眼鏡就睇到咩色嘅嘢!

公爵府

Chowying 發表於 16-10-16 03:21
樓主呢 d post 令我諗起外國既實驗,餵人奶就比人指責,反而坐係隔離既低胸裝女士冇人出聲!

...

我都有睇。好过份。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我都係用巾行到邊餵到邊,喺巴士,小巴,餐廳都試過,個仔肚餓咪比佢食囉,我從來唔會理會其他人目光,冇理由我地可以食野,小朋友要捱餓。我喺補習社返工,我都係坐喺位邊做野邊泵。你老公知人餵奶仲要望係佢既問題,點解可以推到餵奶媽媽身上?
寶貝囡提早係12月8日出世喇~37w1d~7.4磅

男爵府

你老公唔望人未得囉,餵人奶其實係天經地義既事,你唔用有色框框睇件事,又點會聯想到你覺得唔好既事先?
人地用布遮好,有咩問題呢?你要食,bb唔駛食?你估公眾場地餵人奶個媽媽自己唔駛勇氣ga?但為左bb肚餓都要做ga la!

侯爵府

回覆樓主:

我覺得樓主無問題喎 有時bk 的人 大膽 唔代表其他人無野 我有時都睇到有些不雅鏡頭 唔出聲啫

男爵府

無知

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我之前母乳期間系著啲哺乳外出衫或者裙,絕對唔會走光而且非常方便,再加條哺乳巾,真係密實過密實盒

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

當事人自己都未介意,又有用布遮,唔明有咩好討論

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 米豬蓮 的帖子

算啦而家睇到咁多人對亞媽不孝,都係可能亞媽冇餵過佢飲奶
<br><br>

首頁

尾頁

跳至