用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

論盡家傭 今日: 39|主題: 120558

工人要求比多啲$

別墅

國民生產總值:753

我想請問,如果屋企突然多咗一個成人住,而係現有既合約無講到,個菲傭要求僱主每月比多$1500,否則佢話會告僱主違反合約,個菲傭可以咁要求咩?個僱主係一個獨居老人,佢有個親戚由海外返來同佢住

王國熱話
坐月準備補品藥材
產後一星期,手,腳水腫到著唔到鞋
奶奶陪月
讚賞陪月EE

大宅

國民生產總值:3805

ttmj 發表於 16-10-16 03:07
我想請問,如果屋企突然多咗一個成人住,而係現有既合約無講到,個菲傭要求僱主每月比多$1500,否則佢話會 ...
呢個菲都好人有限,
$1500?好狼,

最好問吓勞工處

不過,此工人養唔熟,換人吧!從新申請,僱主2人家庭,唔好益d 衰人

男爵府

國民生產總值:8550

換人,
寧願$1500俾其他人都唔益佢,
同佢講如果多一個人住係違反合約,
你俾多$1500都係違反合約,
所以你會將果$1500俾其他人,
再重新簽合約。

珍珠宮

國民生產總值:31497

hsbc005 發表於 16-10-16 09:59
換人,
寧願$1500俾其他人都唔益佢,
同佢講如果多一個人住係違反合約,

對對對! 違反合約唔會因為果$1500 而變成符合

恩祺媽(carol)    發表於 16-10-19 12:03

男爵府

國民生產總值:7524

要$1500!!!

子爵府

國民生產總值:13902

畀面勳章

回覆樓主:

好狼下,1500元。
換人啦!
2個人荀工來啦!仲要開大口?

翡翠宮

國民生產總值:76001

動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

好狼呀, 多個人要多$1500. 最好多2個人添, 就有$4500. 換人啦.

珍珠宮

國民生產總值:30219

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas 樂桃猴年勳章

回覆樓主:

500都唔會比。忽上腦!最好問清楚勞工處先。我自己就覺無可能告得入!自己屋企多左個人住就係違反合約!?要比1500!?佢唔想做米辭職囉!r你錢,不能留&keep好自己財物!

男爵府

國民生產總值:5169

回覆樓主:

只要合約上加番個名,你就唔犯法,佢當然可以拒絕,唔肯就叫佢遲職

大宅

國民生產總值:2392

ttmj 發表於 16-10-16 03:07
我想請問,如果屋企突然多咗一個成人住,而係現有既合約無講到,個菲傭要求僱主每月比多$1500,否則佢話會 ...

我怕你比$1500佢,佢等日都會反咬你一口照告你,換人啦,工人人品極差

大宅

國民生產總值:3326

屋主有權招呼親友來住,不犯法!若長住,可加名...

不過此工人要不得...應炒!!

別墅

國民生產總值:753

個工人出年年頭滿約,個老人家話唔續佢,佢話依家炒佢,要賠$比佢走唔底。個賤工人成日問佢幾時比$,佢無應成比$,唯有要忍住個賤工人先,真係慘!

禁止訪問

國民生產總值:1695

回覆樓主:

大宅

國民生產總值:1857

我明白你感受....我個衰工人..仲鬧我家人..
因家人有病來左我家被照顧,家人都有叫佢做野...
有日隻死野突然跳制....講「我唔係來服侍你既」
就返入房喊.....痴線架而家D工人....巴閉

大宅

國民生產總值:3805

ttmj 發表於 16-10-17 00:04
個工人出年年頭滿約,個老人家話唔續佢,佢話依家炒佢,要賠$比佢走唔底。個賤工人成日問佢幾時比$,佢無 ...
個成年人係咪已經係老人家屋企住緊?
若是,你地要咬實成年人係番嚟陪吓老人家,照僱老人家,不用傭工照僱,而且,只是暫時性

唔通,有親戚從海外嚟屋企住,都唔可以,要工人批准?

ninachu    發表於 16-10-17 15:30

大宅

國民生產總值:2354

通知入境加名便可

彩鑽殿

國民生產總值:801371

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

換人了

子爵府

國民生產總值:12049

畀面勳章 BK Milk勳章

工人有病!自己屋企招呼親友來住一排都要申請,要工人批准?真系全球得香港外傭甘巴閉。

伯爵府

國民生產總值:16487

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:工人要求比多啲$

合約上要申報照顧幾多人,如果增加人數而且長住, 工人有權拒絕提供服務, 但這種情況下斷約, 不知道除了要補1個月通知期外, 還有沒有其他賠償, 打去勞工處問下

公爵府

國民生產總值:29903

ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 2015xmas

喧嘩 發表於 16-10-16 13:02
只要合約上加番個名,你就唔犯法,佢當然可以拒絕,唔肯就叫佢遲職

主 賜 平 安
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎