用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

論盡家傭 今日: 99|主題: 120565

姐姐同小朋友同房裝cam合法嗎?

大宅

國民生產總值:1504

請教如果姐姐同小朋友同房,叫佢換衫要去toilet,向房裝cam得唔得? 會唔會犯法?

王國熱話
學戒尿片睇邊本繪本好?
有無網上言情小說推介呀?
請問有無古言小說可推介?

珊瑚宮

國民生產總值:122697

dalkis0123 發表於 16-10-16 07:33
請教如果姐姐同小朋友同房,叫佢換衫要去toilet,向房裝cam得唔得? 會唔會犯法?
...

1. 不裝。
2. 裝。.... 換衫去浴室。

去 toilet 換衫好平常))) 和朋友, 同學, 家人同房時,
旅行住酒店, 住朋友家中和 fd 同房, .... etc 都要甘做啦。人不是隨环境而行么?。

住朋友家中 == 多數是外國, 地方大的國家..(台, 中國, 歐, 美, 加, 澳, 妞...)
因不想住貴酒店。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

別墅

國民生產總值:715

...

可以裝但只影住小朋友床,事前要同佢講。唔可以影到佢既作息空間,換衫咪保險講聲去廁所換,我諗佢都唔會仲企喺個cam前面真人show你睇卦(emoji)

複式洋房

國民生產總值:462

...

如果同小朋友同房瞓,我見好多朋友屋企都有裝的。

別墅

國民生產總值:974

理得佢照裝,仔女安全大個天,總之叫佢換衫就入廁所,講咗唔照做就冇得怨人.

複式洋房

國民生產總值:270

...

啱啱都想問呢個問題。
本身只裝係廳,無裝房
但姐姐成日都帶bb入房避cam玩手機
諗緊黎緊搬屋裝個係房

大宅

jimmy0906 發表於 16-10-17 10:38
理得佢照裝,仔女安全大個天,總之叫佢換衫就入廁所,講咗唔照做就冇得怨人.

怕會涉及私人問題咋,咁你地去街主人房會照開門or lock ?

別墅

dalkis0123 發表於 16-10-17 11:54
怕會涉及私人問題咋,咁你地去街主人房會照開門or lock ?
我會LOCK, 因為D咩出世紙呀證件呀旅行用剩少少外幣嗰D野我會鎖喺房D櫃筒到, 同埋我唔想佢有偷上我張床既機會, 點知佢入我房搞乜

大宅

國民生產總值:1638

感恩有你 發表於 16-10-17 17:16
我會LOCK, 因為D咩出世紙呀證件呀旅行用剩少少外幣嗰D野我會鎖喺房D櫃筒到, 同埋我唔想佢有偷上我張床既機 ...

工人會唔會覺得你唔信任佢?我之前d工人我無lock,但黎緊新果個我想lock

別墅

Icecream17 發表於 16-10-17 17:35
工人會唔會覺得你唔信任佢?我之前d工人我無lock,但黎緊新果個我想lock
...
佢點會知你之前嗰D無LOCK? 我覺得無需要特登同佢講之前嗰D無LOCK, 你會唔會裝CAM丫? 你裝得CAM, 佢要諗你唔信佢, 就由CAM嗰刻已經諗啦

大宅

感恩有你 發表於 16-10-17 17:47
佢點會知你之前嗰D無LOCK? 我覺得無需要特登同佢講之前嗰D無LOCK, 你會唔會裝CAM丫? 你裝得CAM, 佢要諗你唔 ...

其實佢地自己都預左,唔諗得佢地咁多,諗左自己先,如果唔lock我就會裝埋cam

大宅

國民生產總值:2787

我工人就到,都有諗你呢個諗法,因我在職媽媽,都擔心囡囡自己响房既情況,此終新工人未知佢工作責任心,但Agnecy 話如果工人反咬我地侵犯佢自人空間就麻煩,其實我話只影囡囡床的,都話會犯法喎!

珍珠宮

國民生產總值:31497

AAMamama 發表於 16-10-18 12:24
我工人就到,都有諗你呢個諗法,因我在職媽媽,都擔心囡囡自己响房既情況,此終新工人未知佢工作責任心,但 ...

個cam對住bb床, 為睇住個b, 而工人又知, 應該冇侵犯工人私隠

男爵府

國民生產總值:5198

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章 2015xmas

最好係合約簽明, 費時一陣佢話你冇同佢講

大宅

julieko 發表於 16-10-18 14:38
最好係合約簽明, 費時一陣佢話你冇同佢講

岩問左合約內容唔可以寫明!要簽都只係自己同姐姐簽,但有冇效用就唔知(emoji)

公爵府

國民生產總值:29903

ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 2015xmas

回覆樓主:

個 Cam 影唔到工人就可以
主 賜 平 安

伯爵府

國民生產總值:18045

dalkis0123 發表於 16-10-17 11:54

一定鎖!

複式洋房

國民生產總值:108

回覆 monsterchan 的帖子

我裝左BB房, 一個裝廳一個BB房, 姐姐抱我個女去到大門口附近 (廳個CCTV見到), 又黑又熱, 我就黎要裝埋走廊架啦!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎