用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 473|主題: 869588

移民加拿大,可以帶印傭去嗎?  

男爵府

國民生產總值:5112

妹妹搞移民加拿大,帶住三個小朋友,但是佢又濕疹又主婦手,腰骨又唔妥,現時靠晒家中印傭照顧家務,煮食,小孩。佢想申請印印去,印傭懂英文,基本溝通冇問題,但唔知係咪好難批呢?

翡翠宮

國民生產總值:95629

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:妹妹搞移民加拿大,帶住三個小朋友,但是佢

原帖由 augkBB 於 16-10-16 發表
妹妹搞移民加拿大,帶住三個小朋友,但是佢又濕疹又主婦手,腰骨又唔妥,現時靠晒家中印傭照顧家務,煮食, ...

應該唔得,當地菲傭工作五天朝九晚,過萬港元人工~

我鄧妹妳頭痕,那邊姐姐人工很高~

菲傭掀劈炮潮僱主頭痕
風水輪流轉!近兩年陸續有菲傭「劈炮唔撈」,紛紛外流至加拿大等地打工,有菲傭更不惜補足一個月代通知金,務求即遞信即走。突如其來的請辭,令僱主大傷腦筋,就連僱傭代理亦嘆「依家輪到外傭唔急僱主急啦!」

「未完約就話要走,對我哋(僱主)真係好冇保障,好似當我哋係踏腳石咁。」黃太一年前聘請外傭,豈料合約未完菲傭便辭職,寧願賠償一個月代通知金也要即時離去,「原來佢喺加拿大搵到工,仲急住過去,好彩我奶奶可以臨時幫手湊BB,如果唔係真係唔知點算。」

雖然僱主想外傭提早通知好作準備,但大部分菲傭表示,除非與僱主關係很好,否則會留待最後一刻才通知,因擔心預早通知會被僱主提前解約,造成「兩頭唔到岸」。有女傭中心負責人表示,近兩年僱主確實很難聘得完約外傭,「完約菲傭依家會揀工打,可以去加拿大,甚至上網託同鄉搵工,唔再係等人搵。」黃指,加拿大人工高福利好,對在港工作菲傭絕對吸引,香港無可避免成為菲傭的「跳板」。

據了解,加拿大設最低工資,每日只須工作八小時,如加班工作可獲補薪,又可選擇加班與否。即使扣除菲傭需自付的食宿費,每月仍可淨賺七千港元。更吸引的是,菲傭在當地的工作量遠低於香港,部分菲傭在當地甚至不需做家務,只在幼兒園擔當照料小朋友的工作。

「在加拿大做工,樣樣條件都比香港好,而且做看護工作多元化,不一定只做家務,做幾年更可申請做永久居民。」

sonet    發表於 16-10-17 14:33
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

國民生產總值:5483

可以在當地申請印傭,不過有更多人請鐘㸃

珍珠宮

國民生產總值:42072

augkBB 發表於 16-10-16 08:50
妹妹搞移民加拿大,帶住三個小朋友,但是佢又濕疹又主婦手,腰骨又唔妥,現時靠晒家中印傭照顧家務,煮食, ...

應該係可以!幫佢準備所有證明信 簽working visa, 唔難(照我所知)。

翡翠宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:augkBB 發表於 16-10-16 08:50 妹妹

原帖由 BBgaga 於 16-10-16 發表
應該係可以!幫佢準備所有證明信 簽working visa, 唔難(照我所知)。
...
那應該也要比當地工資,因working visa 是加拿大政府發出~

這即是從新申請.......吧~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

大力大力 發表於 16-10-16 09:15
那應該也要比當地工資,因working visa 是加拿大政府發出~

比當地工資好正常 大把人比得起啊!

男爵府

大力大力 發表於 16-10-16 09:01
應該唔得,當地菲傭工作五天朝九晚,過萬港元人工~

我鄧妹妳頭痕,那邊姐姐人工很高~
因為有實際的需要,如果申請到佢願意其他開支縮減,起碼頭幾年安頓好,小朋友又大返D。真是月薪有萬二,八小時工作咁好?不如叫佢申請我去做工人好過,我份工做到死死下。

珍珠宮

大力大力 發表於 16-10-16 09:15

唔明你從新申請咩意思?帶個人去人哋國家打工 難道唔洗申請?

大宅

國民生產總值:4402

千祈唔好,佢哋去到加拿大兩年就可以申請移民,唔會再同你打工。再者早兩年温哥華有單新聞,有對香港夫婦比個菲傭告,唔記得好似工時過長,非法收起佢個passport ,同埋話嗰對夫婦將佢禁錮,總之都幾麻煩!你上網揾吓,我唔知有冇記錯

男爵府

BBgaga 發表於 16-10-16 09:10
...
證明信包括什麼?Thanks.

珊瑚宮

國民生產總值:122678

augkBB 發表於 16-10-16 08:50
o

你去嘗試下。

我朋友移民加拿大, 小朋友請中國人來帶。 (有的中國人語言不通, 就做 EE 保母)
朋友就出去打工搵食。
EE
收費比菲菲低。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

翡翠宮

國民生產總值:87341

引用:妹妹搞移民加拿大,帶住三個小朋友,但是佢

原帖由 augkBB 於 16-10-16 發表
就算申請到,都要跟當地法例工資及工時,到時未必合乎你妺需要咁幫到手。

wcpcelia    發表於 16-10-16 10:32

男爵府

YYKam 發表於 16-10-16 09:04
我聽人講菲因英文好考英文pass有大學位先可申請,佢印傭好像學歷冇咁高。同埋係咪妹妹家庭背景有影響嗎?例如有小孩要照顧咁。

水晶宮

國民生產總值:53808

augkBB 發表於 16-10-16 09:16
因為有實際的需要,如果申請到佢願意其他開支縮減,起碼頭幾年安頓好,小朋友又大返D。真是月薪有萬二,八 ...
我有親戚喺加拿大,佢地講既同大力一樣,人工萬幾蚊,而且工時有限制,加拿大申請請工人好困難架,所以大多數人都只會請鐘點

珍珠宮

國民生產總值:33560

醒目開學勳章

可以, 是難批的, 僱主做擔保, 佢會走佬 (你亦要預咗佢會走佬), 祝君好運 ~
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

珍珠宮

augkBB 發表於 16-10-16 09:18
證明信包括什麼?Thanks.

有關家傭嘅工作經驗 做咗幾耐 有相關証書更好,最重要證明有顧主即你呀妹(永久居民)會請佢。

珍珠宮

BBgaga 發表於 16-10-16 09:28
有關家傭嘅工作經驗 做咗幾耐 有相關証書更好,最重要證明有顧主即你呀妹(永久居民)會請佢。
...

不過要預咗佢做兩年可入藉 或者會走。

男爵府

YYKam 發表於 16-10-16 09:04
鐘點時間及人工如何?

翡翠宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 16-10-16 09:15 那

原帖由 BBgaga 於 16-10-16 發表
唔明你從新申請咩意思?帶個人去人哋國家打工 難道唔洗申請?
自已帶人過去打工,那工人姐姐便是非法勞工,自己便成為非法勞工顧主了~

假設無同姐姐申請 working visa ,我估佢入境都成問題~

買基金真係好傷

珍珠宮

大力大力 發表於 16-10-16 09:33
自已帶人過去打工,那工人姐姐便是非法勞工,自己便成為非法勞工顧主了~

假設無同姐姐申請 working visa ...

我識好幾位賓姐是跟顧主去,好幾位值情搵A凖搞掂,點解唔比入境嘅?難道佢哋向我説謊 其實是偷渡
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎