自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

fishes 發表於 16-10-16 14:36
美加真係唔興請全職工人除非勁有請。基本上係請鍾點清潔。
保母都唔平, 不過可請英文麻麻嘅中港台 ee會較 ...

其實去到真要適應加拿大生活模式!

大宅

BBgaga 發表於 16-10-16 09:16
比當地工資好正常 大把人比得起啊!

我霖大力噶意思係,既然都係跟返當地勞工法俾返當地人工,甘直接係加拿大請就得啦,唔需要幫個姐姐申請過去

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

Yoyoy1006 發表於 16-10-16 17:29
我霖大力噶意思係,既然都係跟返當地勞工法俾返當地人工,甘直接係加拿大請就得啦,唔需要幫個姐姐申請過 ...

就係,搞一大輪做兩野唔做真係好傷心

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

augkBB 發表於 16-10-16 09:40
請問申請工人困難在於什麼?怎樣條件容易些?

困難在於佢地要保障自己人飯碗,真係非常有需要先批你輸入外勞,例如你因有患病家人需要外傭照顧,佢地會check過真係冇人可以照顧個病人,而個病人又殘癈又年老冇能力自己行動,就有機會批。

水晶宮

augkBB 發表於 16-10-16 08:50
妹妹搞移民加拿大,帶住三個小朋友,但是佢又濕疹又主婦手,腰骨又唔妥,現時靠晒家中印傭照顧家務,煮食, ...

我有两個朋友都係咁,一個呢去咗美國到步就走咗,果個姐姐仲要係做咗十幾年既都走,另外一個就去加拿大,但去到受當地法律保護同香港好唔同,佢一日只做9粒鐘,仲要一個鐘食飯,唔可以叫佢食飯時間做嘢,如果唔係佢可以告你,你話煩唔煩?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:菲傭喺加拿大打兩年工就可以申請移民,人工

原帖由 CiBee 於 16-10-16 發表
菲傭喺加拿大打兩年工就可以申請移民,人工又高,咁容易。點解香港人移民去嗰度反而好似好難咁
...
咁,香港人如果大學畢業,那邊有人請做傭工,申請working visa 捱兩年申請入籍,再申請成家去 ?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

真實個案,太太申請左個工人去加拿大,工人幫左佢好多年,講好左會照香港的開工時間,即係24小時on call, 人工應該比多過香港但唔係加拿大人工....去到識到其他朋友比人知佢工作時間咁咁長,人工又小,教佢告太太,終於太太坐監,加拿大人都知呢件事,問下就知,所以自己諗清楚帶唔帶工人去!

wcpcelia    發表於 16-10-20 14:21

珍珠宮

引用:真實個案,太太申請左個工人去加拿大,工人

原帖由 Tracy221 於 16-10-16 發表
真實個案,太太申請左個工人去加拿大,工人幫左佢好多年,講好左會照香港的開工時間,即係24小時on call, ...
咁,請問個位香港太太坐完監未?

伯爵府

大力講的係真的。姐姐去到加拿大的人工同香港完全兩回事,而且福利及工時受加國法例保護,2年後又可入籍,到時你要再請人。

伯爵府

大力大力 發表於 16-10-16 18:52
咁,香港人如果大學畢業,那邊有人請做傭工,申請working visa 捱兩年申請入籍,再申請成家去 ?

...

正確,加拿大確實可以咁做。有公司請又肯擔保的好似係2-4年就可以完成全個申請程序。所以9成9大陸留學生系加國畢業後都會留低做野再申請。

子爵府

augkBB 發表於 16-10-16 09:16
因為有實際的需要,如果申請到佢願意其他開支縮減,起碼頭幾年安頓好,小朋友又大返D。真是月薪有萬二,八 ...

係一定要跟番當地嘅勞工法!有最低工資,超時要補水。識得有個朋友少時移民美國,佢地一家申請埋佢地個姐姐過去,但唔批,因爲最細個都有10歲,美國政府認為唔需要一定要呢個工人揍。後來咁橋再意外有多個bb,先批呢個菲傭過去,因為初生bb依賴性強d。過到去好似係1500usd一個月,包食住。薪金同當地live in nanny同價

水晶宮

Tracy221 發表於 16-10-16 18:52
真實個案,太太申請左個工人去加拿大,工人幫左佢好多年,講好左會照香港的開工時間,即係24小時on call, ...

照你咁講 佢唔跟法例 係咪底C呢

大宅

...

呢個方法未嘗不可

水晶宮

...

如果從傭工申請過去 要有傭工相關經驗。and 入籍後要申請一家也不容易 除了年幼子女,但父母 你至少要有足夠的收入養活他們 十年入不能領福利才被考慮。

伯爵府

fishes 發表於 16-10-16 14:36
美加真係唔興請全職工人除非勁有請。基本上係請鍾點清潔。
保母都唔平, 不過可請英文麻麻嘅中港台 ee會較 ...

agree, 最煩係食,要買、洗、煮、一日三餐。你都冇可能日曰take away 啦!

返而打掃可找鐘點,洗衣咪洗衣舖囉!

我眼見 d aunties 十指不沾水的,去到都要面對現實,点可能同hk比,即要落手做d.

伯爵府

去到先請人啦,美國同加拿大有啲b6唔識英文會去打住家工架 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

千祈唔好帶工人姐姐去。

男爵府

augkBB 發表於 16-10-16 09:52
原來係咁,請問人工以外要唔要包食宿? 鐘點多數是什麼國藉。?
中國藉都有好多

男爵府

scheong 發表於 16-10-16 19:03
咁,請問個位香港太太坐完監未?

應該坐完,幾年前的事了

男爵府

BBgaga 發表於 16-10-16 22:18
照你咁講 佢唔跟法例 係咪底C呢

好多人以為同個姐姐好有感情,但其實反轉豬肚咪又係......

首頁

尾頁

跳至