論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

啱啱請姐姐一個星期多d,日日都mum,mum,mum,真係問到好鬼煩。難得到星期日,一早起身就問可唔可以飲咖啡,之後又問可唔可以要個plastic, 咁我話咩plastic 呀, 係咪想要plastic bag, 條友話唔係,之後又攞住捲膠袋問。頂佢呀。星期日唔洗佢做任何野,又唔洗佢湊B,
成日都話要 morning shower, 又話要燙佢自己啲衫, 真係好煩。

子爵府

lemonstar28 發表於 16-10-16 09:15
啱啱請姐姐一個星期多d,日日都mum,mum,mum,真係問到好鬼煩。難得到星期日,一早起身就問可唔可以飲咖啡 ...
問吓你,咪尊重你囉!
遲d 食晒你雪柜d 野,之後,話 I don't know 呀!

我諗佢攞張plastic sheet 出街墊住坐或瞓用

hsbc005    發表於 16-10-16 10:09

子爵府

姐姐新上工事事問僱主好正路,好過佢問都唔問自把自為,到時你又會投訴佢,咁快已經頂唔順真係要檢討一下是否適合請姐姐,你還要每天面對佢兩年。

象牙宮

工人往往是 該問的不問。 不用問的就問。

對自己亳無意義, 就問, 問, 問。
對自己有利的, 就自己作主,不問。

自己觀察下, 工人的行為, 包有相似地方.... 多的很。

Ericmo    發表於 16-10-16 13:11

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 16-10-16 10:34
工人往往是 該問的不問。 不用問的就問。

對自己亳無意義, 就問, 問, 問。

絕對同意,最鍾意係唔適當嘅時侯問,有次佢問嘢,我分左心,呀B差啲跌咗落地。

象牙宮

lemonstar28 發表於 16-10-16 11:14
絕對同意,最鍾意係唔適當嘅時侯問,有次佢問嘢,我分左心,呀B差啲跌咗落地。...

每人做事, 他有一定理由。
实話, 內心很想鍚/ 愛护佢, 可惜找不出一系列, 值得我去錫佢的理由。

外傭的一系列, 顯示出來的,令人人反感。日日新鮮。
最鮮該是 "不抹外窗" 吧?

港人住的地方, 好多类形。非人人 apartment.
村屋, 有露台, 有圍欄, villa, .... 獨立屋。 怎么規定?

出國前, 又不學? 如何當家傭, 怎做家務。

做文員, typing is a must...
做會計, 可以唔識計數??

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

細姐姐 發表於 16-10-16 09:25
問吓你,咪尊重你囉!
遲d 食晒你雪柜d 野,之後,話 I don't know 呀!

遲d 食晒你雪柜d 野,之後,話 I don't know 呀! === 特性之一.

做错事.... 不承認一还是要爭取, 自己永遠是對的。

似一冇讀書, 冇教養, 冇禮貌, 規矩, .....
除了家務; 更需要再培訓.... customer servicing.

理性討論交流者。

水晶宮

lemonstar28 發表於 16-10-16 11:14
絕對同意,最鍾意係唔適當嘅時侯問,有次佢問嘢,我分左心,呀B差啲跌咗落地。
...

咁你可以choose 唔答。

唔問等陣又唔like.

大宅

我果個都鐘意問D無謂野...
我都選擇性答佢.....

大宅

歌莉泡泡 發表於 16-10-19 12:19
我果個都鐘意問D無謂野...
我都選擇性答佢.....

仲有係啲唔適當嘅時侯問,例如我沖緊奶,數緊幾多殼嘅時侯,又mum...抱緊B瞓覺又問...

首頁

尾頁

跳至