用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 3625|主題: 869667

【疑遭人掟落樓】荃灣六歲女童墮樓亡  

公爵府

國民生產總值:28582

親子新聞 October 16, 2016

荃灣二陂坊發生女童離奇墮樓命案,一名六歲女童被發現在寓所附近唐樓墮下,撞及食肆帳篷,並反彈倒於花槽,送院不治。警方翻查閉路電視錄影像及進行街訪,初步認為事件有可疑,案件交由荃灣警區刑事調查隊接手跟進。

消息稱,死者姓林(六歲),與父母和胞弟同住二陂坊九號唐樓一單位,其母最近持單程證來港。昨晚十時,穿粉紅色衣衫的林女,被發現在二陂坊六號對開由高處墮樓,撞及食肆的帳篷,再反彈倒臥花槽石壆,救護員到場替她施心外壓,惟毫無反應,女童送往仁濟醫院後證實不治。

▲一名男親友趕抵醫院驚聞噩耗,表現悲傷。

死者墮樓位置屬住所斜對面,有附近食客稱,事發後曾目睹一名四十歲婦人走進店內大聲說:「我唔見咗個女呀!」相信她正是女童之母,後來獲知女兒墮樓,悲痛不已,事後被警員帶走。

林母向警方表示,女兒翌日不用上學,昨傍晚到樓下小公園玩耍,由於一家人平時比較早睡,惟至晚上九時許還未見女兒返歸,心覺不妙,遂往街上找尋。

警方感案情有可疑,其後到附近店鋪翻查閉路電視錄影像,又向街坊查問,曾有男童聲稱,目睹一名黑衣男帶女童到別處玩耍,但不知該名人士是否與女童相識或有親戚關係。有女街坊指,區內治安不太好,即使平日年幼子女下街玩耍,亦要有成人陪同才放心。

RIP
但點解6歲女咁細個,都放心比佢自己一個落街玩架

男爵府

國民生產總值:5276

引用:親子新聞 October 16, 2016【疑遭人掟落樓

原帖由 櫻花bb 於 16-10-16 發表
住果邊好複雜,但都好多人就噤放啲小朋友係到
方便大人打牌,賭博

男爵府

國民生產總值:8049

唉,大人的問題,害了孩子

wcpcelia    發表於 16-10-17 11:15
BB你來咗啦?

男爵府

國民生產總值:7988

回覆樓主:

唉...有咩理由6歲就由佢自己落街玩

禁止訪問

國民生產總值:1695

回覆樓主:

子爵府

國民生產總值:13323

認識瑞士牛牛第一回

伯爵府

國民生產總值:15072

我細個都係冇大人陪周街玩。都唔知阿媽點解咁放心

珍珠宮

國民生產總值:30231

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas 樂桃猴年勳章

回覆樓主:

6歲自己落街玩!?係大陸係米興甘樣湊細路?香港人好少會甘!仲要係女仔點放心得落架!

琥珀宮

國民生產總值:185344

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 2015xmas

回覆樓主:

6歲就自己落街玩.....唉

複式洋房

國民生產總值:307

Gee! 發表於 16-10-16 09:44

仲要一家瞓左,真o咀

水晶宮

國民生產總值:66387

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

櫻花bb 發表於 16-10-16 09:22

子爵府

國民生產總值:14047

kit2004 發表於 16-10-16 09:54
6歲自己落街玩!?係大陸係米興甘樣湊細路?香港人好少會甘!仲要係女仔點放心得落架!
...

我地以前細個都係咁,我喺香港大架

不過真係好危險,以前都有不少case有變態佬捉走d小朋友, 呢家人實在太過放心,小朋友好慘

男爵府

國民生產總值:8629

kit2004 發表於 16-10-16 09:54
...

阿媽持單程證落黎香港⋯⋯
大陸人真係覺得香港好安全
小孩最無辜

男爵府

國民生產總值:8629

Gee! 發表於 16-10-16 09:44

難以理解

伯爵府

國民生產總值:19906

回覆樓主:

點做人父母……

男爵府

國民生產總值:7360

BK Milk勳章 2015xmas

係公園好多b6媽自己㩒電話由得仔女四圍跑啦,不知所謂!以為係香港好安全!!

子爵府

國民生產總值:11890

算啦 b6 女

珍珠宮

國民生產總值:30231

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas 樂桃猴年勳章

薯圈 發表於 16-10-16 10:05
我地以前細個都係咁,我喺香港大架

不過真係好危險,以前都有不少case有變態佬捉走d小朋友, 呢家 ...

我6歲仲成舊飯,跟本唔比落街甘玩。c6就係。同埋以前社會邊有依家甘複雜,依家變態,痴線佬都多d.

wcpcelia    發表於 16-10-16 10:30

男爵府

國民生產總值:8293

有時候帶個女去公園玩,撞到D同學仔媽咪,都會叫我坐下吹下水,唔洗睇住,香港好安全唔會唔見

大宅

國民生產總值:4797

我個女小一時有個女同學也是自己去公園玩,媽媽是大陸來,她講出來時令幾個家長都好驚呀,佢仲覺得冇野,我們都唔敢多講。其實有咩事,遇上一次咸濕叔叔已經一世了。都唔明點解唔好好保護自己個小朋友,有d仲掛住打麻將唔湊小朋友放學。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎