嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有人話要成廿萬找數同想問套餐抵d定單項計抵d?

別墅

rosmama 發表於 16-10-16 11:31
有人話要成廿萬找數同想問套餐抵d定單項計抵d?

上個月係仁安生完9萬埋單二人room兩個bbs正常

別墅

Yausamsam 發表於 16-10-18 03:53

恭喜你!請問你幾週生,BBs出世有幾重?有無瞓箱啊?

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Yausamsam 發表於 16-10-18 03:53

twins?
開刀?
全部9萬? (大人加細路?)
兒科/NICU?

別墅

bridgettebaby 發表於 16-10-18 08:32
恭喜你!請問你幾週生,BBs出世有幾重?有無瞓箱啊?

佢地好彩唔使瞓箱37週4日一個2.11kg一個2.66kg

別墅

rosmama 發表於 16-10-18 08:32
twins?
開刀?
全部9萬? (大人加細路?)

開刀加埋兒科,唔係nicu,足月足磅,醫生收3萬,其他就醫院收,希望幫到各位

子爵府

Yausamsam 發表於 16-10-18 08:38
開刀加埋兒科,唔係nicu,足月足磅,醫生收3萬,其他就醫院收,希望幫到各位
...

咁又ok, d 媽媽話要20萬, 嚇c我

別墅

rosmama 發表於 16-10-19 12:16
咁又ok, d 媽媽話要20萬, 嚇c我

我初初都驚會好貴,我諗好多係要睇你住邊間醫院同醫生收費,bb足唔足月,因為我醫生話bb唔足月就唔好係私家生,因為會好貴,

子爵府

Yausamsam 發表於 16-10-19 15:53
我初初都驚會好貴,我諗好多係要睇你住邊間醫院同醫生收費,bb足唔足月,因為我醫生話bb唔足月就唔好係私 ...

book個時點知?

複式洋房

我之前book 左浸會及威院生孖胎,我同老公一直都是諗住37wk 去浸會開刀。上星期35weeks 早產,即刻決定去威院。好好彩去左政府醫院,因為仔仔重量夠,但是肺部弱左少少,頭2、3日在NICU加少少氧氣呼吸。女女輕,所以留在加護病房。如果我去浸會,冇30、40萬肯定走不到。如果生雙胞胎,我會建議去政府呢,當然如果好有$的就另計。如需資料,我好樂意分享。因為之前在呢度都拿左好多JM的意見。

子爵府

loveisagift 發表於 16-10-21 14:05
我之前book 左浸會及威院生孖胎,我同老公一直都是諗住37wk 去浸會開刀。上星期35weeks 早產,即刻決定去威 ...

但私家你都要book 同俾deposit 架

複式洋房

rosmama 發表於 16-10-21 14:36
但私家你都要book 同俾deposit 架

俾左$3000 deposit.冇得退。我之前諗政府和私家都諗左好耐。但是今天經歷話我知孖胎揀政府是最安全的。我生完,BBs 已經即刻轉去兒科由另外一組醫護人員檢查及照顧,他們因為早產,每日要檢查好多野,飲奶消化不好又要照X 光,去私家我會預計不到支出。在政府對BBs 來講是最安全,而且肯定有床位俾他們,醫院即時有曬媽媽和BBs 的資料,不使延誤時間。我公司是有生仔津貼的,所以我一直諗住去私家。之前朋友都建議我去政府,不過今次真是好彩揀左去政府。個人經歷,我好建議孖胎去政府。之前朋友講我都不信,自己經歷完先知

別墅

loveisagift 發表於 16-10-21 18:00
俾左$3000 deposit.冇得退。我之前諗政府和私家都諗左好耐。但是今天經歷話我知孖胎揀政府是最安全的。我 ...
你同BBs住咗幾多日先出院?BBs係未放係牀邊自己餵奶同沖涼架?

複式洋房

homomoho 發表於 16-10-21 18:56
你同BBs住咗幾多日先出院?BBs係未放係牀邊自己餵奶同沖涼架?

我開刀,在威院住左5日4夜。子子收水之後再重番,今天可以出院,不過大風大雨,所以不出住。女女磅數仲未夠出院,低於2kg, 所以在加護病房。2kg 之後可以轉去普通兒科病房,2.25kg 先可以出院。
一生完,子入NICU,女入加護病房,由護士照顧,我可以休息及努力bump 奶。

在浸會,NICU $10800一晚,加護病房$6600,仲未計他們每日的檢查費用。
在政府$50一日全包

複式洋房

首要考慮是BBs的安全,不想到時由私家轉去政府,冒任何風險。另外開刀個班醫護人員都是好專業的

別墅

loveisagift 發表於 16-10-21 20:27
我開刀,在威院住左5日4夜。子子收水之後再重番,今天可以出院,不過大風大雨,所以不出住。女女磅數仲未 ...

本身都1516考慮緊仁安定威院,睇完你個分享,我對威院都有返信心,同埋都怕BBs出世有預唔到嘅情況!

希望你囡囡快啲足磅可以返屋企。

你開刀時老公有冇得陪產?

子爵府

loveisagift 發表於 16-10-21 20:30
首要考慮是BBs的安全,不想到時由私家轉去政府,冒任何風險。另外開刀個班醫護人員都是好專業的
...

專業與操守係兩回事......

子爵府

loveisagift 發表於 16-10-21 18:00
俾左$3000 deposit.冇得退。我之前諗政府和私家都諗左好耐。但是今天經歷話我知孖胎揀政府是最安全的。我 ...

邊間收$3000? 係醫院家醫生?

子爵府

loveisagift 發表於 16-10-21 20:27
我開刀,在威院住左5日4夜。子子收水之後再重番,今天可以出院,不過大風大雨,所以不出住。女女磅數仲未 ...

2kg 係唔係安全線?

老實, 之前係QE, 雖然順產, 但產後動彈不得, 但醫護人員仲繼續趕我走,
年頭又入過屯門, 遇上好既咪好咯, 不好彩遇上衰既, 平安就話, 但有咩事, 真係唔知點算......
我都知私院有limitation, 之前小產, 某醫院拒收

複式洋房

rosmama 發表於 16-10-22 08:14
邊間收$3000? 係醫院家醫生?

我俾左$3000book 浸會床位。醫生個邊不使俾訂金

rosmama    發表於 16-10-22 09:30

首頁

尾頁

跳至