用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

今日: 364|主題: 53406

初期懷孕(week 7)便秘

複式洋房

國民生產總值:208

BKXmas勳章

宜家兩三日先一次大便,我已經狂食菜同生果,點解都仲便秘?有乜方法?

水晶宮

國民生產總值:67944

BKXmas勳章

朝早起身,空腹飲一大杯暖水,可以清理腸道垃圾,而且仲可以補充一晚所需水份。

子爵府

國民生產總值:11216

BKXmas勳章

多飲水

大宅

國民生產總值:1179

BKXmas勳章

bigbangbbbb 發表於 16-10-16 12:01
宜家兩三日先一次大便,我已經狂食菜同生果,點解都仲便秘?有乜方法?
...

有冇聽過洋車前子(psyllium husk)? 唔知香港有冇得買,但係外國人會用嚟治懷孕便秘。

複式洋房

國民生產總值:275

BKXmas勳章

我之前都係咁, 之後飲多D暖水, 奶, 食奇異果, 番薯~情況改善左

洋房

國民生產總值:92

BKXmas勳章

我未有前都已經有成日便祕既習慣,有左之後反而改善左,可能因為bb食健康左既關係,每日兩份水果,兩份蔬菜,兩包奶(睡前一盒,早餐一盒)早餐後即刻有便便,不過你有無食開惠氏果隻媽咪食既補充維他命同葉酸m字頭果粒藥丸?因為食果隻藥丸會便祕。

翡翠宮

國民生產總值:94880

BKXmas勳章

你係咪有食葉酸啊?只係食菜唔得,仲要食水果,試下西梅汁

子爵府

國民生產總值:12280

BKXmas勳章

我之前每日食橙, 晚餐多菜咁先無便秘

別墅

國民生產總值:859

BKXmas勳章

試埋西莓汁, 對便秘都有幫助丫

伯爵府

國民生產總值:15224

BKXmas勳章

可以買D孕婦食既益生菌。另外,多飲水,多食生果,例如奇異果。

伯爵府

國民生產總值:15506

FRISO飲奶勳章 雞年勳章 動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 畀面勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

多飲水。。食橙同奇異果

複式洋房

國民生產總值:269

BKXmas勳章

回覆樓主:

朝早起身飲杯暖水 --> 食生果 (一個橙 / 奇異果) --> 家樂氏做早餐飲埋啲奶, 好快有得去厠所 , 仲要 早晚都有,有時仲 早餐前已經又一次,計計埋埋一日最少 2-3次正常去 ~
一唔食生果真係唔掂,食太多又怕糖分高
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎