自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係西鐵度見到有媽媽係車廂中補習(好似係教小朋友做功課)
小朋友眼見得小1,小2
我係度諗,我係咪應該要咁教小朋友呢?
自阿女上小一,我就由得佢執書,做功課(只對做晒未,唔理錯對),
連溫默書,我都係叫阿女set目標,想要幾分,就用幾分既努力
甚或乎上星期,英默同中默撞埋同一個星期默,我直頭由佢唔溫
(我自己覺得,佢如果溫晒2科,根本入唔到腦,所以只叫佢集中溫)
真心的,見到果位媽媽用心地教,自覺做阿媽做得好失敗

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

每個家長都有自己一套教小孩嘅方法,因為每個人對子女都有唔同要求同期望,而且小朋友本身都有唔同特質同性格,無話邊套一定最好最唔好,亦唔需要同人比較,覺得人哋或自己成功還是失敗,重要係對自己仔女是否合適。

funfun759    發表於 16-10-17 16:26
wcpcelia    發表於 16-10-17 14:00
lojo11    發表於 16-10-16 12:41

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

回覆:我係咪應該對個女緊張些?

温書,我都叫佢set目標,但目標係100 分。。唔可以俾佢一年級開始就已經有種:無所謂啦。。是旦啦。。差唔多既概念同態度。。。佢無能力一件事,例如係學障,專注力不足咁。。但如果唔係。。點解要俾佢hea住讀..佢阿媽我又要返工,又要做家務,仲要同佢温書,我都未hea..佢有咩資格hea?

呢種態度唔可以叫作俾佢獨立,佢自然會成材。。佢查實係無左個方向。。原來阿媽叫我呢樣可以唔做,果樣可以唔温。。凡事到岩岩好就得。。咁我咪一直都咁既態度做人囉。。咁有咩好?

默書,係有温就識既野。。你就更應該俾佢感受:我有努力過,就會有成果。。呢種態度先係正確。。唔係反正都唔入腦,咪算囉。。咁件件事都可以咁嫁。。

我日日都只會同佢温書十至十五分鐘。。唔需要好學術。。但一定係有新知識。。例如常識。。今日係講身體。。咁咪俾佢了解下自己身體。。例如乳齒有幾多隻。。你俾佢數下自己棚牙。。講下自己身體各部份。。了解佢既功用。。佢係有得著。。

一年級,最重要係訓練佢對學習有個恆常性,習慣呢種學習態度。。。

wcpcelia    發表於 16-10-17 14:01
annakit    發表於 16-10-16 15:44
mother904    發表於 16-10-16 14:36
五千萬    發表於 16-10-16 12:35

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我女都係一年班 我都會拎住本練習係車同佢睇 吾洗寫 但用口講下答案 大家一齊做 通常係中英閲讀理解 因為多數mc 題
我覺得睇書好過玩手機
但拎一本書既壓力好大 因為本書太重 又多字 我女閱讀興趣吾太

默書 測驗 係呢個時候我覺得老師比得範圍你溫 拎一百分係應該嫁 所以 從幼稚園開始我已經講左 無一百我係吾會簽
當然 屋企都要配合啦。我同爸爸既角色係完全相反

我同意吾好甘快比佢hea 得過且過 你永遠吾知佢幾時先識自己開曉)

象牙宮

2024年龍年勳章

曈曈媽咪 發表於 16-10-16 12:01
小朋友眼見得小1,小2
我係度諗,我係咪應該要 ...

小一,一定幫下,慢慢逐D放手。不過你早放手也不能說做錯咩。每個人要求唔同。

水晶宮

小朋友眼見得小1,小2

是否失敗 還是未知之數。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

小朋友眼見得小1,小2

站出來同家長講不要在地鐵温習緊辛苦有用?溫習要集中精神才有效的。

珍珠宮

我會幫手的。小一好細個。
小一都唔幫。咁我諗你永遠唔洗幫了。
現在是要打基礎的時候。
萬丈高樓重地起。
協助她弄清基本的知識。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆:我係咪應該對個女緊張些?

初小我會嚴謹d,因為佢地細,亦唔識點溫習,所以要陪佢多d!佢適應左知道點做後可慢慢放手。

中英默好經常會係一個星期內默,小一範圍好小,要溫晒好容易!

禁止訪問

複式洋房

我會幫個仔對下功課,叫佢有唔識先問
不過就唔會係架車度幫佢補習咁誇張啦

男爵府

lazywife 發表於 16-10-16 12:18
温書,我都叫佢set目標,但目標係100 分。。唔可以俾佢一年級開始就已經有種:無所謂啦。。是旦啦。。差唔 ...

非常同意

珍珠宮

小朋友眼見得小1,小2

你真係太鬆,中一還可以放手,小一你唔管,除非你對小朋友冇乜期望,其實唔係要讀書好叻,係責任問題,小朋友有責任盡力做好,2科默書係辛苦,但都要盡力做,而唔係唔做或2選1。呢個問題可以影響第時做人處事架

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

默書我覺得溫左就應該可以拎到100分, 當然唔小心同突然唔記得d字都有可能, 所以係屋企溫一定要默到100分, 佢咁細唔會識點分配時間, 點學習, 所以小一就放任佢, 唔太好! 養懶左個人要佢勤力返就難!

珍珠宮

lazywife 發表於 16-10-16 12:18
温書,我都叫佢set目標,但目標係100 分。。唔可以俾佢一年級開始就已經有種:無所謂啦。。是旦啦。。差唔 ...

非常同意

珍珠宮

追/跟唔上唔好後悔。唔好責怪佢。

侯爵府

阿仔岩岩小一,測左英同數我都無同佢温,我係度諗一開學到宜家,每日返黎就做功課都用個幾兩個鐘,都無晒精力去温書,放假就要温默書⋯難得一個星期唔洗默就話要測驗⋯

所以岩岩測驗我都由佢帶左佢出去玩,免得佢怕左學習,咁派返黎70幾分都係我接受之內就由佢⋯hea唔hea真係每個人唔同,我認我係hea,但係至少阿仔唔會有太大既壓力⋯

聽日又默書,呢兩日我都係每日抽半小時以內時間同佢記字,上兩次默書一樣都係同呢隻方法兩次都有90幾分⋯我唔洗要佢100分,只希望佢唔好係壓力下學習就得喇。

大宅

開心吸收勳章

小朋友眼見得小1,小2

我仔小二,每星期都會中默+英默。我2樣都會同佢溫,唔會因為一星期2個默書就只集中溫一樣only。我set的target 係100分。我仔自己目標都係100分。我都要返工,冇工人,放工一腳踢的。初小仲細,比佢自己set target 冇可能。

首頁

尾頁

跳至