用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 2715|主題: 870195

早上起身咳到甩肺,有冇jm有經驗?

大宅

國民生產總值:2620

主要都是一覺醒黎 咳
會有透明痰,咳左出黎就順d,問題是已經好耐,看左醫生食左藥就好d,但一斷藥就反覆返

點算

伯爵府

國民生產總值:19207

玩具勳章

回覆樓主:

試下食完晚飯飲暖水

男爵府

國民生產總值:8990

有無試下睇中醫?我仔之前都係咁朝早起床咳得好勁,去睇原來係寒咳

大宅

國民生產總值:3868

natalie520 發表於 16-10-16 21:38
有無試下睇中醫?我仔之前都係咁朝早起床咳得好勁,去睇原來係寒咳
寒咳,即係凍親飲左生冷野咳,要飲薑茶, 香茅都係薑科,掉埋去煲聽聞話好飲

大宅

男爵府

國民生產總值:7540

有冇開冷氣訓覺?有就熄左佢

珊瑚宮

國民生產總值:112272

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

快閃糖 發表於 16-10-16 12:01
主要都是一覺醒黎 咳
會有透明痰,咳左出黎就順d,問題是已經好耐,看左醫生食左藥就好d,但一斷藥就反覆返

我有個獨門秘方

上年試咗一次今年試咗一次,都好返

咁三片果皮,搵個亂水壺日日都開熱水浸果皮飲,連續飲四日!夜晚空口食埋嗰啲果皮!等嗰啲果酸留喺喉嚨嗰度

曰日飲嗰個啲果皮水

我次次飲四日就好返

男爵府

國民生產總值:5995

cathy-tse 發表於 16-10-16 22:24
我有個獨門秘方

上年試咗一次今年試咗一次,都好返

果皮要去咗d 「襄」嗎?要局幾耐?用幾多水局?

珊瑚宮

國民生產總值:112272

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

IamDirector 發表於 16-10-16 23:09
果皮要去咗d 「襄」嗎?要局幾耐?用幾多水局?

襄是要去

我用保溫瓶放三篇果皮落去再用熱水焗,飲完再加熱水再焗唔需要再加果皮!3果皮就夜晚食咗去,第二朝用新嘅果皮再焗水

連續三日飲果皮水夜晚食晒啲果皮

wcpcelia    發表於 16-10-17 11:49

男爵府

國民生產總值:5995

cathy-tse 發表於 16-10-16 23:11
襄是要去

我用保溫瓶放三篇果皮落去再用熱水焗,飲完再加熱水再焗唔需要再加果皮!3果皮就夜晚食咗去,第 ...

Thx

大宅

國民生產總值:3947

回覆 快閃糖 的帖子

中醫介紹湯水
榕樹鬚,川貝,海底椰加十幾廿蚊瘦肉
煲湯咁煲
你去藥材鋪,話要幾人份量會同你執
我執三人份量,唔計川貝,$20
我仔成日都淨係瞓醒咳,口乾
飲一兩碗就搞掂

禁止訪問

國民生產總值:1695

大宅

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎