鐘點工人

跳至

首頁

尾頁

男爵府

打算請「陪月」的準媽媽必看:
真心分享,傷心經歷,傷害了自己的BB。
本人居住港島東,有兩名女兒,細女現時13個月大,屋企有工人。細女出世時,請咗一位(居住港島東)嘅本地中年陪月姨姨,原先諗住聘請六個月,雖然每月開支好大,但因不希望工人湊住細女同時又要帶大女返校、去街市買餸,亦想趁這段時間讓工人熟習一下照顧兩個小孩。

結果,超黑仔,請咗位疏忽職責、非常不專業既「陪月」,令自己的初生BB受傷。
問題發現之後,我即時終止合約,但反而被她追討欠薪、代通知金、沒收按金 .........佢仲去勞工處告我........ 我都未話告佢疏忽照顧BB要佢賠醫療費..... 唉!又要去勞工處、又要去小額錢債審裁處、又要去法庭,足足攪咗一年,仲要次次請大假,完全浪費我既時間、假期(emoji)最終上星期,雨過天晴,法官還我清白。

舉例「陪月」既問題:
- 照顧BB期間,經常只顧玩電話,甚至乎把BB放在大腿上睡覺,雙手玩電話
- 放BB在地上不理,唔知去咗邊,屋企冇其他人
- 胡亂記錄BB食奶時間
- 連BB漏了大便在床都不知道
- BB耳朵表面不清潔,經常有洗頭水乾咗嘅泡泡漬,咁表面嘅嘢都完全冇留意
- 不知道一個正常BB的奶量
竟然俾180ml 奶量予一個只得2個月大、正常體重之BB。我覺得好有問題,食量實在太多,於是上網搵資料教番佢。
- 事後才知道,除咗餵奶、換片、沖涼,其餘嘅事情(洗BB衣物/玩具/奶樽......) 陪月員都私下吩咐叫咗工人去做。

男爵府

18OctMama 發表於 16-10-16 12:23
本人居住港島東,有兩名女兒,細女現 ...

即時終止合約的導火線(對BB造成身體傷害):
週末因陪月休息,晚上自己幫BB沖涼,發現BB兩邊胳肋底損曬,左邊出現紅痕及血水,右邊出現紅痕、血水及脫皮,這情況應該是有水未抺乾,
"up"住多日所造成。
帶BB去睇兒科醫生,醫生告知兩邊胳肋底發炎,傷口滲血水,需要定時用消毒藥水清洗傷口、塗藥膏,如果兩至三日仍然未痊愈,便需要服用口服藥物作治療。
--》依家諗返起都心痛

經過呢件事,學到以下知識:
1) 請小心,不要胡亂簽陪月員提供的合約。
首先,一定要搞清楚究竟係僱傭合約/服務性合約?
如果係僱傭合約,僱主需要替僱員購買強積金以及報稅。 所以一般情況下,準媽媽與陪月簽的應該是服務性合約,一定要在合約抬頭寫清楚。
2) 我相信一般準媽媽都會在大約懷孕六個月,就會去聘請陪月,所以一般都要繳付按金,以便所謂Mark住佢個期。但切記寫清楚,按金係咩情況下會退還/或者用嚟抵銷/支付服務酬金。
3) 唔係上到法庭都唔知,原來陪月都有所謂嘅「有薪年期」,即係我哋返工嘅annual leave,如果唔想有拗撬,記得係合約寫明有還是冇。

我不敢在此公開此陪月姓名,以免佢又去告我,浪費我時間!

大宅

週末因陪月休息,晚上自己幫BB沖涼,發現BB兩邊胳肋底損曬,左 ...

呢D甘ge垃圾吾專業陪月,你吾公開,只會助長佢,令到更多家庭受害!你真黑仔,偏偏遇上

複式洋房

週末因陪月休息,晚上自己幫BB沖涼,發現BB兩邊胳肋底損曬,左 ...

大宅

最衰政府冇監管 搞到陪月質素咁參差

大宅

ivywong882002 發表於 16-10-16 15:42
呢D甘ge垃圾吾專業陪月,你吾公開,只會助長佢,令到更多家庭受害!你真黑仔,偏偏遇上
...

唔係樓主黑仔 係真係多左勁多老千出黎搵食
我同幾個bk媽媽都領左野 好彩未俾個陪月前已經發現佢有問題 加囉得返d錢 如果唔係真係失頭哥繳眼淚

別墅

那太没责任心,太不专业,是我們陪月的羞耻
现在2个月陪月又完期了,又要到2月才到下个太太生BB,又有大把时间玩了

男爵府

男爵府

還款期已過,法庭啱啱收到對方封信,又話無錢,還唔到,要分8期繳交喎!
我想請問,如果我唔同意,其實會有咩後果架?
究竟法庭有冇咩辦法逼佢還錢架?
唉(emoji)

男爵府

18OctMama 發表於 16-11-8 13:46
還款期已過,法庭啱啱收到對方封信,又話無錢,還唔到,要分8期繳交喎!
我想請問,如果我唔同意,其實會 ...

男爵府

18OctMama 發表於 16-11-8 13:46
我想請問,如果我唔同意,其實會 ...

唔肯還錢!可以點追?

男爵府

18OctMama 發表於 16-11-16 19:10
唔肯還錢!可以點追?

大宅

幫你推一下!實在太多媽媽衰心急同冇戒心 請埋d 19陪月

搞到俾人呃完錢都唔知點追

呢到bk有個好出名既呃人陪月叫杜鳳x

佢成日轉電話 又講大話同不同人講佢住不同地方 又成日轉ac 呃完一個又一個

想防止呢個賤人呃你好簡單

請陪月要佢俾佢身份證副本&地址證明你再叫佢係上面簽個名

佢實唔敢做你生意

因為佢就係要呃你訂金加補品錢

同埋要堅持銀行入數

唔好俾現金 因為冇紀錄!

祝各位媽媽請到一個好陪月

男爵府

Up

男爵府

Up

男爵府

18OctMama 發表於 17-1-2 13:50
Up

到而家都未還錢(emoji)

大宅

18OctMama 發表於 17-1-6 23:20
到而家都未還錢(emoji)

其實請陪月同工人姐姐一樣好睇彩數!我好好彩請到個好好既陪月,但同時亦都聽過好多朋友請陪月仲衰過唔請,又要激氣!

睇到樓主既post都覺得好嬲,諗住搵個人幫手,點知⋯⋯希望事件盡快告一段落,樓主可以放下呢個唔開心既事,好好享受同兩個小朋友既開心時光。

我都有些小貼士都想分享下:

1)最好搵朋友用過,而自己可以上去探下去仲好,有得睇吓工作態度如何。

2)就算朋友用過好好,都一定要自己見吓,眼緣係好緊要,我當時請我個陪月,都有約佢見面。

3)見面要做足準備,如:有咩要求?希望順利餵到母乳?屋企有無其他人幫手?奶奶會唔會爭買餸?煲湯料係邊個負責?好似請姐姐咁,先講清楚,好過到時唔夾。

4)作為新手媽媽係真係唔知問咩好,我當時就問吓陪月姨姨有幾多年經驗,初生有咩留意?要食d咩之前同後?其實,佢既答案我都唔知對定錯,但feel吓佢會唔會唔識答定都好似好make sense。

5)最緊要返工放工同放假既安排,好似我哋搵工咁!我個陪月好好,星期日都唔放假,當時我聽到覺得好驚訝,但佢話您新手媽媽,我放假bb咪無人幫佢沖涼!我諗吓,又係喎!咁細件,搞唔掂⋯⋯仲有,如果提早或遲走點計?我兩個小朋友開頭都要返健康院驗黃胆,原來生完bb要出出入入真係搞唔掂,堅攰!有陪月,佢可以同我老公去頂一頂,我先有機會休息。

6)會否煮埋屋企其他人飯!唔好輕視呢點,因為爐頭得兩個,又要煮飯,又要煲疆水,仲有湯水⋯⋯如果仲要分開煮,咁其他人就無飯開。

分享住咁多先,要揍b,有時間再分享。利申:我自已好支持請陪月,但亦見到好多唔開心既事,希望分享少少經驗,幫到其他媽媽慎選陪月,可以有個開心及順利既坐月經驗。

首頁

尾頁

跳至