懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果計最後果次經期已經係9w2, 啱啱照US都只係照倒胎囊, 醫生話佢見唔倒個fetus...... 佢話應該個胎冇發育到, 計我既懷孕週數冇理由咩都睇唔倒, 佢叫我下個禮拜再返去照多次, 到時候真係照唔倒就要處理. 我返到屋企睇返張超聲波相, 好認真甘睇咗好多次, 見倒喺個胎囊入面有一舊野, 但係好懵睇唔清係咩.... 好惆悵....(喺診所照果時個 monitor 係睇唔倒舊野)

我一路都攪唔明d 懷孕週數, 明明受咗精先為之叫胚胎形成既開始, 應該由受精日開始計第一日甘樣, 排卵後一週先應該叫做懷孕一週, 我睇好多關於懷孕既書同喺網上睇胚胎發育既資訊, 好多外國既醫生都係由排卵後一週先叫做懷孕一週甘樣計. 有時候睇BK 有d JM 話照完之後細咗兩週, 其實會唔會係個計法問題呢?

如果甘計, 我其實實則應該係7W2, 有d JM 都係未照倒住.... 即係有可能未照倒住. 我上年已經小x 過, 經歷咗好多困難先至再懷孕, 已經係高齡, 而家攪到我唔知點算好, 睇完醫生之後個心成日噏住噏住, 我又冇痛冇流血, 持續有懷孕既症狀, 我好怕因爲計算週數既問題而d 醫生斷錯症..... 有冇d JM 有同我一樣既遭遇? 係咪應該再等多兩個禮拜先再睇醫生? ( 即11w LMD/ 9w 計排卵先再睇?)

複式洋房

minietoile 發表於 16-10-16 12:58
如果計最後果次經期已經係9w2, 啱啱照US都只係照倒胎囊, 醫生話佢見唔倒個fetus...... 佢話應該個胎冇發育 ...

jm,你肯唔肯定自己幾時排卵
排卵日已當兩週架啦
其他jm 6-8週就有閃閃,都係用哩個計法

如果唔知,就由你驗到有孕起係大約4週

加油啦!!

大宅

回覆樓主:

睇多2個醫生拿意見啦

男爵府

首先你要知有冇排遲,如果肯定冇遲但9週未見心跳係太慢。係用m第一天開始計的,你不如下星期睇另一個醫生

洋房

我係7w4d 去照,同樓主一樣結果,醫生叫我等多2星期再去照。如果都係無心跳,就寫信比我,叫我去醫院處理。

我唔信,搵左另一個醫生再照,就照到心跳啦,雖然都係比正常弱,但總叫有個希望! 如果你無痛、無啡,都建議搵多個醫生睇下,比較下。

祝福你及bb

珍珠宮

唔好咁擔心住
或者可以睇另外一個醫生~

複式洋房

livelihood 發表於 16-10-16 14:27
jm,你肯唔肯定自己幾時排卵
排卵日已當兩週架啦
其他jm 6-8週就有閃閃,都係用哩個計法

知道,因為我有用keep 住check 排卵同體溫.... 多謝你!

複式洋房

hp666 發表於 16-10-16 15:51
睇多2個醫生拿意見啦

我諗住等多個零禮拜睇過第二個醫生......

複式洋房

fukuoka_saga 發表於 16-10-16 16:00
首先你要知有冇排遲,如果肯定冇遲但9週未見心跳係太慢。係用m第一天開始計的,你不如下星期睇另一個醫生
...

我都係諗住再睇多個醫生

複式洋房

cklling 發表於 16-10-16 16:15
我係7w4d 去照,同樓主一樣結果,醫生叫我等多2星期再去照。如果都係無心跳,就寫信比我,叫我去醫院處理。 ...

其實我真係唔係甘信果個醫生.... 我都希望好似你甘有好消息, thank you.

複式洋房

GCHK 發表於 16-10-16 16:36
唔好咁擔心住
或者可以睇另外一個醫生~

多謝你, 我會睇多個醫生睇下咩環境.....

子爵府

瞓得好勳章 環保接龍勳章

不如直接搵第二個醫生抽血驗hcg指數, 唔洗擔心甘耐, 共抽兩次, 第二次係48小時後抽, 到時會睇到個指數升成點, 就知bb生長成點

大宅

回覆樓主:

睇多個醫生好啲

男爵府

唔好擔心住!我嗰時都係照唔到,跟住過多兩星期去照仲係照陰超先見到心跳!

依家bb已經出左世喇!

要對bb有信心!支持你!

侯爵府

回覆:計LMD 9w2 照US 只係見倒胎囊.......唔知點.....好迷惘

睇下第二個醫生同抽血驗hcg指數

大宅

小霹 發表於 16-10-16 17:22
不如直接搵第二個醫生抽血驗hcg指數, 唔洗擔心甘耐, 共抽兩次, 第二次係48小時後抽, 到時會睇到個指數升 ...

x3 好方法

大宅

minietoile 發表於 16-10-16 12:58
如果計最後果次經期已經係9w2, 啱啱照US都只係照倒胎囊, 醫生話佢見唔倒個fetus...... 佢話應該個胎冇發育 ...

計懷孕週數同醫生正式係計LMP (the first day of the last menstrual period), 即m嚟第一日係day 1, day 14係排卵日,如果你排卵排得好遲,當你係day 20至排,共差6日,咁咪將醫生嘅週數減6日,你話差咗兩個星期,咁係咪day 28排?

7w有可能早,但應該會睇到有胎心同營養卵,搵多個醫生去照下,希望你過兩個禮拜報喜,樓主加油!

複式洋房

小霹 發表於 16-10-16 17:22
不如直接搵第二個醫生抽血驗hcg指數, 唔洗擔心甘耐, 共抽兩次, 第二次係48小時後抽, 到時會睇到個指數升 ...

我book 咗另一個醫生,睇下到時個醫生點講

複式洋房

H.O.P.E 發表於 16-10-16 18:17
唔好擔心住!我嗰時都係照唔到,跟住過多兩星期去照仲係照陰超先見到心跳!

依家bb已經出左世喇!

恭喜晒!多謝你呀~

複式洋房

agneau 發表於 16-10-16 21:34
計懷孕週數同醫生正式係計LMP (the first day of the last menstrual period), 即m嚟第一日係day 1, day 1 ...

多謝你!

首頁

尾頁

跳至