自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

幼稚園老師日日見到家長,認得邊個打邊個,加上小朋友友表達能力較低,所以必須是1

但小學老師唔係日日見到家長,連班主任都未必認得,而且未能是日日同一班老師,加上小朋友友表達能力較高,所以2都唔可以話唔正常。

但認同樓主學校可以做得好些

侯爵府

王阿四 發表於 16-10-16 16:22
吾係,係試過,有學生見到家長即舉手,老師放走,但家長未見到小朋友,場內又多人,混亂下小朋友出了去塭 ...

咁應該教小朋友,要家長/接送者見到佢先可以行開。老師一個顧3x個學生加接送者,如小朋友要在那時同一時間跑來跑去一定好難控制吧⋯⋯?!

子爵府

2018復活節勳章

王阿四 發表於 16-10-16 13:42
各位覺得家長接送既定義係咩?

1.老師在場,小朋友見到家長,舉手就走得,但老師係無望過有無小朋友既家長 ...

咁有時阿家長突然有事接唔到, 都會叫隔離屋阿張太幫忙接, 又或者有好次阿妹唔得閒接, 臨時拉夫我去接(我未接過, 老師唔識我), 咁只要小朋友認得接送人, 先會舉手啫。
自己唔教好小朋友又要賴三賴四嚴老師招呼唔夠周到

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

1,係小學正常做法
2,係幼稚園正常做法

P.S. 某些學校,p5可以自行放學了!

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

別墅

robbieyan 發表於 16-10-16 17:38
咁有時阿家長突然有事接唔到, 都會叫隔離屋阿張太幫忙接, 又或者有好次阿妹唔得閒接, 臨時拉夫我去接(我未 ...

我無賴三賴四,討論問題姐,家長你太敏感了!

別墅

siu-miu 發表於 16-10-16 17:28
咁應該教小朋友,要家長/接送者見到佢先可以行開。老師一個顧3x個學生加接送者,如小朋友要在那時同一時間 ...

都係既,我自己有教小朋友要望見家長先好走!但係場面真係好混亂!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:del

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

別墅

靚靚C9 發表於 16-10-16 19:27

問完意見就del咯,我想知其他學校咁做法正唔正常,討論下,又俾人話我吾教仔瀨三瀨四,廢事引起不必要罵戰,問完意見就del了!

首頁

尾頁

跳至