用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 4917|主題: 869329

如果你老左之後俾仔女送去老人院......  

子爵府

國民生產總值:14137

畀面勳章

咁你會有咩感受?!
吾好係度講無時間照顧,我覺得好多野都係睇你有無心去做,不喜的請過主
莫非由個老人家係老人院自生自滅,間吾中去探下佢,咁就叫做盡左孝義?

給懶惰蓋過所有,就什麼都做不到要同恐懼做朋友我要努力,令自己和兩個女兒有屬於我地既家

別墅

國民生產總值:745

rainlamrainlam 發表於 16-10-16 13:59
咁你會有咩感受?!
吾好係度講無時間照顧,我覺得好多野都係睇你有無心去做,不喜的請過主
...

睇下邊種啦
我有親人入過好優質的老人院,有班院友一齊傾計開枱,仔女有時又帶佢去飲茶行街
咁嘅生活我都願呀

wcpcelia    發表於 16-10-18 09:10
davywm    發表於 16-10-17 12:18
yusostupid    發表於 16-10-17 11:19
zjz    發表於 16-10-17 08:55

男爵府

國民生產總值:6241

如果間老人院好,我ok

伯爵府

國民生產總值:15059

唔洗客氣。我寧願請工人返屋企。自己屋企自己話事。唔鍾意守規矩

FJmom    發表於 16-10-16 20:26

伯爵府

國民生產總值:16875

好媽媽勳章

回覆樓主:

都冇得話鍾唔鍾意,同事極孝順,但都迫不得已送媽媽去老人院,因為佢媽媽日日都要抽痰,而佢唔識點做,唯有送佢去老人院,日日去探佢

大宅

國民生產總值:3896

如果有錢請專業看護廿四個鐘睇住老人,咁當然唔洗入,但如果無錢,又係腦退化或要插喉,係有需要人同設備照顧,再簡單d,佢要用尿片,屋企都要有人全日係度幫佢換,咁仔女要搵食又無錢或無地方請人,唯有送去老人院

wcpcelia    發表於 16-10-18 09:11
pwsmay    發表於 16-10-17 10:23
js1204    發表於 16-10-17 00:35
FJmom    發表於 16-10-16 20:28

伯爵府

國民生產總值:19270

如果我行得走得梗係咪搞啦,就算身體有少毛病都唔制。不過如果病得好鬼麻煩,去一間比較舒適ge老人院都好ge
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

侯爵府

國民生產總值:20495

回覆樓主:

睇下邊種啦!如果係好既老人院要排好耐 ,我呀婆當年住9龍塘私人老人院 ,環境好 ,得閒同d老人家玩下康好棋 ,打下牌 ,好寫意 ,但肯俾錢都要排好耐

男爵府

國民生產總值:9157

回覆樓主:

最好同的朋友—起入,有得种下花,養下小動物,我0K架,我唔想成為下一代負擔

大宅

國民生產總值:2456

如果我身體唔好需要人照顧,仔女又好忙,我唔介意住老人院,但當然老人院環境唔可以太差同仔女都會多黎探我

侯爵府

國民生產總值:22588

回覆樓主:

我唔想做個仔嘅負累。行得走得就梗係唔願去,但如果連個仔都認唔到,或者完全唔郁得又未夠鐘去報到,我情願佢送我去老人院。我一個辛苦好過一家辛苦

silly_shan    發表於 16-10-17 22:05
elitaho    發表於 16-10-17 12:49
kmamy    發表於 16-10-17 12:13
Swany288    發表於 16-10-17 12:04
yusostupid    發表於 16-10-17 11:24

珍珠宮

國民生產總值:40774

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果仔女冇地方冇錢, 我自己入老人院, 唔想成為仔女負擔。

其實健康与否, 我都唔想用仔女住。

珍珠宮

國民生產總值:31118

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:如果你老左之後俾仔女送去老人院......

人人唔同。
我阿媽,講明送佢去不如整死佢好過。
我阿爸,成日話邊間邊間鳥語花香,幾靚幾好,仲問我幾時送佢去。
不過暫時佢兩位健步如飛,身體好過我,冇咁既需要

男爵府

國民生產總值:5241

ILLUMA Inspired by Nature勳章 認識瑞士牛牛第一回 樂桃猴年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

rainlamrainlam 發表於 16-10-16 13:59
咁你會有咩感受?!
莫非由個老人家 ...

我唔介意,

複式洋房

國民生產總值:477

如果由個老人獨居自生自滅,好日都唔去探下,咁去老人院仲好啲喎

大宅

國民生產總值:4747

回覆樓主:

我呀婆請工人比佢都搞佢唔掂、一日至少報一次警、唯有送佢老人院、有時D野真係冇辨法、如果我老左真係要人照顧、我寧願去老人院住

大宅

國民生產總值:1044

咁你會有咩感受?!
莫非由個老人家 ...

我自己無兒女,所以唔會發生。如果係我會好失望。

但我係最反對和唔捨得把老人家送去老人院。
我媽媽有老人痴呆,日夜顛倒分不清時間(我和老公和我媽一齊住),我和細佬都係請工人在家照顧她到她上左天堂。一個唔夠請夠兩個。
我和細佬心態係,媽媽十月懷胎生我哋,咁多年無微不至的照顧,到我哋結咗婚都係好似湊小朋友咁,關心我哋食和健康。她都冇怨過一句,我們無理由因有自己家庭照顧唔到就把他們送去老人院。

子爵府

國民生產總值:10849

老人院唔係咁易入,正苦果D,如果可以自己行到去街都唔合資格

男爵府

國民生產總值:5218

回覆:如果你老左之後俾仔女送去老人院......

我無仔女,如果老了 ,老公又走了,我會住老人院架,入啲優質老人院,起碼有啲人氣,唔洗自己一個人咁悶囉。

水晶宮

國民生產總值:56813

畀面勳章

就算唔去老人院又代表會照顧咩?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎