自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆:如果你老左之後俾仔女送去老人院......

行得走得食得瞓得,住老人院梗系鳥語花香啦,好似大學生住宿舍甘,但有需要乎?
要包片,插喉果D就慘囉,呢D老人系屋企俾人照頋都未必覺得舒適。我嫲就系,姑媽每半個鐘要同佢轉身,自己都唔使瞓,老人院邊會?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ckat 發表於 16-10-16 14:39
有冇照顧過老人家?

係咪覺得好容易?
我照顧過,我以前份工係需要照顧老人家,如果行動唔方便,更加需要1-2個男人幫忙照顧,一D都唔可以掉以輕心,有D老人家咬唔到食物,所以食物係需要用攪伴機攪碎黎慢慢餵
我一早計劃好,我唔會等我女送我入老人院,我會係我覺得差唔多既時候就自動自覺入去,除非患左老退化症唔知自己咩事。。。

我朋友照顧緊老退化既99,算係可以自理,不過佢99成日不停煮野食,GAS又唔記得關,真係要無時無刻睇實,好攞命

我唔想我成為我個女既重擔,佢又要搵食,點可能分身照顧,所以我已經有心理準備

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

虎到金來勳章

ivy0508 發表於 16-10-16 14:15
如果我身體唔好需要人照顧,仔女又好忙,我唔介意住老人院,但當然老人院環境唔可以太差同仔女都會多黎探我 ...

你好理智,細個入幼稚園,老年入老人園

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

如果健健康康就唔駛去啦,如果插喉唔可以食野要長期用喉飲奶抽痰,唔肯住老人院,結果處理不當入院,咁唔住老人院係好事定壞事

伯爵府

其實樓主有冇了解過有好多優質老人院啲人排哂隊想入。亦有好多老人家身體情況係要尊業處理,就算工人或仔女也不懂,入老人院係迫不得已。除非有錢人有地方請私家看護日夜看顧。樓主一刀切將老人送入老人院的仔女定為不孝,本身一定冇照顧患病老人經驗。如果係我,會儲定錢叫仔女在無法照顧時送我入老人院。那些把仔女折騰到死也不肯入老人院才是自私行為。

水晶宮

方方媽媽 發表於 16-10-17 01:40
如果你無兄弟姊妹,自己有仔女仲細要照顧,日頭又要返工,工人又靠唔住(無護理知識),咁點樣事在人為?上面 ...

你其實都可以講埋更多更壞嘅「如果」,如果係,真係冇辦法,只能說命運唔好。

我又想問返你,你又點睇有能力有時間去照顧父母而又送去老人院果D人?

我估我都幾有資格去講,我媽糖尿病再加末期腎衰竭、眼餘下少量視力,所有事都係慢慢發生,大家一齊喊一齊面對,可能我又好彩,幾兄姐妺一條心,我地唔係大富大貴,但亦願意付出錢去照顧。我地唔會幫子女大攪什麼M記甚至酒店生日會,但會好願意去幫父母去酒店擺酒攪父母的結婚週年紀念。

你可以講因為我地有時間、有資源去照顧,所以實冇問題啦!不過我話你知,大把人就算好似我屋企環境情況咁,遇到我母嘅病已經一早帶佢去老人院住!

唔好同我講老人院環境好好(我知政府老人院其實不錯,但亦排好耐好耐),周圍私營老人院我都上過幾次做探訪,一入去一陣尿味,腦退化就梆在床上,乖嘅但又行動不便嘅就訓係床上,職員有幾何會推佢地上輪椅出外活動?

唔好話我站在道德高地去批評人,我自己都經歷緊母親的病重,我媽意願係絕不入老人院,我地都緊守呢個意願。我地付出嘅時間、錢,絕對唔少(有幾多人付得出子女嘅每年大型生日會,但要請工人比自己父母又話負擔唔起?)

hsbc005    發表於 16-10-17 22:56

子爵府

如果我照顧唔到自己 老人院係ok 架

男爵府

自己好叻,好孝順,好辛苦咁照顧老人家的,一定要在高地話下人。否則自己咁辛苦咪好唔抵?咁真心,自己笑住做囉。唔甘心先會手指指。

意願絶不入老人院(就算幾高質),係都要嚴重影響仔女生活嘅。我老時絕對唔想咁,太自私。不過都無打算生仔女。老時點,要早安排。

翡翠宮

Hotpot-baby 發表於 16-10-17 10:16
自己好叻,好孝順,好辛苦咁照顧老人家的,一定要在高地話下人。否則自己咁辛苦咪好唔抵?咁真心,自己笑住 ...

我一定預有一筆錢入優質老人院
唔想成為任何人既負擔

伯爵府

我e+已經同個囡講定如果我真係運作唔正常就送我入老人院,
完全唔需要內疚,我生佢出嚟唔係要佢為我做d乜架.
雖然我養大佢亦盡心盡力栽培佢,
但佢無欠我架.
我只係盡番自己嘅責任.
如果佢覺得我係個好媽媽,
我已無憾.

伯爵府

HoshiSora 發表於 16-10-16 15:09
我寧願自己獨居老人了。我唔介意行動不便冇人扶,我唔介意自己好似好淒涼。其實只要是能有私人生活就好。
...

唔介意無人扶。如果個身體問題淨係要人扶下,咁就當然唔想去老人院啦。有無林過問題可能係要插胃口,起唔到身,或者要洗肚等等。

再講,樓主講話請一個工人唔夠請夠兩個,先唔講工人是否有專業醫護知識,請個工人係細心真心照顧病重老人家好難,老人家好老有時好無理取鬧,我聽過幾個case,個老人家同邊個住就日日鬧人投距d錢(其實d錢都係仔女俾距,邊個偷距),一係就話新抱偷話工人偷,幾難聽既粗口都流利講,再打埋個女婿話距偷錢。

日日家嘈屋閉真係會癲。再講,大把錢都還可以,香港地現在3-4人家庭先住400呎,點請多兩個工人黎照顧?夠錢租多間就唔洗住得400呎啦。

我又真係唔明,咁多人講bb既時候媽咪無嫌棄距地,但現在咁多人送育嬰院,咪一樣係俾其他人照顧個小朋友,返全日N都係,咁送育嬰院又叫放棄bb咩?

道德觀念係要有,咁送距去老人院又唔係等於唔理距,睇情況,睇送食飯啦都要。如果自己有能力辭職照顧都算,手停口停大家一齊攬住餓死咩。

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

eggcarol 發表於 16-10-17 10:05
你其實都可以講埋更多更壞嘅「如果」,如果係,真係冇辦法,只能說命運唔好。

我又想問返你,你又點睇有 ...
只能夠講, 你地一家有能力照顧到媽媽係好好彩, 你媽媽好有福氣
我爸爸好肥又有糖尿但又唔肯戒口, 我成日都嚇佢, 再唔戒口糖尿嚴重到要切左隻腳呢, 我就一定送佢去老人院, 坦白, 我咁嚇佢, 係想佢乖乖戒口, 但亦都係事實, 如果佢要切左隻腳, 屋企就算請工人都無人可以照顧到佢, 因為佢成180磅, 邊個可以扶到佢去廁所, 沖涼? 咁嘅情況唔入老人院可以點?

水晶宮

angelacch 發表於 16-10-17 10:36
只能夠講, 你地一家有能力照顧到媽媽係好好彩, 你媽媽好有福氣
我爸爸好肥又有糖尿但又唔肯戒口, 我成日都 ...

大家都係有大病嘅父母,大家加油!

我地已經諗曬最壞最壞嘅情況,我媽雙腿情況也不好,只能想,最後請2個工人照顧吧,我媽意願不入老人院,我們只能緊守。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

我同事極度孝順呀公呀婆, 之前請工人, 本地姨姨在家照顧, 但佢地已經九張幾, 健康狀況太差, 唯有入住老人院。
同事要搵食, 唔係點維持到?
我覺得盡咗力就OK, 大家攬炒都唔係咩好安排。
中國人一個孝字真係壓死人

asa2012    發表於 16-10-17 10:49
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

eggcarol 發表於 16-10-17 10:39
大家都係有大病嘅父母,大家加油!

我地已經諗曬最壞最壞嘅情況,我媽雙腿情況也不好,只能想,最後請2個 ...
有能力當然最好可以留係屋企啦
加油

伯爵府

eggcarol 發表於 16-10-17 10:05

我又想問返你,你又點睇有 ...

第一,當然係稱讚你對媽咪不離不棄。
第二,我唔會否定呢個世界係有不孝順既仔女,送老人院可能都唔算衰添,總有d打把仔,呃父母錢要距地負債跳樓添。但唔可以話送去老人院就等於不孝囉,唔送老人院,但由得病重母親係屋企自生自滅就叫孝順?
第三,家家有本難念的經,何必要將自己既標準硬套係所有人身上?你都唔可以話呢個世界無衰父母啦!點可以一竹竿打曬一船人啦!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

angelacch 發表於 16-10-17 10:36
我爸爸好肥又有糖尿但又唔肯戒口, 我成日都 ...
Same as my case.
宜家冇事冇幹, 請個工人照顧到佢。
但萬一有咩事起上黎, 以佢體重, 根本冇人可以同佢喺屋企沖到涼。
我朋友老豆中風, 堅持自己同佢沖涼, 結果上個月突然腰痛要半夜CALL白車入院, 宜家都要做手術。
黎緊都只能安排送佢入老人院

你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

超級特務 發表於 16-10-17 10:44
Same as my case.
宜家冇事冇幹, 請個工人照顧到佢。
但萬一有咩事起上黎, 以佢體重, 根本冇人可以同佢喺屋 ...
我屋企個廁所, 根本無可能塞得入兩個人, 所以想幫佢都無本事

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我覺得入政府老人院好過請工人,工人絕對唔專業,仔女點都要跟到足,如果唔係會仲慘!!!

首頁

尾頁

跳至