用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 4534|主題: 870093

讀國際學校,學簡體字

公爵府

國民生產總值:28357

hashtag影視迷勳章

想俾小朋友讀國際學校,諗住讀完小學,中學返加拿大讀,但國際學校中文好多都係學簡體字,係咪會影響將來喺香港搵工?

男爵府

國民生產總值:6812

最關心BB問題熱投勳章

susumi123 發表於 16-10-16 14:15
想俾小朋友讀國際學校,諗住讀完小學,中學返加拿大讀,但國際學校中文好多都係學簡體字,係咪會影響將來喺 ...

乜唔係有幫助咩?

大宅

國民生產總值:3823

唔係卦 大把鬼佬唔識中文都係香港搵到工啦

wcpcelia    發表於 16-10-17 09:44

子爵府

國民生產總值:10849

讀傳統學校考DSE都可以用簡體字,我侄女話可以寫快D

子爵府

國民生產總值:12079

我覺得,識繁體就會識簡體,但只識簡體未必識繁體。所以盡可能都教佢繁體。我有朋友讀is, 學校教簡體,但媽媽係寫文章既人,想小朋友識繁體,佢最後自己教小朋友繁體,同時同學校解釋,學校都願意配合,俾小朋友功課用繁體寫。

水晶宮

國民生產總值:57087

畀面勳章

自己出去學中文囉

子爵府

國民生產總值:12749

回覆樓主:

有 IS教繁體的

男爵府

國民生產總值:6207

引用:想俾小朋友讀國際學校,諗住讀完小學,中學

原帖由 susumi123 於 16-10-16 發表
想俾小朋友讀國際學校,諗住讀完小學,中學返加拿大讀,但國際學校中文好多都係學簡體字,係咪會影響將來喺 ...
唔會,而家乜都用電腦,電腦可將簡體轉繁體

伯爵府

國民生產總值:17498

wannabe118 發表於 16-10-16 14:17
唔係卦 大把鬼佬唔識中文都係香港搵到工啦

絕對是!

侯爵府

國民生產總值:23283

樂桃猴年勳章 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

susumi123 發表於 16-10-16 14:15

讀得國際學校,你唔好諗住學校可以教到咩中文。 佢哋d中文好淺㗎,而且你仲諗住佢去加拿大讀高中/大學,你會覺得到時佢d中文仲有幾成呢? 所以繁簡體無大分別。

水晶宮

國民生產總值:64756

樂桃猴年勳章

回覆樓主:

我朋友教IS 中文,都係用繁體教。

出外國讀中學大學,咁之前係香港讀繁體又好簡體又好,無咩所謂。搵工亦唔應該會有影響

伯爵府

國民生產總值:15137

我見灣仔間早慧有不少外籍學生學中文

侯爵府

國民生產總值:22923

cscsmlkyh 發表於 16-10-16 14:40
我覺得,識繁體就會識簡體,但只識簡體未必識繁體。所以盡可能都教佢繁體。我有朋友讀is, 學校教簡體,但媽 ...

我識嘅簡體人中真係冇乜邊個夠膽寫繁體,我個B6弟婦幫佢仔報學校都係我填完,佢照抄,咁已經叫好好,有個80年代尾畢業嘅大學生竟然同我講佢吾知香港報紙寫乜;相反我未聽過有繁體人話吾識睇或吾敢寫簡體

男爵府

國民生產總值:7474

回覆:讀國際學校,學簡體字

如果想有中文基礎,要自己出去再學,國際學校教唔到d咩

男爵府

國民生產總值:5115

kavenzou 發表於 16-10-16 15:59
我識嘅簡體人中真係冇乜邊個夠膽寫繁體,我個B6弟婦幫佢仔報學校都係我填完,佢照抄,咁已經叫 ...

你弟婦咁煩?可以係word度打好再轉繁體

珍珠宮

國民生產總值:33617

hashtag影視迷勳章 大廚勳章

kavenzou 發表於 16-10-16 15:59
我識嘅簡體人中真係冇乜邊個夠膽寫繁體,我個B6弟婦幫佢仔報學校都係我填完,佢照抄,咁已經叫 ...

唔係嘛,我不嬲同大陸客電郵溝通,我寫繁體客寫簡體,從來冇出現過溝通唔到既問題

男爵府

國民生產總值:6058

廷廷媽 發表於 16-10-16 16:22
唔係嘛,我不嬲同大陸客電郵溝通,我寫繁體客寫簡體,從來冇出現過溝通唔到既問題
...

淘寶都係 我一直都係打繁體問店家的

jtw_ki    發表於 16-10-16 20:32

男爵府

國民生產總值:6864

回覆:讀國際學校,學簡體字

如果真係想打好中文底子,我未必會比小朋友讀is

侯爵府

國民生產總值:20548

Gi-leung 發表於 16-10-16 16:24

Me too

淘寶我用繁體,溝通冇問題(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

國民生產總值:1352

Gi-leung 發表於 16-10-16 16:24

我都係喎,掏左咁多年都係打繁體問長問短,從未試過有問題喎
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎