爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想問有日我太太(孕婦)在是某商場因為冷氣滴水而跌到,只去了醫院求其照了一下,但都唔放心所以打左去商場管理處睇下他們要點跟進,但他們覺得事件已完結,我已叫他們提供一些產檢給我太太認真檢查一次,但他們只說檢查是你覺得有需要可以做,但我同他們講這些是你們商場需要付責任的,之後就改口話叫office 打俾我!大家覺得我可以點同佢地傾?

大宅

回覆樓主:

搵律師搞啦, 睇下當時有冇擺小心絆倒嘅警告牌, 之前地鐵好似有單告得入。

複式洋房

hkppman 發表於 16-10-16 20:12
搵律師搞啦, 睇下當時有冇擺小心絆倒嘅警告牌, 之前地鐵好似有單告得入。
...

是否要報警?

子爵府

回覆 Ivanngai0613 的帖子

請問樓主當時係唔係即時喺商場叫救護車去醫院?或者當時商場職員有沒有記低事件? 或者有第三者証明你太太在商場跌倒?如果你太太自己搭的士去醫院,咁好難証明你太太係因為喺商場跌倒而需要入院,好難追究的!

小朋友放暑假比平日更忙!

男爵府

唔放心就自費檢查先,之後點追商場就之後先算啦,最緊要個B

複式洋房

heiheiada 發表於 16-10-17 03:40
回覆 Ivanngai0613 的帖子

請問樓主當時係唔係即時喺商場叫救護車去醫院?或者當時商場職員有沒有記低事件 ...

在商場叫白車的

複式洋房

dick9394 發表於 16-10-17 08:52
唔放心就自費檢查先,之後點追商場就之後先算啦,最緊要個B

我已預約做產檢,唔係錢的問題是他們唔係好負責任,只係一味講會負責但又無offer 只係叫我做左先

男爵府

叫白車去公立, 公立醫院已經幫你太太做咗所須及應有的檢查, 醫院有冇須要你太太住院及復診?
如果冇即係在法理上及在商場管理公司的睇法係 "事件已完結".

子爵府

睇極唔明, 覺得唔妥,唔即刻再去check而係叫商場提供比你? 錢緊要D定老婆bb緊要D? 定係其實你想商場賠錢?

複式洋房

回覆:商場跌到

物管一般只會做2件事,1) 不會向受傷者承認責任,2) 將case交保險處理。故此你有權做任何你認為需要的檢查,治療,保留單據比商場,咁佢地亦會左手交右手比保險,最後賠唔賠就只有睇保險公司的決定。

珍珠宮

Ivanngai0613 發表於 16-10-17 15:23
我已預約做產檢,唔係錢的問題是他們唔係好負責任,只係一味講會負責但又無offer 只係叫我做左先
...

如果檢查過冇事,你想商場點負責呢?你係咪想商場包你去私家醫院做產檢,到時檢查到有事嘅機會大啲,要商場賠錢就大條道理,究竟你想老婆檢查結果係有事定冇事?

複式洋房

回覆:商場跌到

講真,商場正常只會交比保險處理,你話你想攪大佢,又傳媒又區議員,希望商場私下賠多啲,但又諗下香港咁多商場,每日都有人整親,下下私了賠得幾多?所以除非發生好大單嘢,否則一般跌親只會以正常途徑即報保險處理。

首頁

尾頁

跳至