母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔已經一個月大。佢唔識點埋身啜,每次都啜到我勁痛。

之前一直食奶粉因為跟本埋唔到身又怕佢餓。

我以為自己成功過埋身,但發覺佢埋身食成一個鐘都唔飽。一開奶粉俾佢又食返平時既分量!者佢一啲都無食過人奶啦。。。好灰呀。

而家自從塞過一次奶通返後就一直上唔返奶,泵出黎都係得少少,乳房又軟林林。。。無論我飲乜食乜都試過。。都無用。。

我好想埋身餵成功呀。有無人可以幫下我呀!?

大宅

回覆:Greenfish66 的帖子

我BB40日人仔大,宜家有時埋身都會抗拒,我就不停試,搞到我想餵人奶時都會驚佢咁抗拒,如果好肚餓就會狂吸,但係佢食十幾分就訓佐,可以訓2~3個鐘,我每次泵出來得50ml 左右,有2個引奶陣,唔知係個泵奶器唔得定係點,泵完都覺得仲有奶水漲漲,既問題如果BB埋身食時我感覺有3~5奶陣,

大宅

唔好意思!頭先未寫完錯手按到!我BB40日人仔大,宜家有時埋身都會抗拒,我就不停試,搞到要餵下一餐人奶時我都有心影,我連訓覺都發夢餵緊奶,一醒來原來BB未餵奶BB如果好肚餓就會狂吸,但係佢食十幾分就訓佐,可以訓2~3個鐘,我每次泵出來得50ml 左右,泵30分得2個引奶陣,唔知係個泵奶器既問題定係點,泵完都覺得仲有奶水漲漲,如果BB埋身食時我感覺有3~5奶陣,都唔知幾時會成功走上人奶的路上呢?

複式洋房

Amy12 發表於 16-10-16 16:36
唔好意思!頭先未寫完錯手按到!我BB40日人仔大,宜家有時埋身都會抗拒,我就不停試,搞到要餵下一餐人奶時 ...

你泵完都胸漲漲?咁都好呀,我未泵已經係軟林林,每次泵兩邊加埋先得1安。。。所以先咁灰。

無論飲咩魚湯,王不留行,通草,木瓜,椰子水。都試過。。都唔得。

埋身餵b又拒絕,又或者啜到我勁痛,我真係乜都試過。。都唔得。有無人有一樣既經力可以教我點做呀。我好想個仔埋身食。因為我覺得餵奶樽好煩!

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

Eva520 發表於 16-10-17 10:04
樓主俾d信心自己,你有無去健康院叫姑姑教導你餵奶方法啊?一般係吸吮方式錯誤才容易奶頭損,每次餵完塗點 ...

無論飲咩魚湯,王不留行,通草,木瓜,椰子水。都試過。。都唔得。

因為我泵前泵後胸都林林。。。所以我覺得係無奶。

點樣催乳?

我18號會去健康院!

禁止訪問

大宅

回覆:Eva520 的帖子

OK,等我試下,thanks

大宅

你幾多個鐘泵一次呢?

複式洋房

Eva520 發表於 16-10-17 10:56
我之前找過催乳師幫我啊,距穴位經絡按摩又有一台機幫我疏通乳汁,人手按摩催乳,配合自己多飲催奶湯水, ...

我今日去健康院,護士話我已經收奶,又話b一直啜錯方法因為用過奶樽。又話過左一個月唔會上返奶。。。。

你可以俾催乳師資料我嘛?

複式洋房

回覆 Greenfish66 的帖子

過咗一個月唔會上返奶??? 真架...我囝囝個半月, 最近想減奶粉, 只係臨瞓嗰餐喂奶粉, 啱啱試咗兩日, 真係辛苦到喊, 每個鐘就食一次, 每次啜半個鐘之後又掃風掃半個鐘跟住又要再食.....如果過咗一個月上唔到奶我係咪唔應該挨落去

複式洋房

cyyw 發表於 16-10-18 18:32
回覆 Greenfish66 的帖子

過咗一個月唔會上返奶??? 真架...我囝囝個半月, 最近想減奶粉, 只係臨瞓嗰餐喂奶 ...

今日去健康院,護士摸我胸話好林。加上已經一個月,就話唔會上返奶。同埋試左埋身餵,護士話b已經食慣奶咀,根本已經轉唔返口型咀奶頭。試左幾次都唔成功。

護士話除非我好決心之後唔好俾佢食奶樽,驚b餓就用杯餵。全程埋身。如果唔係唔會上返奶咁話。

男爵府

引用:Quote:cyyw+發表於+16-10-18+18:32+回覆+Gr

原帖由 Greenfish66 於 16-10-18 發表
今日去健康院,護士摸我胸話好林。加上已經一個月,就話唔會上返奶。同埋試左埋身餵,護士話b已經食慣奶咀 ...
你頭呢個月有無keep住泵奶?
如果一直有泵,身體都重會有奶架

我全泵左1個半月,一直用奶樽喂,
BB由1個月開始,
我就間唔中俾佢試下埋身,
開頭都俾佢整損⋯
損完好返又再試過,
都BB差不多2個月就學識曬可以全埋身,
所以我唔相信用完奶樽就學唔識埋身食!
如果你真係想埋身,就試多啲,
或者依家泵多啲,睇下可唔可以多啲奶,
加油呀~

複式洋房

認識瑞士牛牛第一回

我係飲通草木瓜湯,飲過一次,已經上奶上得好快:mother:

我頭一個月都埋唔到身餵,一啜就損,唯有泵出黎用杯餵。努力左一個月,bb大個左,反而啜得好d,無咁易損

複式洋房

relaxbear10 發表於 16-10-19 15:23
你頭呢個月有無keep住泵奶?
如果一直有泵,身體都重會有奶架

我日日都有泵呀,我而家試緊你講既方法,餐餐食奶樽之前就埋身餵半個鐘,之後再俾奶粉佢。但問題係我唔知佢有無飲,仲有佢個咀型好似一直都唔岩。。。無向外反,每次我都要用手幫佢改。希望之後會成功啦。

多謝你既建議,我覺得好開心有人同我一樣都係一個月之後先轉埋身!好鼓舞!

複式洋房

sarafkw23 發表於 16-10-20 22:25
我係飲通草木瓜湯,飲過一次,已經上奶上得好快

我頭一個月都埋唔到身餵,一啜就損,唯有泵出黎用 ...

我b唔識啜,口型錯,希望之後會練返岩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊