用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 358|主題: 869404

為孩子改名

複式洋房

國民生產總值:146

大家通常base on d乜為自己的孩子改名?因為我又唔想俾人改。

侯爵府

國民生產總值:20682

環保接龍勳章

ruiya 發表於 16-10-16 17:40
大家通常base on d乜為自己的孩子改名?因為我又唔想俾人改。

可以係對子女期望/出世時的情況/父母愛的故事

我仔女都係自己改。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

侯爵府

國民生產總值:20682

環保接龍勳章

ruiya 發表於 16-10-16 17:40

deleted 重覆左。

侯爵府

國民生產總值:22590

回覆樓主:

有意思

我地兩公婆唔鐘晴晴希希謙謙嗰d + 佢地嘅各式寫法

要易讀易寫。我個名中文老師都讀錯,細個好唔鐘意。我仔個姓已經 17 劃,無謂加重佢負擔

男爵府

國民生產總值:7548

父母對子女期望,兩個都係自己諗

水晶宮

國民生產總值:74288

我自己改.
原則: 易讀(最後一個字必須是粵語九聲中的第一聲,夠響亮)、易寫(筆劃少)、易記、有意思、不隨俗

大宅

國民生產總值:2814

回覆樓主:

信風水ge可以自己根據五行筆劃改,我2個小朋友都係自己改

珊瑚宮

國民生產總值:110050

動物勳章 +3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 想生BB熱投 分享愛 我的育兒心得勳章 育兒性格勳章 2015xmas

回覆:為孩子改名

我當年為個女改名,去到32週都未定到,但有一個原則就係要符合聖經嘅教導,適逢產檢果位醫生外面賣緊韓劇,其中一部劇嘅主角名又真係好少人會用,最緊要係兩個字都響聖經入面好常見,就係咁揀咗嚟用

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

侯爵府

國民生產總值:23239

樂桃猴年勳章 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Yubi.T 發表於 16-10-16 18:17
我當年為個女改名,去到32週都未定到,但有一個原則就係要符合聖經嘅教導,適逢產檢果位醫生外面賣緊韓劇, ...

32 週咁快改好名? 政府話出世後42日(咁上下啦) 攞出世紙,我2個都係40日到先去攞。 我朋友仲犀利,3-4個月先去攞,佢諗唔到個名,寧願遲d攞但要俾錢。

子爵府

國民生產總值:13608

因要跟族譜改名,所以中間個字可以唔諗。
我和老公有以下原則:
字要易讀易寫
個字本身有我們喜歡的意思
字型要靚(我老公認真到攞毛筆寫出來研究!)
不易產生諧音花名問題(廣東話同普通話都係)
預備定兩三個,怕老爺有意見,另外要見到BB真身再決定邊個最啱
Praise the Lord!  

大宅

國民生產總值:3928

自己諗~
有意思、讀起黎順音、最尾個字係響音、唔選大熱門字、唔選難讀既字,改完幾個長輩既意見係好聽、順音、特別,所以佗住bb7、8個月時就已經決定好

複式洋房

gracelam 發表於 16-10-16 17:51
可以係對子女期望/出世時的情況/父母愛的故事

我仔女都係自己改。

複式洋房

zitzai 發表於 16-10-16 17:58
有意思

我地兩公婆唔鐘晴晴希希謙謙嗰d + 佢地嘅各式寫法

收到!要認真諗諗

複式洋房

Cowboy100 發表於 16-10-16 18:00
父母對子女期望,兩個都係自己諗

都啱!同老婆商量下

複式洋房

方方媽媽 發表於 16-10-16 18:01
我自己改.
原則: 易讀(最後一個字必須是粵語九聲中的第一聲,夠響亮)、易寫(筆劃少)、易記、有意思、不隨俗 ...

勁呀!多謝哂

複式洋房

mydearson 發表於 16-10-16 19:20
因要跟族譜改名,所以中間個字可以唔諗。
我和老公有以下原則:
字要易讀易寫

哦!我諗要問下阿爸阿媽有冇族譜先

複式洋房

艾森 發表於 16-10-16 19:53
自己諗~
有意思、讀起黎順音、最尾個字係響音、唔選大熱門字、唔選難讀既字,改完幾個長輩既意見係好聽、 ...

D人話唔好咁早講出來喎!話驚早產。不過,也很多謝你的提議。(emoji)

公爵府

國民生產總值:25002

要易讀、 夠響亮、 吾太多筆劃!

我同我先生嗰名都吾響亮同超多筆劃!

珊瑚宮

國民生產總值:110050

動物勳章 +3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 想生BB熱投 分享愛 我的育兒心得勳章 育兒性格勳章 2015xmas

引用:Quote:Yubi.T 發表於 16-10-16 18:17 我當

原帖由 ChloeMa 於 16-10-16 發表
32 週咁快改好名? 政府話出世後42日(咁上下啦) 攞出世紙,我2個都係40日到先去攞。 我朋友仲犀利,3-4 ...
因為唔想被改名,你明嗎?
先一步改好,再問四大長老啱唔啱聽,起碼可以掌握改名權

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

侯爵府

國民生產總值:23239

樂桃猴年勳章 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Yubi.T 發表於 16-10-16 22:39
因為唔想被改名,你明嗎?
先一步改好,再問四大長老啱唔啱聽,起碼可以掌握改名權
小朋友一定係金菠蘿, 我果D 無人bother ka.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎