用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 63|主題: 869755

好擔心 我囡腸胃炎發燒 38.5

別墅

國民生產總值:858

今朝發燒 38.8 食左退燒藥,11點去到診所睇醫生囡話肚好痛,醫生話腸胃炎開左5支藥水,求先飲水又嘔,食幾淡粥又嘔,囡今日無精神不停訓,但無肚瀉,食唔到野⋯
今日兒科醫生無開,所以睇左一個普通醫生(幼稚園老師囡都睇佢,但不是專科),等聽朝先可以去睇兒科。

有無人試過只嘔不痾,但又發燒?5歲 無咳少少鼻水,無肚瀉。

真係好擔心⋯ 嘔左3次了

水晶宮

國民生產總值:56979

畀面勳章

第一次病?腸胃炎係咁,最緊要唔好缺水,好番冇事

別墅

littlesister 發表於 16-10-16 18:31
第一次病?腸胃炎係咁,最緊要唔好缺水,好番冇事

之前好細個試過腸胃炎發燒,但精神好好,今日係甘訓好無精神,所以有d擔心 ,驚佢夜晚燒得高。

男爵府

國民生產總值:6619

去屈記買D益生菌食,可增加腸道益菌,一,兩日就會好番!

翡翠宮

國民生產總值:87363

引用:今朝發燒+38.8+食左退燒藥,11點去到診所睇

原帖由 Bobo1210 於 16-10-16 發表
今朝發燒 38.8 食左退燒藥,11點去到診所睇醫生囡話肚好痛,醫生話腸胃炎開左5支藥水,求先飲水又嘔,食幾 ...
腸胃炎好多時係飲食都會嘔,姑娘教用小匙又細啖咁飲水

水晶宮

國民生產總值:56979

畀面勳章

Bobo1210 發表於 16-10-16 18:35
之前好細個試過腸胃炎發燒,但精神好好,今日係甘訓好無精神,所以有d擔心 ,驚佢夜晚燒得高。 ...

冇精神係正常,要留意佢唔好缺水,買d保礦力佢飲,可以試下食香蕉,多些電解

子爵府

國民生產總值:10907

Bobo1210 發表於 16-10-16 18:27
今朝發燒 38.8 食左退燒藥,11點去到診所睇醫生囡話肚好痛,醫生話腸胃炎開左5支藥水,求先飲水又嘔,食幾 ...

我仔又係中左腸胃炎,只嘔冇苛,嘔左十幾次,微燒

水晶宮

國民生產總值:51884

回覆樓主:

我小朋友試過係咁嘔,醫生話腸胃炎,我問點解無疴,佢話過兩日細菌由胃落腸就會疴,果然兩日後唔洗食止嘔都停左,但就變左疴。
學樓上話齋,係咁嘔當然無精神,最怕缺水,試下用飲管比水,每次啜少少,同埋嘔就唔好食粥,盡量食軟固體如白麵包,通粉,逐少比。
腸胃炎嘔清疴清就無事,發燒都係身體作戰中,唔洗太擔心

珍珠宮

國民生產總值:44172

動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 2015xmas

回覆樓主:

既然睇左醫生有藥食住就可以。唔算太高燒,小心唔好脫水就可以,暫時唔駛再去睇兒科。

別墅

小豬Pigpig 發表於 16-10-16 18:51
我仔又係中左腸胃炎,只嘔冇苛,嘔左十幾次,微燒
你小朋友玩得嗎?有精神嗎? 我囡嘔完就睡,唔玩我先驚。我fd 話在甘訓去醫院⋯ 只嘔無瀉,無精神,食唔到野⋯
好擔心中,兒科醫生聽朝930先開

別墅

blackberry 發表於 16-10-16 18:55
既然睇左醫生有藥食住就可以。唔算太高燒,小心唔好脫水就可以,暫時唔駛再去睇兒科。
...
Ok! 有藥 二支退燒 橙色和粉色 有支益生菌既藥 止肚痛同嘔藥

珍珠宮

國民生產總值:44172

動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 2015xmas

Bobo1210 發表於 16-10-16 18:55
你小朋友玩得嗎?有精神嗎? 我囡嘔完就睡,唔玩我先驚。我fd 話在甘訓去醫院⋯ 只嘔無瀉,無精神,食唔到 ...

去醫院都唔會特別幫到佢,除非佢隻菌好勁,但38.5度唔算高。入院最多拮針同吊鹽水都無藥你食,我仔細時中沙門氏菌住左10日高燒到42度

大宅

國民生產總值:3892

我4歲囝正經歷腸胃炎,週五晚開始嘔,週六有啲肚痾並且開始低燒37度幾。我冇帶佢睇醫生,只是備下退燒藥。尋日因為發燒兼冇食嘢,精神比較差。今日已經好轉,中午開始食小碗麵。小朋友如果嘔吐腹瀉多,要注意補水,其他無需太過擔心。

別墅

bluetulip 發表於 16-10-16 18:53
我小朋友試過係咁嘔,醫生話腸胃炎,我問點解無疴,佢話過兩日細菌由胃落腸就會疴,果然兩日後唔洗食止嘔都 ...
Ok 多謝你 等佢起身俾少少白包佢食

別墅

cindywy 發表於 16-10-16 19:03
我4歲囝正經歷腸胃炎,週五晚開始嘔,週六有啲肚痾並且開始低燒37度幾。我冇帶佢睇醫生,只是備下退燒藥。 ...
好的!謝謝

別墅

littlesister 發表於 16-10-16 18:47
冇精神係正常,要留意佢唔好缺水,買d保礦力佢飲,可以試下食香蕉,多些電解
...
好 多謝 買左寶礦力

大宅

國民生產總值:3250

回覆樓主:

我記得我細個都試過
小二,嘔到 short左又發晒燒
睇左醫生,都係係咁訓同訓同訓
飲寶礦力
食粥 only, 菜 都唔好食
燒就好似一晚退左,不過我介口介左幾日

大宅

國民生產總值:2108

好媽媽勳章

我唔想嚇你,不過我仔三歲時試過,只嘔無痾,睇咗個黄綠醫生,佢竟然開咗支有止痾成分嘅藥水俾我仔,支藥寫住腸胃藥,我唔知又照餵,食咗五次,我仔就出現唔嘔但唔肯食,唔肯玩,好攰全日都要瞓係度嘅情形,我好擔心帶咗佢入屯門醫院,要即留醫,當時急症醫生話有生命危險,原來條腸開始唔郁,姑娘話好彩我帶佢入院快,遲咗條腸壞死要做手術切除,所以你都留意吓,再係咁拎埋藥去醫院呀
開心每一天

別墅

雪影 發表於 16-10-16 20:17
我唔想嚇你,不過我仔三歲時試過,只嘔無痾,睇咗個黄綠醫生,佢竟然開咗支有止痾成分嘅藥水俾我仔,支藥寫 ...

我無食止痾 ,佢無開俾我⋯

係今朝食左次藥,係益生菌⋯

水晶宮

國民生產總值:51245

動物勳章

引用:Quote:雪影 發表於 16-10-16 20:17 我唔想

原帖由 Bobo1210 於 16-10-16 發表
我無食止痾 ,佢無開俾我⋯

係今朝食左次藥,係益生菌⋯
祝早日康復

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎