用戶登入

找回密碼 | 註冊

21oC.64%

義工

自由講場 今日: 2033|主題: 939368

去完沙灘好多沙.... 返屋企點沖洗好?

大宅

國民生產總值:2044

BKXmas勳章

啲玩具同拖鞋都好多沙,如果就咁係浴缸沖水,啲沙會否塞住自己屋企個去水渠?大家會點清理啲沙?謝謝!

男爵府

國民生產總值:9499

醒目開學勳章 BKXmas勳章

我係就咁浴缸沖水,無諗過沙會塞渠依樣野

大宅

國民生產總值:3402

BKXmas勳章

去隔離屋沖

wcpcelia    發表於 16-10-17 10:36
funfunfunzz    發表於 16-10-16 20:34

侯爵府

國民生產總值:23850

2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章

回覆樓主:

放係大膠桶內沖水,之後小心倒左啲清水,淨返沉底啲沙就放垃圾桶

水晶宮

國民生產總值:56624

開心吸收勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

通常會係沙灘沖身時 順手即時洗一洗
再返屋企洗 甘就唔會太多沙 唔怕塞渠

複式洋房

國民生產總值:280

BKXmas勳章

回覆樓主:

去沙灘, 可以帶多樽爽身粉, 用水冲冲身,換衫時搽埋爽身粉, 沙粒會無哂, 唔駛帶埋番屋企

子爵府

國民生產總值:11548

BKXmas勳章

Letitgo 發表於 16-10-16 18:48
去隔離屋沖

男爵府

國民生產總值:7527

BKXmas勳章

iris2014 發表於 16-10-16 18:33
啲玩具同拖鞋都好多沙,如果就咁係浴缸沖水,啲沙會否塞住自己屋企個去水渠?大家會點清理啲沙?謝謝!
...

舖大垃圾袋放地下,放腳入袋,下爽身粉捽腳,沙好快清到,勿沖入浴缸,小心塞

大宅

國民生產總值:1074

BKXmas勳章

MickeyH 發表於 16-10-16 20:08
去沙灘, 可以帶多樽爽身粉, 用水冲冲身,換衫時搽埋爽身粉, 沙粒會無哂, 唔駛帶埋番屋企
...

同意gobaa49,相同做法。

大宅

國民生產總值:3279

BKXmas勳章

回覆樓主:

吸塵機

珍珠宮

國民生產總值:38383

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節

iris2014 發表於 16-10-16 18:33
...

喺沙灘玩完,喺澡身果度沖埋玩具同埋拖鞋先走!我次次都沖到D玩具一粒沙都無!自己個身就盡量澡,再去更衣室換衫時盡量抹乾盡量掃!

大宅

國民生產總值:2044

BKXmas勳章

謝謝各位意見!因為今日趕住走,老公成堆玩具同拖鞋痴住沙就袋走了..... 我都有用jm的提議用爽身粉搽手腳,真係好work!

最後啲嘢都拎晒返屋企唯有拎個大水桶沖下浸下啲拖鞋同玩具,然後慢慢倒走面頭啲水由得啲沙沉底再用手拎走啲沙掉入垃圾桶.... 䌓複左好多 不過起碼個浴缸只係有少少沙叫冇咁怕塞
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎