用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 317|主題: 49078

成日俾人話肚細

複式洋房

國民生產總值:185

而家34週,成日俾人話我唔似下個月就生話我個肚似6-7個月大...
係街見到啲大肚婆個肚羅咁大,
再望下自己果個肚,
好無奈呀!
同時又擔心BB會比其他BB細...
就有冇JM同我一樣都係咁架?

大宅

國民生產總值:1645

回覆樓主:

我都係,34w,今日先比人話我冇咁快生
肚似6個月到,雖然醫生31w時照話size正常,但我對比人地個b係細碼b,都好擔心哦最近又病左,個肚冇大到咁

複式洋房

zzz333 發表於 16-10-16 19:41
我都係,34w,今日先比人話我冇咁快生
肚似6個月到,雖然醫生31w時照話size正常,但我對比人地個b係細碼b, ...

我個肚5個月大果陣好似肚腩咁咋
但我去照超聲波都係正常跟到週數,
醫生話BB係中碼...
但我差唔多每日都俾人話唔似8個月,開始有啲擔心囉...

男爵府

國民生產總值:5147

回覆樓主:

肚細一定是b細嗎? 我同事7個月仍然有人没發現他有bb~ 但他產檢bb比週數大了一週

大宅

國民生產總值:1645

winglll 發表於 16-10-16 19:49
醫生話BB係中碼...

中碼都好呀!正常size
我個b出世可能唔夠6磅姑娘仲話好,易d生……

複式洋房

靚靚太 發表於 16-10-16 19:49
肚細一定是b細嗎? 我同事7個月仍然有人没發現他有bb~ 但他產檢bb比週數大了一週
...

唔一定是細B,但都擔心點解會唔大

複式洋房

zzz333 發表於 16-10-16 19:57
中碼都好呀!正常size
我個b出世可能唔夠6磅姑娘仲話好,易d生……
...

你食多啲蛋,牛奶同埋花膠,得閒訓多啲都會幫助長胎架!
快啲襯就生每日食1-2隻蛋,希望BB出世有6磅幾。
醫生話我B應該6磅左右,但其實都唔作準架,一定會有出入。
放鬆啲啦

伯爵府

國民生產總值:17072

winglll 發表於 16-10-16 19:49
醫生話BB係中碼...
唔明你唔開心啲咩。醫生都話胎兒大細正常啦,仲有咩怕?肚大細同胎兒大細健康冇一定關係。

我嗰時肚都唔大,到40週生之前都係行得走得,尾3個月我直頭冇重過,BB出世一樣中碼。

到你生完就會好慶幸自己陀B個肚唔大,尤其係當其他媽媽抱怨自己點減都減唔到肚時。

大宅

國民生產總值:3991

EstrellaDamm 發表於 16-10-16 20:47
唔明你唔開心啲咩。醫生都話胎兒大細正常啦,仲有咩怕?肚大細同胎兒大細健康冇一定關係。

我嗰時肚都唔大 ...

肚既大小同bb大小無關架
我本身已經瘦底,三個月時輕左10磅,五個月大先見小小肚,到我就生得期間所有親戚朋友不停話你佗住bb都咁瘦要食多d野,你個肚咁細要食多d野......
bb38週6出世7.3磅,我媽都話估唔到有7磅幾
細碼b仲易生姑娘講得無錯架~而且醫生角度:bb2.5-3.5公斤係標準,就算bb出世唔夠6磅都係標準身型~
成年人、小朋友都有大中細碼之分,咁bb有大中細碼之分係正常不過既事,最緊要bb同媽媽都健康肚大條腰負擔重好辛苦架,生完修身又難d,撐到個肚咁大肚紋又勁d,肚細仲輕鬆啦

男爵府

國民生產總值:5129

吸收力勳章

winglll 發表於 16-10-16 19:30
而家34週,成日俾人話我唔似下個月就生話我個肚似6-7個月大...
係街見到啲大肚婆個肚羅咁大,
再望下自 ...

我就唔想個肚咁大喇,我成日都被人以為我生得,其實我12月先生,都唔明個肚點解咁大,但個BB係細碼。

大宅

國民生產總值:3733

引用:Quote:winglll 發表於 16-10-16 19:30 而家

原帖由 smile888 於 16-10-16 發表
我就唔想個肚咁大喇,我成日都被人以為我生得,其實我12月先生,都唔明個肚點解咁大,但個BB係細碼。
...
me2,肚超大,但b細碼

男爵府

國民生產總值:8990

回覆樓主:

我第一胎5,6個月先見肚,到生果時先好似人7個月咁。一生完即刻連個肚都無埋,我仔出世有7磅半,差0.5磅就大碼b

複式洋房

國民生產總值:421

回覆樓主:

b出世幾重唔緊要…最緊要一直既產檢醫生話正常…加上出左世可以谷肥bb…唔使擔心…
我都就黎7個月…比人話以為我5個月…因為我都係肚細…

複式洋房

Meilin01 發表於 16-10-16 22:11
b出世幾重唔緊要…最緊要一直既產檢醫生話正常…加上出左世可以谷肥bb…唔使擔心…
我都就黎7個月…比人話 ...

聽完你地講冇咁擔心喇

別墅

國民生產總值:691

洗乜理d 三姑六婆講乜, 個肚望落細係因為肚皮薄, 望落大係因為厚同埋鬆, 呢個係上次檢查醫生講嘅

大宅

國民生產總值:2457

回覆樓主:

我肚細但b偏大碼,所以無關係,應該人人唔同

大宅

國民生產總值:2655

EstrellaDamm 發表於 16-10-16 20:47

我嗰時肚都唔大 ...

x2,我老公都話我個肚同人比細(已7個半月),但我產檢同度肚圍都正常,咁又點姐,肚細即係代表我唔洗托個咁重既肚囉,除此之外我唔覺得有咩問題

大宅

國民生產總值:2655

艾森 發表於 16-10-16 21:30
肚既大小同bb大小無關架
我本身已經瘦底,三個月時輕左10磅,五個月大先見小小肚,到我就生得期 ...

我肚細但好多紋

大宅

國民生產總值:1157

我而家32 week,仲有個半月時間大。我諗都唔洗擔心......

男爵府

國民生產總值:9295

畀面勳章

我第一胎時肚細,健康院成日寫紙俾我返醫院照,每次都話正常,私家就話細咗1-2w,37w2生時肚圍37寸,仔出世5.9磅,出世後1個月開始變肥仔,生長線維持over 90

第二胎比上一胎肚大咗,但仍然俾醫院話肚細,照又話正常,我冇理,反正生咗出黎泵脹bb好易
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎