用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 3050|主題: 868707

Del

民房

國民生產總值:15

Del

男爵府

國民生產總值:5678

回覆:因工作欺凌而引致抑鬱,能否報工傷?

我只可以答你一定唔算工傷。。。。

珍珠宮

國民生產總值:33524

醒目開學勳章

抑鬱症和工傷不同,也不能當是工傷。
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

大宅

國民生產總值:2763

76543210 發表於 16-10-16 19:31
事源朋友公司賣假要賣一整更,而賣假是以30mins起計算,如一更是10小時58分,便計9hrs30mins, 而1hr是飯鐘 ...

奇人奇事

珍珠宮

國民生產總值:33524

醒目開學勳章

佢所賣的假是什麼假?大假?例假?
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

翡翠宮

國民生產總值:87283

引用:事源朋友公司賣假要賣一整更,而賣假是以30

原帖由 76543210 於 16-10-16 發表
事源朋友公司賣假要賣一整更,而賣假是以30mins起計算,如一更是10小時58分,便計9hrs30mins, 而1hr是飯鐘 ...
一定唔算工傷,叫你朋友唔好唸咁多無謂野,放完所有儲落有薪病假就辭職啦!

珍珠宮

國民生產總值:31112

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

姑勿論係咪工傷,單憑抑鬱症想攞”好多病假”,睇怕唔係你諗咁容易喎。
利申,有抑鬱症多年政府覆診。

子爵府

國民生產總值:14130

畀面勳章

一定不算工傷,建議你朋友轉工。

翡翠宮

國民生產總值:95471

醒目開學勳章 大廚勳章

工傷一定要有表面損傷,心靈上工傷祗可晚上在床上,報比老公聽~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

瑪瑙宮

國民生產總值:136258

76543210 發表於 16-10-16 19:31

賣假果part 好複雜,睇唔明,點解被人怨?

別墅

國民生產總值:737

ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章

回覆樓主:

未聽過抑鬱都可以當工傷,建議你朋友揾過第二份工啦

水晶宮

國民生產總值:53968

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 2015xmas

妄想

民房

seaman1982 發表於 16-10-16 19:43
姑勿論係咪工傷,單憑抑鬱症想攞”好多病假”,睇怕唔係你諗咁容易喎。
利申,有抑鬱症多年政府覆診。
因我公司有不只一人是因為抑鬱而long sick超過半年, 而他們也在政府覆診,所以我以為會很多病假, 謝指教!

大宅

國民生產總值:1375

回覆樓主:

你朋友同事冇講錯一個累全家

大宅

國民生產總值:4023

點proof到喎!成間公司d人都唔會幫佢proof啦

大宅

國民生產總值:2893

回覆樓主:

為左15分鍾咁斤斤計較, 我估佢個人本身都好難相處....不如叫佢轉工重新學下待人接物啦!

zarita    發表於 16-10-17 01:35

民房

ivory0915 發表於 16-10-16 19:38
佢所賣的假是什麼假?大假?例假?
朋友賣的是例假,他曾經說過其他人很勤力連大假都賣

珍珠宮

國民生產總值:39791

我都係返工返到抑鬱...
但無諗過 claim....
係自己睇唔開.....
天天都要過得開開心心

水晶宮

國民生產總值:56642

畀面勳章

你朋友咁勇於爭取自己權益,性格理應好強架,但又會為他人既說話要變抑鬱?

zarita    發表於 16-10-17 01:36

水晶宮

國民生產總值:56642

畀面勳章

76543210 發表於 16-10-16 20:18
因我公司有不只一人是因為抑鬱而long sick超過半年, 而他們也在政府覆診,所以我以為會很多病假, 謝指教 ...

可以好長病假,但係咪 full paid 都睇公司合約
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎