自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主:

我經歷過工作比上司欺負,成幾個月,成日喊,最後我七日通知都吾吾等,兩個星期錢都吾要,即日走人,十多年後今日返工陰影依然存在,我建議你不如立即辭職,通知扣假返埋餘下嘅日子就走人,與其你一直繼續返呢份工,你抑鬱都唔會好架啦

子爵府

"我也不知有何事可幫助他!"

勸佢走囉,離開致病原因囉!?仲計錢, 所以錢緊要過好返?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:seaman1982 發表於 16-10-16 19:43

原帖由 76543210 於 16-10-16 發表
因我公司有不只一人是因為抑鬱而long sick超過半年, 而他們也在政府覆診,所以我以為會很多病假, 謝指教 ...
真實個案,前公司有同事有抑鬱症、思覺失調,長期要覆診,但醫生(包括私家/政府)咁耐以來從未開過因抑鬱、思覺失調而給予同事病假,頂籠有時密d覆診。

可能前同事以正面態度面對病症,並沒有向醫生話呢度唔舒服、果度唔妥,要求醫生開病假纸。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

珍珠宮

回覆樓主:

因為13分鐘,做人係咪太計較?一個咁計較嘅人患上情緒病,唔可以只怪別人。再者,又唔公司工作壓力大,係佢別人相處嘅問題喎。

emt1314    發表於 16-10-16 22:01

公爵府

2024勳章

間公司好賤, 10:58差嗰2分鐘, 但單位係30分鐘計, 明呃人嗰28分鐘, 太cheap

珍珠宮

好媽媽勳章

你證明不了抑鬱是由工作引起的吧

子爵府

76543210 發表於 16-10-16 19:31
事源朋友公司賣假要賣一整更,而賣假是以30mins起計算,如一更是10小時58分,便計9hrs30mins, 而1hr是飯鐘 ...

其實應該唔係工傷

以我所知,如果佢覺得係既冇人阻到佢報。不過人地受唔受理係另一回事

報完後可能人緣會更差…

琥珀宮

回覆樓主:

轉工啦

大宅

回覆樓主:

為何不先與上司查詢相關資訊,而是直接跳過上司搵HR呢?

連累到別人的福利問題,被同事針對屬正常之事,只能說你朋友的做人處事唔圓滑,勇於爭取自身利益而唔想清楚後果

你叫你朋友快快轉工吧啦,留在這裡亦不會開心

男爵府

回覆樓主:

其實一開始,你朋友覺得工時唔岩,自己覺得蝕嘅,我會自己走,唔會多事,因抑鬱好難攞工傷,最多係叫醫生寫紙比你朋友放病假,但預左公司同埋同事都唔會鍾意佢,遇其返得唔開心,點解唔走,對個病都唔會有幫助,你朋友都係辭職搵過份算啦!

男爵府

回覆樓主:

好難同公司鬥,不要糾纏下去令病情惡化,轉新環境放下才是對自己好。

子爵府

回覆:因工作欺凌而引致抑鬱,能否報工傷?

為13mins搞咁多嘢?仲諗住報工傷?你朋友都幾麻煩吓喎?唔驚公司寫衰佢?叫佢咪搞咁多小動工,真係唔開心就辭工休息吓。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:你朋友咁勇於爭取自己權益,性格理應好強架

原帖由 littlesister 於 16-10-16 發表
你朋友咁勇於爭取自己權益,性格理應好強架,但又會為他人既說話要變抑鬱?
...
同意

總有離別的時候

男爵府

回覆 76543210 的帖子

大假可以賣....例假唔可以賣一定要放....

子爵府

畀面勳章

littlesister 發表於 16-10-16 20:27
你朋友咁勇於爭取自己權益,性格理應好強架,但又會為他人既說話要變抑鬱?
...

係law,感覺似玩野,屈公司賠錢

侯爵府

回覆:因工作欺凌而引致抑鬱,能否報工傷?

查實抑鬱果個。。係咪其他俾你朋友累到無曬之前鐘果D人?佢地要計無辜。。佢地唔係更無辜。。佢地都未抑鬱,你朋友憑咩抑鬱?

係佢朋友。。就叫佢辭職啦。。唔好再死典係度揾番佢認為既公義公平。。根本就係多餘。。現實社會就係咁。。你朋友覺得蝕,去爭取,但人地無爭取都蝕左。。咁又點計呀?剩係諗自己我最慘。。邊個唔慘呀家下。。

人地一命救全家。。你朋友就13分鐘累全部人。。。俾著邊個都會妖下佢啦。。俾著係我之前係儲落過百個鐘。。一下子同我講無。。。我講粗口添啦。。何止妖。。

珍珠宮

減齡達人勳章

其實你朋友好小家,好斤斤計較。

13min 又要計,抑鬱又想claim假,根本就係算到盡的人。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實打工真係唔可以咁計較,如果覺得賣假要蝕底就唔好賣,賣左係蝕都無得計較。因為咁而抑鬱就應該轉工好過,仲諗到報工傷就有點問題,放過別人等於放過自己。
過左年轉過份工啦!新年新開始。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

JoanC 發表於 16-10-16 20:51
因為13分鐘,做人係咪太計較?一個咁計較嘅人患上情緒病,唔可以只怪別人。再者,又唔公司工作壓力大,係佢 ...

同意,本來係小事,但佢算到太清楚,到而家蝕更多,又受唔起人地埋怨,有情緒病關其他人咩事?如果唔鍾意公司文化,一早走就可,唔駛擺哂其他人上檯搞大龍鳳

首頁

尾頁

跳至