用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 49|主題: 869753

綠表人仕買居屋

大宅

國民生產總值:1114

係咪所有綠表人仕都可以買出面既居屋。例如係果d已經供斷未補地價

珍珠宮

國民生產總值:41099

Keiko1111 發表於 16-10-16 19:53
係咪所有綠表人仕都可以買出面既居屋。例如係果d已經供斷未補地價
...

屋主供完間屋未, 應該唔關你事架喎,對你用綠表買間屋無影響。

健康的生活態度 - 其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。

「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

大宅

國民生產總值:1114

PCCW2319 發表於 16-10-16 19:59
屋主供完間屋未, 應該唔關你事架喎,對你用綠表買間屋無影響。

供完係唔係唔須要抽,隨便買就可以?

珍珠宮

國民生產總值:41099

Keiko1111 發表於 16-10-16 20:08
供完係唔係唔須要抽,隨便買就可以?

你現在都可以用綠表買主業放出黎既居屋(可以叫做2手居屋)。 要抽嗰d係房處起好新落成既居屋。

健康的生活態度 - 其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。

「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

男爵府

國民生產總值:9838

回覆樓主:

所有綠表人仕?有証?

大宅

國民生產總值:4939

...

你講的係叫「居屋第二市場」,擁有「綠表資格」的人士,可以購買未補地價的二手居屋。

翡翠宮

國民生產總值:94002

回覆:綠表人仕買居屋

綠表係要交出公屋才可免補地價買居屋。

禁止發言

國民生產總值:55902

回覆樓主:

侯爵府

國民生產總值:21613

維港 發表於 16-10-16 23:01
朋友兩公婆+小朋友,住公屋$17xx/月,收入$3萬1/月,想買居屋$250萬(月供要$9xxx),佢問我買唔買好?
...

工作前境佳,將來會升職加薪,應該買,物業可保值。

如果年紀好大或工作前境唔太穩定,就繼續住公屋。

大宅

國民生產總值:3235

陪月勳章

...

可以,唔理賣家層樓供唔供完,唔使補地價,即二手市場

wcpcelia    發表於 16-10-17 10:18
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎