用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

夫婦情感 今日: 9|主題: 36697

他罵孩子髒話還要我配合?

複式洋房

國民生產總值:225

突發事件,我仔剛剛又係衰突然坐去爸爸後面對住爸爸個頭吐口水,距平日從來不會做這種無禮貌的行為,爸爸非常生氣,大聲爆粗口嚇到個仔喊住來搵我,甘我就叫個仔唔可以甘無禮貌,同翻爸爸say sorry喇~跟住我就話爸爸唔好講“他媽的”可唔可以同個仔好聲好氣講話。然後我就繼續曬衫,甘我老公就開始發神經,話咩距俾個仔欺負我都無反應,根本唔係同距一條心,話我無懲罰個仔的意思,話做夫妻無默契,甘我就話喇~宜家個當事人係你,點解要我懲罰?你可以罰距去企,還是你想打距兩巴?好人你做曬的?壞人就要阿媽來做?當時我已經話咗個仔喇,難道你想借我手打距幾巴?跟住距就開始大聲鬧我(鬧人阿媽最無品),話叫我以後個仔唔聽話都唔好搵距幫忙,諸如此類一大堆廢話~我心念你無工開你失憶唔洗好似個怨婦甘吖嘛~我真係開始覺得都唔知係埋男人來的,當住小朋友面成日大大聲話我(我覺得距係無事搵事來鬧交果種白癡男),經常性我都係忍下就算,今次我就直接搏咀翻距,大佬你無腦嗎?你唔可以罰個仔的?乜都要我做?當我係你阿四?真係唔出聲當我HelloKitty(emoji)

王國熱話
不定期更新市場分析/股票/新股介紹 **(updat...
家庭收入40K,有一個小朋友,要供樓,學費...
收期權金
想停FⅩD The one

子爵府

國民生產總值:12069

blackcarol 發表於 16-10-16 20:37
突發事件,我仔剛剛又係衰突然坐去爸爸後面對住爸爸個頭吐口水,距平日從來不會做這種無禮貌的行為,爸爸非 ...

我覺得你要教仔,要同先生同一陣線。就算他不對,也不要在孩子面前話佢。

珍珠宮

國民生產總值:48329

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 2015xmas

回覆樓主:

大是大非前兩公婆要同一陣線,小朋友下次先唔敢再犯,小朋友覺得有人保佢,又點知錯呢?

大宅

國民生產總值:1491

如果件事係由小朋友向人吐口水而起,講真,都真係爭唔落,你C6好嬲我覺得都係正常,同埋教小朋友最忌係明明係佢唔啱但又係佢面前爭佢,佢真係會唔知錯㗎,或者你同你C6好好咁傾下教小朋友既問題啦

If you never abandon,I will in life and death

男爵府

國民生產總值:5688

回覆樓主:

吓?吐囗水,重要吐系老豆個頭度,小朋友真系要認真去教下啦

男爵府

國民生產總值:8065

吐口水!?咩年代?教下個仔啦

複式洋房

國民生產總值:441

你地討論果時小朋友在唔在場呀?
如果在場的話, 樓上的JM們講得好岩~ 夫婦係要企同一陣線的
你地兩公婆有咩分歧只可以背住小朋友私下傾掂

而且你話當事人唔係你, 點解要你教?
咁要視乎平時係唔係你負責主力教小朋友?
如果係既話無論佢做壞事既對象係邊個都好, 都應該由你去教
唔應該係"事不關己 己不勞心" 既態度~
唔通出街小朋友吐陌生人口水, 應該由果位陌生人去教你個仔?

樓主, 唔係要一味話你呢樣果樣唔岩, 我都明白做媽媽做老婆好唔容易的
但似乎今次個仔只是導火線,
見你都會埋怨佢無工作, 會唔會你同老公之間有潛在矛盾要好好坐低解決??

侯爵府

國民生產總值:23235

回覆樓主:

吐口水真係幾無禮貌,俾我一定正視問題先繼續做自己野,亦唔好喺小朋友面前話老公(私下再傾),兩公婆教小孩最好一致d

wcpcelia    發表於 16-10-18 15:02

翡翠宮

國民生產總值:91924

適當要俾少少教訓小朋友,可以叫佢面壁思過

複式洋房

國民生產總值:225

明白 謝謝大家 我都有錯 應該同老公同一陣線 當時太嬲老公講粗口

大宅

國民生產總值:4286

回覆 blackcarol 的帖子

可能你唔使真心鬧個仔但做樣都要企你老公果邊,有次我個仔打左我老公一巴,我老公又係粗口大鬧仲想打返佢,我就大鬧個仔要打佢patpat. 老公收左火先同佢講下次唔好講粗口,

水晶宮

國民生產總值:54754

佢想你同佢一陣線教仔,你要同佢講返,講粗口教唔到仔

大宅

國民生產總值:3188

回覆樓主:

個刻應該問個仔點解要咁做,當時老公講粗口係唔啱,但比個仔吐口水落個頭,又真係會xyz喎(谷氣時在所難免),應該得兩公婆時再講番(起碼要順番條氣先,唔係嘅話乜都聽唔入耳啦!)

複式洋房

國民生產總值:120

我覺得鬧完仔仔私底下都要同老公講番,畢竟細路仔俾爸爸媽媽講粗口鬧真係特別hurt
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎