自由講場

跳至

首頁
12345...36

尾頁

男爵府

我上次2014都有報,就係衰左中文打字

我肯定英文打字、excel同word完全無問題!係中文打得唔夠快,用開九方,近呢1年先學速成!

我前幾日收到email,11月頭考喇,好驚fail!

公爵府

2024年龍年勳章

foster_ma 發表於 16-10-17 00:23
我第一次報,朋友告知可申請。8月中報,9月尾收email,明天考。

我星期五考,word 同 excel 未揾過

公爵府

2024年龍年勳章

朱古力妹妹 發表於 16-10-17 01:27

我肯定英文打字、excel同word完全無問題!係中文打 ...

加油

大宅

請問你地係幾時報架?我都報左但未收到email,會唔會有人係報左冇我in架?

子爵府

虎到金來勳章

回覆:有關考政府文書助理-文書助理主任

其實打開速成應該都快手揾到字,我就係只識打速成都pass到。你話派位方面我又唔覺會派好多shift or對市民崗位,不過都睇你好唔好彩數ge不過可以肯定會派番你住附近番工的崗位

珍珠宮

減齡達人勳章

朱古力妹妹 發表於 16-10-17 01:27

我肯定英文打字、excel同word完全無問題!係中文打 ...

其實招聘已經非常公開咁講明要求打幾多個字,如果有誠意去考,11月仲有起碼2星期,足夠練熟!
佢要求的合格字數好低,正常有練習一定打得到。
唔合格嘅真係無誠意去練

男爵府

回覆:有關考政府文書助理-文書助理主任

係啊 中英文打字唔得基本上都fail 我個時中文打速成都ok呀 同埋我記得word差唔多整份冇做咁濟 所以中英文打字係好重要!

如果講輪班 我都恨去架 因為如果派去康文署運動場游泳池個d d時間對於c9仔幾好 慳返搭車時間 我每日用成2小時同差唔多900蚊係交通上

子爵府

畀面勳章

4號係九龍塘考完,word/excel好易⋯前者整通告後者計下數,至於中文打字都唔難5分鐘過到指定標記位已可以,我早早打晒仲有時間對,但英文打字竟然差半行⋯自問做左咁多年文職打字真係唔算慢,可能真係緊張
但我朋友做左3年,佢話當年佢打字中文英文都唔夠要求字數差少少,excel唔識跟足整⋯佢自己都好唔明點解請佢 佢話in時問佢介唔介意輪班,佢話唔介意,可能係咁喎仲有佢話自己in得好遲,初時以為自己冇機會;但佢做得好唔開心⋯成日話想辭職,因為有幾件老patpat,又要輪班,不過優點係穩定同唔忙

公爵府

dordorcat 發表於 16-10-17 08:06
係啊 中英文打字唔得基本上都fail 我個時中文打速成都ok呀 同埋我記得word差唔多整份冇做咁濟 所以中英文 ...

我想問下妳當時考中文打字用速成輸入法,佢個比你揀字既bar係打櫎定打直?我發覺我睇慣左打直,所以一變左打橫時我會浪費左啲時間去搵字

妳word做唔曬都pass?

咁妳現在係返五日?9-6?既工作?
但妳唔係話會派返去㚷住嗰區既政府部門咩? 點解要搭兩小時車程?

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:原來真係好大可能會喺COMPUTER SKILL TEST

原帖由 zoie_w 於 16-10-16 發表
原來真係好大可能會喺COMPUTER SKILL TEST度就FAIL
我自己用開速成, 搵字都搵好耐, 打唔夠20個字
所以我覺得上堂真係有用架

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

公爵府

kkarman 發表於 16-10-17 07:57
其實打開速成應該都快手揾到字,我就係只識打速成都pass到。你話派位方面我又唔覺會派好多shift or對市民崗 ...

我想請問係會派返去你居住個區既部門,係多數要輪班定唔需要輪班架?

因為見樓上位jm話佢要花兩小時搭車返工,但你就話會派返去你住嗰區

子爵府

虎到金來勳章

引用:Quote:kkarman 發表於 16-10-17 07:57 其實

原帖由 zoie_w 於 16-10-17 發表
我想請問係會派返去你居住個區既部門,係多數要輪班定唔需要輪班架?

因為見樓上位jm話佢要花兩小時搭車 ...
我記得上training個時個導師同埋我個部問人事呀頭都話係會揀番同你住址相近ge崗位比你。so far我而家同事都係住佢番工崗位附近,起碼無誇區。
至於工作性質,個時training派彩大部分人做office唔使shift

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

回覆:有關考政府文書助理/文書助理主任

根本不是荀工!

如果有工做緊,根本駁唔過!

識人入去做,好似時光倒流!

Office電腦極舊,不可以上網,上BK?發夢啦! wifi梗加無!

已經係內部office 不用輪shift,但時間仍有返8或返9,都係要輪。

做埋D簡單文書,浪費人生

子爵府

yan511229 發表於 16-10-17 08:51
4號係九龍塘考完,word/excel好易⋯前者整通告後者計下數,至於中文打字都唔難5分鐘過到指定標記位已可以, ...

我都考完,excel唔肯定有冇計錯數,word就應該岩晒,中英文打字都夠時間,但真係好緊張,我係手震住咁打

wcpcelia    發表於 16-10-17 11:33

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由+zoie_w+於+16-10-17+發表我想

原帖由 kkarman 於 16-10-17 發表
我記得上training個時個導師同埋我個部問人事呀頭都話係會揀番同你住址相近ge崗位比你。so far我而家同事都 ...
識人九龍返灣仔。
正常工作地點,但一定不會家附近

男爵府

回覆:有關考政府文書助理/文書助理主任

有無sis而家有份工高人工過Aco但都照放棄原本份工???

我爭扎緊

子爵府

虎到金來勳章

引用:Quote:原帖由 kkarman 於 16-10-17 發表我

原帖由 cathy913 於 16-10-17 發表
識人九龍返灣仔。
正常工作地點,但一定不會家附近
番灣仔呢個係咪佢第一次個posting?

男爵府

陪月勳章

zoie_w 發表於 16-10-16 23:59
係, 呢個我知道, 但我最大要考慮個問題係, 你簽接受OFFER時, 係要辭去你目前既工作先, 之後佢可能會早左 ...

其實又唔使太擔心,港島佔大部份職位,反而係好多住新界既派返港島返工,因為新界職位真係比較少,做夠三年入紙求調都要等好耐,離島都唔係咁易去

男爵府

陪月勳章

waiwai730 發表於 16-10-17 09:30
有無sis而家有份工高人工過Aco但都照放棄原本份工???

我爭扎緊

想當年我係,少三分一,都考慮左好耐先接受到

其實好多新入職ACO都會面對相同問題,所以好多未做夠三年已經辭職走人,亦都有人堅持到捱過三年probation, 三年後政府會俾多10%CMPF

要捱得返舊時入人工既過程都真係難捱,但冇想像中咁耐,兩至三年左右都可以追得返,每年跳point加通漲調整,算唔錯

子爵府

有朋友今年入職,入左做法援署非前線工作
我和我最後的倔強,握緊雙手絕對不放,下一站是不是天堂,就算失望不能絕望!

首頁
12345...36

尾頁

跳至