自由講場

跳至

首頁
34567...36

尾頁

公爵府

JudyJudyJudy 發表於 16-10-17 12:46
我兩年前去考過..係打直架

謝謝, 咁打直會好小小既, 但其實現在諗諗下就算考到面試PASS埋入到去做都未必好, 但做私人機構又有邊個可以擔保可以做到退休?

公爵府

dordorcat 發表於 16-10-17 12:54
我忘了揀字係打横定打直

而家係返5日工 返工時間8點42至5點30 新界返港島

咁咪好激氣? 你做野反而比人鬧? 咁佢地番工有咩做? 又無網上咁佢地日日有咩做呀?

聽你咁講法又其實都幾唔公平, 有D番五日, 有D番六日, 又D舊制既又大哂, 新制既又要頂哂D野黎做

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

zoie_w 發表於 16-10-17 13:12
點解唔夠膽叫佢地做野? 咁佢地舊制既咪可以乜都唔駛做, 日日番工坐到收工到退休? 但你政府工無得上網, ...

依家好多上司都係新仔來,基本好多野都要請教舊人,所以都會對D舊人好客氣既,如果要玩野D舊人好叻嫁!舊制一年有4X日大假,可以儲180日~
而且依家好多aco同ca都係大學生來嫁,直接叫D新人做囉,又醒目~
有D 電腦係上到網的,而有D電腦就內關網,不過個個都用電話上網啦~

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

zoie_w 發表於 16-10-17 13:18
咁咪好激氣? 你做野反而比人鬧? 咁佢地番工有咩做? 又無網上咁佢地日日有咩做呀?

聽你咁講法又其實都 ...

所以入得政府就要睇開d,要調節自己心理

wcpcelia    發表於 16-10-17 13:49

公爵府

yuensiu 發表於 16-10-17 13:29
依家好多上司都係新仔來,基本好多野都要請教舊人,所以都會對D舊人好客氣既,如果要玩野D舊人好叻嫁!舊制一 ...

我以前做TEMP CA時, 可能係做倉啦, 我見個個都要落手落腳做野架, 就連D上級D既自己都要做文書既野, 無人係坐喺度唔駛做野架, 不過可能寫字樓會有呢D情況啦! 可能真係日日番工傾計傾到收工掛

不過好肯定真係講際遇, 彩數

公爵府

yuensiu 發表於 16-10-17 13:35
所以入得政府就要睇開d,要調節自己心理

係! 同埋應該係無TEAMWORK精神, 呢樣又真係差D

伯爵府

zoie_w 發表於 16-10-17 11:56
未考呀! 我只係試過計時咋, 我上左雞精班, 佢有SPEED TEST模擬中英文打字, 有計時, 我中文搵字搵得好慢, ...

咁你到時記得揀正統速成呀

公爵府

kishibabe 發表於 16-10-17 13:45
咁你到時記得揀正統速成呀

會呀! 謝謝您們呀

大宅

我今次都有申請,但仲未收到email,唔知係咪黑名單左我
因為我以前做過ca,但resign左

公爵府

regent9 發表於 16-10-17 13:56
我今次都有申請,但仲未收到email,唔知係咪黑名單左我
因為我以前做過ca,但resign左
...

唔會掛! 除非你做CA既時候, 你阿頭寫你份 appraisal寫得唔好啦!

點解當年RESIGN左, 現在又想做番?

大宅

zoie_w 發表於 16-10-17 14:02
唔會掛! 除非你做CA既時候, 你阿頭寫你份 appraisal寫得唔好啦!

點解當年RESIGN左, 現在又想做番?

我想當年要輪班,又比班老patpat蝦,咪唔做囉!
而家試下再申請試下,會唔會有靚位
但怕且我真係黑名單左

公爵府

regent9 發表於 16-10-17 14:04
我想當年要輪班,又比班老patpat蝦,咪唔做囉!
而家試下再申請試下,會唔會有靚位
但怕且我真係 ...

咁你嗰陣時做左幾耐先唔做呀? 係咪同私人機構一樣, 要一個月通知?

大宅

zoie_w 發表於 16-10-17 14:14
咁你嗰陣時做左幾耐先唔做呀? 係咪同私人機構一樣, 要一個月通知?

我做左大半年,係要一個月通知!

公爵府

同埋我想問當年考左既JM , 你地當時去考電腦及打字SKILL TEST時, 駛唔駛要著到好似見工咁端莊架? 定係唔會理你著咩衫都可以去考???

公爵府

regent9 發表於 16-10-17 14:14

其實係咪你一接受左個OFFER, 之後無論佢派你去邊個地方, 要唔要輪班, 你第一日去到報到, 唔想做時都要補番一個月通知金架?

如果咁又真係無後路比自己喎, 因之前份工已經辭左

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

zoie_w 發表於 16-10-17 14:15
同埋我想問當年考左既JM , 你地當時去考電腦及打字SKILL TEST時, 駛唔駛要著到好似見工咁端莊架? 定係唔會 ...
著TEE 牛仔褲都得, 係INTERVIEW時先要執番正D

公爵府

fionalee668 發表於 16-10-17 14:56
著TEE 牛仔褲都得, 係INTERVIEW時先要執番正D

謝謝你呀!

大宅

畀面勳章 親子王國15週年勳章

個SKILL TEST最後一批排到出年2月呀, 所以有D未收到通知係正常既!

大宅

zoie_w 發表於 16-10-17 14:18
其實係咪你一接受左個OFFER, 之後無論佢派你去邊個地方, 要唔要輪班, 你第一日去到報到, 唔想做時都要補 ...

你又真係考起我,咁嘅情況係咪要一個月通知呢真係!

大宅

畀面勳章 親子王國15週年勳章

regent9 發表於 16-10-17 14:14
哈, 你同我同期喎

首頁
34567...36

尾頁

跳至