用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

今日: 86|主題: 55836

擔心hcg 一問

複式洋房

國民生產總值:367

BKXmas勳章

上星期驗孕棒發現懷孕,第日去婦科檢查計出嚟大約4week,陰超什麼都照不到,醫生擔心宮外孕,所以即時抽血驗hcg, 醫生即晚覆我hcg220, 不太似宮外孕,約今個星期尾覆診。
今晚買左枝clear blue, 佢驗出嚟只有2~3weeks ,
想請問下係唔係個hcg 跌緊,化學左?
我好擔心

別墅

國民生產總值:818

BKXmas勳章

yuyan_sally 發表於 16-10-16 21:22
上星期驗孕棒發現懷孕,第日去婦科檢查計出嚟大約4week,陰超什麼都照不到,醫生擔心宮外孕,所以即時抽血 ...

放心,醫生講嘅懷孕週數係用最後一次m 嘅day 1計,所以到你見醫生時已經係第4week,而clear blue 嘅顯示係以排卵日計,所以少咗2week 係正常的。因計日子嘅起步點唔同啫
祝順順利利

複式洋房

BKXmas勳章

bipa 發表於 16-10-16 22:32
放心,醫生講嘅懷孕週數係用最後一次m 嘅day 1計,所以到你見醫生時已經係第4week,而clear blue 嘅顯示係 ...

thank you
我好擔心啊 聽你講完我安心d

大宅

國民生產總值:1803

雞年勳章 2017勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

回覆 yuyan_sally 的帖子

一般要7WEEK先有東西睇, 不用擔心
電子的CLEAR BLUE我都嘗試過, 唔可以太作準

複式洋房

BKXmas勳章

prettycutemama 發表於 16-10-16 23:19
回覆 yuyan_sally 的帖子

一般要7WEEK先有東西睇, 不用擔心

明白,謝謝
我上一胎,4week 已經照到胎囊,依家無所以驚驚地。

複式洋房

國民生產總值:441

BKXmas勳章

放心啦~~諗咁多都無用.....太早照 照唔到咪又係嚇自己~~無咩特別最好等8-9wk先去照閃閃~

大宅

國民生產總值:2060

BKXmas勳章

放心啦,我計就6週,照超聲波乜都照唔到,照陰超醫生就見到個胎囊,話最多4週,叫我3星期返去照,我知自己遲排卵,所以都唔太探心

複式洋房

BKXmas勳章

多謝咁多位

大宅

國民生產總值:1625

BKXmas勳章

220 is very normal! Don't worry!

伯爵府

國民生產總值:18772

BKXmas勳章

yuyan_sally 發表於 16-10-16 23:56

明白,謝謝

係呀!我都係6週先照到胎囊,8週照到閃閃,唔使擔心吖!

別墅

國民生產總值:914

BKXmas勳章

yuyan_sally 發表於 16-10-16 21:22
上星期驗孕棒發現懷孕,第日去婦科檢查計出嚟大約4week,陰超什麼都照不到,醫生擔心宮外孕,所以即時抽血 ...

樓主照到未?
或有無再驗血睇HCG?

複式洋房

BKXmas勳章

babyplscome 發表於 16-10-24 23:55
樓主照到未?
或有無再驗血睇HCG?

照到有胎囊喇,等緊下個月去照閃閃
thanks (emoji)

大宅

國民生產總值:2073

BK Milk勳章 BKXmas勳章

我啱啱bingo但持續流啡,所以去咗睇醫生,不過照陰超乜都見唔到。醫生計番last m就話我應該有5w,不過我知我遲咗成個星期先排卵,所以應該係得4w。醫生怕我係宮外孕,就同我抽咗血驗,今日報告返咗,我hcg指數有467。姑娘話大概係4w叫我下星期再去抽血驗同照。

複式洋房

BKXmas勳章

moka_bebe 發表於 16-10-27 16:01
我啱啱bingo但持續流啡,所以去咗睇醫生,不過照陰超乜都見唔到。醫生計番last m就話我應該有5w,不過我知 ...

4百幾hcg都算高 官外孕機會好低

大宅

國民生產總值:2073

BK Milk勳章 BKXmas勳章

yuyan_sally 發表於 16-10-27 16:56
4百幾hcg都算高 官外孕機會好低

如果係咁我都無咁驚。。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎