自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

小朋友斷斷續續流鼻水同咳個多月,睇了不同中西醫都未斷尾,唔想再食西藥,有沒有好中醫介紹?

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

引用:小朋友斷斷續續流鼻水同咳個多月,睇了不同

原帖由 pybonnie 於 16-10-16 發表
小朋友斷斷續續流鼻水同咳個多月,睇了不同中西醫都未斷尾,唔想再食西藥,有沒有好中醫介紹?
...
我最近睇左新都城和x堂(百佳對面),病左成個月,夜晚臨訓咳到嘔,一劑即訓到。見夾到,帶埋二個仔睇鼻敏感,大仔(7歲)二劑掂左,細仔(5yrs)有好轉但未斷尾。陶醫師,逢星期二,五。平時二個涼茶都唔多肯飲,今次醫師叫我加少少蜜糖,係第一次反胃,之後都無野了

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pybonnie 發表於 16-10-16 21:25
...

我同大仔有睇過中醫車,逢星期六在欣明苑有得睇,通常感冒後去清埋個底,貪佢方便沖藥粉,我大仔都肯飲d藥。

wcpcelia    發表於 16-10-17 10:24

子爵府

留名

侯爵府

evahui619 發表於 16-10-16 22:17
我最近睇左新都城和x堂(百佳對面),病左成個月,夜晚臨訓咳到嘔,一劑即訓到。見夾到,帶埋二個仔睇鼻敏 ...

係咪藥粉,睇一次幾錢左右?

男爵府

引用:Quote:evahui619+發表於+16-10-16+22:17+我

原帖由 1仔1女 於 16-10-16 發表
係咪藥粉,睇一次幾錢左右?
自己煲或代㷛,第一次免診金($80),小朋友份量小,一劑可番煎飲兩日,約二百兩劑

子爵府

畀面勳章

坑口: 南豐2樓 有間中醫, 要攞籌, 籌滿即止。 分上下午攞籌。

好多人睇, 成日籌滿.

寶琳街市都有一檔, 藥粉!

別墅

evahui619 發表於 16-10-16 22:17
我最近睇左新都城和x堂(百佳對面),病左成個月,夜晚臨訓咳到嘔,一劑即訓到。見夾到,帶埋二個仔睇鼻敏 ...

是老中醫嗎?星期二全日都在?要拎籌同等好耐嗎?我睇過新都城仁康個中醫,好多人睇要拎籌,診症都細心,但個仔睇咗3次食咗6劑都無好轉。

男爵府

引用:Quote:evahui619+發表於+16-10-16+22:17+我

原帖由 pybonnie 於 16-10-17 發表
是老中醫嗎?星期二全日都在?要拎籌同等好耐嗎?我睇過新都城仁康個中醫,好多人睇要拎籌,診症都細心, ...
未到伯伯,老d叔叔,我估40尾50頭,星期二全日,但可以打電話去約時間唔洗等咁耐。都有心機,氹下呀仔,同佢傾下叫佢乖乖食藥

首頁

尾頁

跳至