用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 4393|主題: 869691

而家d樓盤名 ...讀都唔識讀  

琥珀宮

國民生產總值:182801

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

..千禧至今
皇帝系列:海逸豪園、御龍山、御皇庭、御景峰
雙字系列:翠林、海珏、瀧珀、盛世、君珀、懿峯、曦巒、尚匯

霸氣系列:君臨天下、凱旋門、爾登豪庭、新港豪庭、太子滙、擎天半島、天璽

符號系列:譽.港灣、形品.星寓、御.豪門、溋玥.天賦海灣、奧柏.御峰、寓.弍捌

號碼系列:壹號雲頂、窩打老道8號、書院道8號、農圃道18號、畢架山一號、何文田山一號

侯爵府

國民生產總值:20785

同的士司機講個名出來, 佢地都未必知係邊.......
弍捌點讀?

伯爵府

國民生產總值:19603

引用:同的士司機講個名出來, 佢地都未必知係邊..

原帖由 goat 於 16-10-16 發表
同的士司機講個名出來, 佢地都未必知係邊.......
弍捌點讀?

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

大宅

國民生產總值:3583

good_pig 發表於 16-10-16 21:41
..千禧至今
雙字系列:翠林、海珏、瀧珀、盛世、君珀、懿峯、 ...

點解冇我至愛:

富甲一方(正名出咗“半山一號”)

別樹一居

名門

大宅

國民生產總值:3880

d名係愈改愈怪。但話唔識讀,太誇張了。全部都算常見字。

琥珀宮

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

引用:d名係愈改愈怪。但話唔識讀,太誇張了。全

原帖由 野原美冴 於 16-10-16 發表
d名係愈改愈怪。但話唔識讀,太誇張了。全部都算常見字。
懿峯、曦巒。。。難寫d

珍珠宮

國民生產總值:40075

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

“隻隻”(係一個字)寓
我連打都唔識

車仔人    發表於 16-10-17 14:40
lamlamng    發表於 16-10-17 01:23
唔好點評我,電話睇唔到點評

琥珀宮

引用:“隻隻”(係一個字)寓我連打都唔識

原帖由 mulan1985 於 16-10-16 發表
“隻隻”(係一個字)寓
我連打都唔識
果時 mega box...的士佬已經暈

大宅

國民生產總值:4379

好媽媽勳章

最煩無中文名,搭的士講幾次都 get 唔到,唯有講XX街幾多號,或者講附近建築物,去到再講前多少少

琥珀宮

引用:最煩無中文名,搭的士講幾次都 get 唔到,

原帖由 BearBear_ma 於 16-10-16 發表
最煩無中文名,搭的士講幾次都 get 唔到,唯有講XX街幾多號,或者講附近建築物,去到再講前多少少
...
而家有時去朋友屋企都唔知乜野街

好似之前既龍翔中心,無啦啦又改埋做 黃大仙中心。

厚德村商場又改到 tko gateway

子爵府

國民生產總值:14741

回覆樓主:

日文系列:都會駅

版主

國民生產總值:97298

動物勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

邊個字唔識讀

子爵府

good_pig 發表於 16-10-16 21:41
..千禧至今
雙字系列:翠林、海珏、瀧珀、盛世、君珀、懿峯、 ...

半山一號,清水灣道8號

版主

國民生產總值:97298

動物勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我係頂唔順d怪名啫,Y.I.真係.......

別墅

國民生產總值:737

ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章

回覆樓主:

所以我直頭寫俾的士司機睇

琥珀宮

引用:邊個字唔識讀

原帖由 Charlotte_mom 於 16-10-16 發表
邊個字唔識讀
海珏..

好多人讀。。海玉

琥珀宮

引用:我係頂唔順d怪名啫,Y.I.真係.......

原帖由 Charlotte_mom 於 16-10-16 發表
yi 係乜?

伯爵府

國民生產總值:19528

BK Milk勳章

回覆樓主:

讀都唔太難,懶係型格咁,反而我覺得D新樓名差5多,5會即時諗到係邊到

子爵府

Charlotte_mom 發表於 16-10-16 22:52

係喎,幾乎唔記得呢個名

大宅

國民生產總值:3639

good_pig 發表於 16-10-16 22:34
而家有時去朋友屋企都唔知乜野街

無左龍翔中心啦?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎