用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1330|主題: 869792

請教新屋有問題 如果在死約期間退租。。

洋房

國民生產總值:90

岩岩起租都係1年生1年死,
近排開始搬傢俬去新屋到,點知發覺係開放式廚房位個到成日有一陣陣既臭味(估計係煙味/酸臭味)
其實都分唔清係咩野味黎,因為廚房位上面個抽油煙機條喉係經廁所接駁出去屋外面,
初時估計係屋外面氣味走左入屋口就搵野封住條喉,臭味依舊,我地再成個抽油煙機封住,一樣係有臭味,連個洗手盆位都清理過一樣係無改善。
因為係開放式廚房連接住個廳,個廳到又無窗,結果成個廳都係個陣臭味。
我地早兩個星期已經通知左個業主叫佢黎睇下,佢不停係到拖,約好左我三次,
三次都係我地夠鐘未見業主黎 打去問,佢先話唔得閒再約,一直咁拖

因為當初租屋睇樓時,要檢查既都檢查過,同埋逗留時間短根本發覺唔到有咁既臭味。
我睇過份租約係有寫到 (業主須保養及維修物業內各主要結構包括排污喉,喉管和電線)
我唔知我依種算唔算係,但佢根本無心幫我睇
而我又有兩個小朋友,間屋臭到住唔到

我想問咁既情況下我可唔可以提出,要求退租而又可以拎返按金/不用賠錢?

伯爵府

國民生產總值:16528

回覆樓主:

幫推

琥珀宮

國民生產總值:182873

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

引用:岩岩起租都係1年生1年死,近排開始搬傢俬去

原帖由 carry_yu 於 16-10-16 發表

要賠死約咁多個月既租

大宅

國民生產總值:2351

佢唔黎整就鬥無賴,唔交租

洋房

回覆 Letitgo 的帖子

我淨係想解決到事。。唔係想搞事

wcpcelia    發表於 16-10-17 10:27

侯爵府

國民生產總值:23426

回覆樓主:

間屋臭到住唔到,但睇樓就無?咁好難講得通喎

珍珠宮

國民生產總值:44304

咩事會咁臭?? 問管理處知唔知咩事??

男爵府

國民生產總值:6115

回覆:carry_yu 的帖子

如果臭到住唔到咁嚴重,但睇樓時又完全唔發覺,好似好難講得通。
你要業主整or要求退租等,你要先搞清楚問題源頭,臭味係由咩造成、係邊度傳出嚟先有得講。

大宅

國民生產總值:3865

洗手盆隔氣, OR 地台去水位 有無試過?

珊瑚宮

國民生產總值:109911

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:請教新屋有問題 如果在死約期間退租。。

臭氣係廁所地下水渠出黎?

無理由抽油煙機

呢種臭氣係好嘔心...無䜼月氣所致

你呢個係咪改建屋?

版主

國民生產總值:23759

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2015xmas

廚房有冇地台去水位?
有就試下每星期倒水入去, 廁所都係一樣, 有地台去水就倒水入去.

子爵府

國民生產總值:10337

秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

味道係好個人感覺,如你所講係煙味,酸臭味,咁呢D可能係外在因素,唔通封晒D窗?隔離上下附近單位有冇?揾到源頭再諗

大宅

國民生產總值:4065

carry_yu 發表於 16-10-16 21:43
近排開始搬傢俬去新屋到,點知發覺係開放式廚房位個到成日有一陣陣既臭味(估計 ...

同業主傾。睇吓佢整唔整。平心靜氣傾,千其唔好攪到大家關係咁薑。
如真有問題,通常業主都會整。問題唔難解決。
樓主會唔會還有其他問題唔想住呢間屋?

伯爵府

國民生產總值:18984

回覆樓主:

試下倒漂水入渠口
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

洋房

回覆 bbq. 的帖子

睇樓個時,逗留時間太短,因為氣味係一陣陣既所以真係發覺唔到
因為依間屋係一間完整既屋再改建成兩間房,所以我都搵過好多地方都搵唔到源頭
始終有小朋友住,佢吸到都唔係好事,講真除左臭味外,我無想搬走既原因

水晶宮

國民生產總值:56985

畀面勳章

廳冇窗?咁點住人呀?靠抽氣扇?

大宅

國民生產總值:4065

carry_yu 發表於 16-10-17 20:01
回覆 bbq. 的帖子

睇樓個時,逗留時間太短,因為氣味係一陣陣既所以真係發覺唔到

有冇經地產代理租呢間屋?如有搵個代理上你屋企睇吓,如真有問題,叫佢同業主傾會唔會好些?

男爵府

國民生產總值:9862

會唔會洗衣機去水位?

珍珠宮

國民生產總值:48950

樂桃猴年勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

鄰居有冇臭味? 得你地有?

大宅

國民生產總值:2351

carry_yu 發表於 16-10-16 22:59
回覆 Letitgo 的帖子

我淨係想解決到事。。唔係想搞事

而家咪講緊解決辦法
就係搵方法要業主出現處理
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎